Τι λένε Ρώσοι για τα BMP και τι ψάχνουν στην Αθήνα.

80 χώρες σ΄ όλο το κόσμο αγοράζουν ρωσικά οπλικά συστήματα.Κάθε χρόνο οι πωλήσεις των ρωσικών όπλων αυξάνονται περίπου κατά 600 εκατομμύριο δολάρια. Το 2010 ήταν μία καλή χρονιά αφού οι πωλήσεις ανέβηκαν στα 10 δις από τα 8,8 το 2009,σύμφωνα με στοιχεία της Rosoboronexport,της επίσημης κρατικά ελεγχόμενης ουσιαστικά εταιρείας της Ρωσίας.

Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι στο άρθρο της εφημερίδας υπάρχουν δηλώσεις ρώσων αξιωματούχων ,μεταξύ των οποίων και του διοικητή των χερσαίων ρωσικών δυνάμεων,οι οποίοι παραδέχονται ότι τα ρωσικά οπλικά συστήματα για τις χερσαίες δυνάμεις,έχουν μείνει πίσω σε σχέση με τα ΝΑΤΟϊκά ακόμη και τα κινέζικα.

Το κομμάτι που έχει «ελληνικό» ενδιαφέρον είναι αυτό που έχει να κάνει με τη ρωσική τεχνολογία στα τεθωρακισμένα. Εκεί αναφέρεται ότι τα τεθωρακισμένα που παράγονται σήμερα από τη ρωσία ,είναι κατώτερης ποιότητας απ΄ αυτά που παράγονταν επί Σοβιετικής Ενώσεως. Να θυμίσουμε ότι οι Ρώσοι πιέζουν ακόμη για να προμηθεύσουν στην Ελλάδα τεθωρακισμένα οχήματα BMP-3. Η Rosoboronexport είναι η αλήθεια ότι δεν μπορεί να δεχτεί εύκολα την αποτυχία αυτού του προγράμματος,αφού τα ποσά που σπαταλήθηκαν στην Αθήνα,για την υποστήριξη και τη προώθησή του είναι τεράστια και ήδη αναζητούνται ευθύνες.