Τι θα γίνει με τους Έλληνες της Αιγύπτου.Ισραηλινοί έφυγαν,ακολουθούν οι αμερικανοί.

Το Ισραήλ απομάκρυνε όσους πολίτες του επιθυμούσαν να φύγουν από την Αίγυπτο. Σήμερα οργανώνεται η πρώτη αποστολή απομάκρυνσης αμερικανών πολιτών από το Κάϊρο.Είναι βέβαιο ότι οι δύο αυτές χώρες έχουν καλή πληροφόρηση και συνεπώς μπορούν να κάνουν ασφαλείς προβλέψεις για τη χρονική διάρκεια αλλά και και για την ένταση της κρίσης στην Αίγυπτο. Και είναι προφανές ότι γι΄ αυτό το λόγο άρχισαν να απομακρύνουν πολίτες τους από Κάϊρο και Αλεξάνδρεια.

Το ερώτημα τι θα γίνει με τους περίπου 3800 Έλληνες που ζουν διάσπαρτοι σε πόλεις της Αιγύπτου και κυρίως σε Κάϊρο και Αλεξάνδρεια ίσως να απαντηθεί οριστικά σήμερα. Οι Έλληνες που ζουν σ΄ αυτές τις δύο πόλεις θα έχουν τη πρώτη επίσημη ενημέρωση για το τι επιλογές αποχώρησης υπάρχουν είτε άμεσα,είτε σε περίπτωση που η κατάσταση χειροτερέψει.

Αυτή τη στιγμή το ενδιαφέρον των Ελλήνων για να φύγουν δεν είναι μεγάλο. Η κοινότητα της Αιγύπτου δεν αποτελείται από μετανάστες αλλά από ανθρώπους που οι οικογένειές τους ζουν εδώ και πολλές γενιές.Έχουν περιουσίες, επιχειρήσεις, συμφέροντα που δεν μπορούν εύκολα να εγκαταλείψουν.

Όμως επειδή πάνω απ΄ όλα υπάρχει η ζωή,η αξία της οποίας είναι ανεκτίμητη,η Αθήνα προετοιμάζεται για τα χειρότερα,ευχόμενη ότι δεν θα χρειαστεί η ενεργοποίηση σχεδίου απεγκλωβισμού Ελλήνων. Τα σχέδια υπάρχουν ,έχουν δοκιμαστεί σε άλλες περιπτώσεις με επιτυχία και είναι έτοιμα να ενεργοποιηθούν μόλις ζητηθεί κάτι τέτοιο από το ΥΠΕΞ.

Σ’  αυτή τη περίπτωση είναι βέβαιο ότι μεταγωγικά αεροσκάφη της ΠΑ θα αναλάβουν την από αέρος μεταφορά συμπατριωτών μας ενώ θα χρησιμοποιηθούν και πλοία του ΠΝ ,όπως είχε γίνει στην περίπτωση του Λιβάνου με μεγάλη επιτυχία.