Τι θα μπορούσαν να κάνουν τέσσερις ΥΕΘΑ για την προστασία των ΕΔ από τη «λαίλαπα» των περικοπών

Σχεδόν τρία χρόνια συνεχών περικοπών, τέσσερις ΥΕΘΑ -ο Φράγκος ως υπηρεσιακός δεν μετράει- και η απαξίωση των ΕΔ δεν έχει τέλος. Και δεν είναι μόνο απαξίωση σε επίπεδο περικοπής μισθών.

Το δίδυμο Βενιζέλος-Μπεγλίτης που ανέλαβαν από το 2009 την “επιχείρηση περικοπών” στις ΕΔ ,ξεκίνησαν με …ψυχολογικές επιχειρήσεις. Πολιτικοί με έντονα ανεπτυγμένο τον “αντιμιλιταρισμό” δεν δυσκολεύτηκαν καθόλου να πλήξουν την εικόνα των ΕΔ με διαρροές και δημοσιεύματα περί “προνομιούχων”. Εκμεταλλευόμενοι παθογένειες και υπερβολές που πάντως δεν είχαν καμία σχέση με ότι συνέβαινε στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα επιχείρησαν να πείσουν ότι οι ΕΔ και τα δήθεν προνόμια κάποιων ελάχιστων στρατιωτικών ήταν υπεύθυνα για την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας. Τι έκαναν για όλα αυτά; Κατήργησαν τις μεταφορές αξιωματικών με υπηρεσιακά αυτοκίνητα! Και μετά κατ΄ εντολήν της τρόϊκας προχώρησαν στις πρώτες περικοπές.

Ο Βενιζέλος στον οποίο οι στρατιωτικοί έχουν χρεώσει το χαρακτηρισμό “αυτιστικοί” ,τον οποίο φέρεται να έχει χρησιμοποιήσει ,παρέδωσε στον Πάνο Μπεγλίτη ο οποίος ακολούθησε ακόμη πιο σκληρή γραμμή στην “σύγκρουση” με τους στρατιωτικούς. Ο Μπεγλίτης που ως ΑΝΥΕΘΑ απορούσε γιατί δεν προχωρά η κυβέρνηση σε ουσιαστική αναδιοργάνωση των ΕΔ -ρίχνοντας την ευθύνη προφανώς στο Βενιζέλο- όταν ανέλαβε ΥΕΘΑ δεν προχώρησε ούτε βήμα προς αυτή τη κατεύθυνση.Παρά το γεγονός ότι είχε στα χέρια του ολοκληρωμένες μελέτες για κλείσιμο στρατοπέδων που θα απέφερε σημαντικά οικονομικά οφέλη και συγκεκριμένες προτάσεις για αναδιοργάνωση που θα οδηγούσαν σε “μικρότερο και φθηνότερο” στρατό,προτίμησε να μην αγγίξει σχεδόν τίποτα και εξακολουθήσε να …τσακώνεται με τους απόστρατους.

Και μετά ήρθε ο Αβραμόπουλος. Με την ΝΔ να ζει στον πυρετό των εκλογών και να αναμένει να γίνει κυβέρνηση ποιος θα περίμενε ότι ο Αβραμόπουλος θα τολμούσε να ανοίξει θέματα που θα προκαλούσαν τριβές κι εντάσεις με τοπικές κοινωνίες,δηλαδή με ψηφοφόρους; Από την άλλη ήταν ο πρώτος μετά από το δίδυμο Βενιζέλου-Μπεγλίτη που τουλάχιστον αναγνώρισε ότι το πρώτο κύμα των περικοπών είχε ήδη εξαθλιώσει τους στρατιωτικούς.

Παρόλα αυτά στις επαφές που είχε με τους τροϊκανούς και παρά τις πιέσεις που δέχτηκε έδειξε να αντιστέκεται. Προφανώς τον βοήθησε και το σύντομο του βίου της κυβέρνηση Παπαδήμου.Αυτόν επικαλείται και για το γεγονός ότι δεν άνοιξε το ζήτημα αναδιοργάνωσης των ΕΔ με στόχο την μείωση των δαπανών,όχι από τους μισθούς αλλά από άλλους πόρους.

 Το “νεκρό” διάστημα της υπουργίας Φράγκου ακολούθησε και τώρα φθάσαμε στην υπουργία Παναγιωτόπουλου, ο οποίος έχει αναλάβει να αποσυνδέσει μια ήδη ενεργοποιημένη βόμβα!

Ακόμη και τώρα όμως, λίγο πριν από την έκρηξη που απειλεί να διαλύσει τις ΕΔ, η πολιτική ηγεσία του ΥΕΘΑ εμφανίζεται διστακτική.

Αν και αποδέχεται ότι η λύση που θα απέδιδε σημαντικά στα οικονομικά είναι η αστραπιαία αναδιοργάνωση των ΕΔ και το κλείσιμο όποιας αχρείαστης στρατιωτικής μονάδας υπάρχει,δεν τολμά. Αντιμετωπίζει το θέμα μάλλον επιδερμικά με τη λογική ότι “θα κλείσουμε και κάποιες μονάδες”. Δεν τόλμησε καν να “ξεπροστιάσει” τους “τροϊκανούς” που αν πιστέψουμε όσα λέγονται, απέρριψαν τα ισοδύναμα μέτρα που πρότεινε το ΥΕΘΑ για να προστατεύσουν τις μεγάλες εταιρείες εξοπλισμών των χωρών που εκπροσωπούν.

Το ωστικό κύμα της έκρηξης που θα προκαλέσουν οι αναπόφευκτες όπως φαίνεται περικοπές στις ΕΔ, προφανώς δεν έχουν υπολογιστεί από τη κυβέρνηση. Κι αυτό είναι το χειρότερο. Δεν πρόκειται να γίνει…εξέγερση και κίνημα όπως πολλοί επί εποχής Μπεγλίτη διέδιδαν. Όμως η εξαθλίωση των Ελλήνων στρατιωτικών είναι δεδομένο ότι θα οδηγήσει σε “κατέβασμα στροφών” της “μηχανής” των ΕΔ. Και όπως όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά, είναι η μόνη “μηχανή” στον δημόσιο τομέα που εξακολουθεί να λειτουργεί με αξιώσεις. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί οι στρατιωτικοί δεν θα γλιτώσουν τις περικοπές. Τα λάθη και οι παραλείψεις της ηγεσίας του ΥΕΘΑ


Τι αποφάσισαν για τα στρατιωτικά νοσοκομεία σε σύσκεψη του ΥΕΘΑ

Κρούσμα AIDS, σε στρατιωτικό -και η άγνοια- σπέρνει πανικό εντός ΥΕΘΑ

«Βυθίζονται» Ναυπηγεία και υποβρύχια! Οι «φλυαρίες» των αρχηγών και οι ευθύνες Βενιζέλου