Τι κρατάει,τι σβήνει από τη περίοδο Μπεγλίτη,ο Αβραμόπουλος

Η περίοδος Μπεγλίτη στο ΥΕΘΑ ήταν σύντομη αλλά γεμάτη ένταση.Η τετράδα της νέας πολιτικής ηγεσίας υπό τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, αναλαμβάνει σε μία περίοδο όπου τα νεύρα είναι τεντωμένα και …οι τσέπες άδειες.

Τι θα “σβήσει” από τη περίοδο Μπεγλίτη , ο Αβραμόπουλος και τι θα κρατήσει;

•Αρχίζοντας από τη τελευταία κίνηση Μπεγλίτη ,με τις κρίσεις των Αρχηγών Γενικών Επιτελείων,είναι σαφές ότι τίποτα δεν αλλά ζει κι ας πιέζουν απόστρατοι ,ειδικά από το χώρο της ΝΔ. Οι κρίσεις μπορεί να έγιναν στη χειρότερη χρονική στιγμή που θα μπορούσαν να γίνουν ,αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει αιτία για νέα ακόμη μεγαλύτερη αναταραχή στις ΕΔ. Επιπλέον η αξία και οι ικανότητες των νέων Αρχηγών δεν έχουν αμφισβητηθεί και μένει να κριθούν στη πράξη. Συνεπώς θέμα Αρχηγών και γενικότερα επαναφορών δεν υπάρχει.

•Η λογική “συμμαζέματος” στις ΕΔ θα συνεχιστεί. Κανείς από την τετράδα της πολιτικής ηγεσίας του ΥΕΘΑ δεν θέλει αυτό το συμμάζεμα να έχει οποιαδήποτε περιατέρω επίπτωση στο προσωπικό και τα στελέχη των ΕΔ. Αναγνωρίζουν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια,αλλά η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν μπορεί να το εγυυηθεί. Κουμάντο στο ταμείο,κάνουν άλλοι. Θα ειπωθούν τα γνωστά περί στηριξης των στρατιωτικών που περιμένουν να διαπιστώσουν το καθεστώς του νέου ειδικού μισθολογίου που ετοιμάζεται. Αν αυτό επιφέρει και νέες μειώσεις στα εισοδήματά τους,τότε Αβραμόπουλος και οι υπόλοιποι υπουργοί και υφυπουργός θα εισπράξουν τη δυσαρέσκεια των στρατιωτικών οι οποίοι ελπίζουν ότι τουλάχιστον δεν θα υποστούν νέες περικοπές.

Σε επίπεδο μειώσεων δαπανών απ΄ όπου τελικά μπορεί να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα, υπάρχει ανοιχτό το ζήτημα του κλεισίματος πολλών μονάδων. Θέμα που έχει να κάνει και με την νέα δομή δυνάμεων. Ο Αβραμόπουλος θα βρεθεί μάλλον …σε διασταυρούμενα πυρά.Το κόμμα στο οποίο είναι αντιπρόεδρος έχει απορρίψει σχεδόν στο σύνολό της την πρόταση για μείωση των στρατοπέδων και των μονάδων κατά 30%. Αρνείται οποιαδήποτε πρόταση περιλαμβάνει κλείσιμο μεγάλων σχηματισμών όπως η 1η Στρατιά στη Λάρισα .

Από την άλλη είναι γνωστό και ας το αρνείτο ο κ.Μπεγλίτης, ότι οι δανειστές απαιτούν περαιτέρω μείωση των αμυντικών λειτουργικών δαπανών.Και οι πιέσεις αυτές θα ενταθούν.

Γι΄ αυτό και το πιθανότερο σενάριο, θα είναι το υπουργικό “κουαρτέτο” να παίξει το παιχνίδι…των καθυστερήσεων,μέχρι να γίνουν οι εκλογές.

•Απόστρατοι.Η σύγκρουση των αποστράτων με τον Βενιζέλο,αλλά κυρίως με τον Μπεγλίτη,ήταν σφοδρή και μετωπική. Σε επίπεδο διαμόρφωσης κλίματος ο Αβραμόπουλος είναι βέβαιο ότι θα βρει τρόπους να εκτονώσει την κατάσταση. Αλλά πλέον υπάρχουν πρακτικά προβλήματα που απαιτούν άμεσες λύσεις. Το θέμα των Μετοχικών Ταμείων για παράδειγμα δεν μπορεί να λυθεί μόνο με λόγια και καλό κλίμα.Ούτε μπορεί να εξασφαλιστεί η καταβολή της επόμενης δόσης του μερίσματος με υποσχέσεις.

•Μέτρα για το προσωπικό. Μέτρα όπως το “υπουργικό e mail” που δίχασε τους στρατιωτικούς θα επανεξεταστούν.Η τελευταία απόφαση Μπεγλίτη για παραχώρηση οικιών από θέρετρα σε στρατιωτικούς που έχουν πρόβλημα κατοικίας,επίσης μπορεί να παραμείνει ενεργή. Θέματα όπως αυτό με το χαράτσι της ΔΕΗ που έλαβαν όσοι στρατιωικοί μένουν σε ΣΟΑ, θα γίνει προσπάθεια να επιλυθούν ώστε να υπάρξει αυτή η αποκλιμάκωση που αναφέραμε στην αρχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΤΟ ΔΩΡΟ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΜΠΕΓΛΙΤΗ.ΕΝΑ ΒΙΝΤΕΟ.ΔΕΙΤΕ ΤΟ


Ο ΓΑΛΛΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ.ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ