Τι θέλει ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης στον ΥΕΘΑ; Αεροπλάνα και το… θωρηκτό «Αβέρωφ»!

Τι θα μπορούσε να θέλει ένας αντιπεριφερειάρχης από τη Θεσσαλονίκη σε μια συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας;

  1. Να μην μεταφερθούν τα πυροσβεστικά αεροσκάφη αλλού, εκτός της περιφέρειάς του.
  2. Να μην αναστείλει το ΓΕΑ τη λειτουργεία της πτέρυγας μάχης, επίσης, στην περιφέρειά του.
  3. Να πάει το θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ» στη Θεσσαλονίκη για τους εορτασμούς των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της περιοχής.
  4. Ολα τα παραπάνω.

Για όσους δεν προέβλεψαν,  η σωστή απάντηση είναι η τελευταία. Ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας τα θέλει όλα, γι’ αυτό και έφτασε μέχρι τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο. «Για να του θέσει ζητήματα που αφορούν στη Θεσσαλονίκη και βρίσκονται στην αρμοδιότητα του Υπουργού», όπως αναφέρει στην δική του ανακοίνωση. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μ. Κωσταράκος και ο αρχηγός ΓΕΑ Α. Τσαντηράκης.

Ο κ. Τζιτζικώστας ενημέρωσε τον υπουργό «για το πρόβλημα που έχει προκύψει από την δρομολογούμενη μεταφορά της μοίρας των αεροσκαφών πυρόσβεσης από την 113 ΠΜ στην Αθήνα, τόσο για τη διασφάλιση της αντιπυρικής προστασίας της Θεσσαλονίκης με εναέρια μέσα, όσο και για την πιθανή κατάργηση της 113 ΠΜ».

Αυτό που ζήτησε ο κ. Τζιτζικώστας, σύμφωνα με δική του ανακοίνωση, είναι να διασφαλιστεί ότι θα υπάρχει ο ίδιος αριθμός αεροσκαφών πυρόσβεσης στη Θεσσαλονίκη και να μην προχωρήσει το υπουργείο στην αναστολή λειτουργίας της 113 ΠΜ. Βεβαίως, κανονικά ούτε για το πρώτο, ούτε για το δεύτερο μπορεί να έχει λόγο ένας περιφερειάρχης. Γιατί; Η Αεροπορία μέσω του ΓΕΕΘΑ διαθέτει τα μέσα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και η τελευταία αποφασίζει την κατανομή τους, ανάλογα με τους σχεδιασμούς. Μπορεί, λοιπόν, η περιφέρεια να απαιτεί «ίδιο αριθμό πυροσβεστικών» ντε και καλά; Αλλά και σε ό,τι αφορά στην αναστολή λειτουργίας της 113 ΠΜ, είναι παγκοσμίως προφανές πως η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει λόγο στην λειτουργία, την μεταφορά ή την κατάργηση στρατιωτικών μονάδων. Βεβαίως, ως γνωστό, εδώ είναι Ελλάδα…

Να πιστέψουμε άραγε την ανακοίνωση του κ. Τζιτζικώστα ότι «ο υπουργός και οι αρχηγοί είδαν θετικά την πρόταση και συμφωνήθηκε να παραμείνει ίδιος ο αριθμός των αεροσκαφών που θα βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα, κατά την αντιπυρική περίοδο και να επανεξεταστεί η αναστολή λειτουργίας της 113 ΠΜ σε συνδυασμό με πιθανές αλλαγές στην 350 ΠΚΒ»;  Εβγαλαν τόσο γρήγορα απόφαση;

Να ‘ταν μόνο αυτό; Στη Θεσσαλονίκη θέλουν να πάει το θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ» για τους εορτασμούς των εκατό χρόνων από την απελευθέρωση της περιοχής. Το καράβι βρίσκεται εδώ και χρόνια αραγμένο στο Φάληρο και λειτουργεί μόνον ως μουσείο. Η ιδέα έχει πέσει στο τραπέζι εδώ και καιρό και στο άκουσμά της στο ναυτικό έκαναν πλάκα: «Να υπολογίσουμε πόσες απώλειες θα έχουμε εάν πλεύσει μέχρι τη Θεσσαλονίκη» έλεγαν, «να αναλάβουν από την περιφέρεια τα έξοδα, τις μεταθέσεις μάχιμων στο πλοίο και την ασφάλισή του – εάν δεχθεί κάποια εταιρεία να το κάνει- τότε το συζητάμε», σχολίαζαν άλλοι.

Και ενώ όλα αυτά λέγονταν το προηγούμενο διάστημα στους διαδρόμους του Γενικού Επιτελείου, τι απάντησε λέτε για το θέμα ο υπουργός; Ο κ. Τζιτζικώστας μας ενημερώνει: «Ο Δ. Αβραμόπουλος δήλωσε κατ’ αρχήν θετικός στην πρόταση αυτή, με την προϋπόθεση όμως ότι το θωρηκτό μπορεί να μετακινηθεί με ασφάλεια. Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε να εκτελεστεί μια μελέτη κόστους και επικινδυνότητας από το Πολεμικό Ναυτικό για τη μεταφορά του «Αβέρωφ» στη Θεσσαλονίκη και μετά την ολοκλήρωση της μελέτης να ληφθεί η όποια απόφαση». Ας το μελετήσουν, λοιπόν, επισταμένως…

Επειτα απ’ όλα αυτά δεν είχε λόγο ο κ. αντιπεριφερειάρχης να μην είναι ικανοποιημένος. Αναλυτικά, οι δηλώσεις του:

«Χαίρομαι που βλέπω ότι αποφάσεις που λήφθηκαν από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία, βιαστικά, βρίσκονται υπό αναθεώρηση από το νέο Υπουργό. Κατά τη συνάντησή μας, διαπίστωσα ότι ο κ. Αβραμόπουλος έχει πολύ καλή διάθεση για τα θέματα που του έθεσα και αφορούν στη Θεσσαλονίκη.

Για το ζήτημα της μεταφοράς των Καναντέρ από τη Θεσσαλονίκη, ανεξάρτητα από τις εισηγήσεις που υπάρχουν, με διαβεβαίωσαν ότι θα διασφαλιστεί η παρουσία ίδιου αριθμού πυροσβεστικών αεροσκαφών στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, όπως συνέβαινε μέχρι και σήμερα. Έτσι  διασφαλίζουμε την κάλυψη των περιαστικών μας δασών και της ευρύτερης περιοχής με εναέρια μέσα και παράλληλα, με κάποιες πιθανές αλλαγές στην 350 ΠΚΒ, θα εξεταστεί η συνέχιση της λειτουργίας της  η 113 ΠΜ.

Σχετικά με τη μεταφορά του θωρηκτού «Αβέρωφ», τόνισα στον Υπουργό το πόσο σημαντικό είναι, το Αβέρωφ να ταξιδέψει και πάλι στο Αιγαίο και να έρθει στη Θεσσαλονίκη, για τον εορτασμό των εκατό χρόνων από την απελευθέρωση της περιοχής μας. Ο Υπουργός ήταν καταρχήν θετικός σε αυτή την προοπτική και αποφασίστηκε να προχωρήσει το πολεμικό ναυτικό σε μια μελέτη κόστους και επικινδυνότητας για αυτό το εγχείρημα, καθώς λόγω της ηλικίας του πλοίου, εγκυμονούν κίνδυνοι τους οποίους και θέλουμε να αποφύγουμε.

Θέλω να ευχαριστήσω του Υπουργό για την προθυμία που έδειξε να βρούμε λύσεις στα προβλήματα που του έθεσα και αφορούν στη Θεσσαλονίκη. Η παρουσία ίδιου αριθμού αεροσκαφών για την αντιπυρική μας προστασία αλλά και η συνέχιση της λειτουργίας της 113 ΠΜ, είναι δύο πολύ σημαντικά θέματα που ζητά η κοινωνία της Θεσσαλονίκης».

Σημαντικά θέματα που ζητά η τοπική κοινωνία; Μάλιστα!