Τροπολογίες-ασπιρίνες του Μπεγλίτη για τις μειώσεις μισθών.

Εξαιρεση των στρατιωτικών απο την αναστολη των μισθολογικών ωριμάνσεων και του χρονοεπιδόματος που προβλεπει για τους άλλους δημοσιους υπαλληλους το Μεσοπρόθεσμο Προγραμμα και οι εφαρμοστικοι νομοι επιδιώκει να πετυχει το υπουργειο Αμυνας προκειμένου, μαζι με άλλα »τρυκ», να αμβλύνει την μισθολογική μειωση απο την περικοπη του επιδοματος Ειδικης Απασχολησης κατα 20%.

Η ηγεσια του υπουργειου Αμυνας – όπως αποκαλυπτει ρεπορταζ του    Λουκα Δημάκα    στο σημερινό φυλλο των ΝΕΩΝ   - αναγνωριζει οτι αθροιστικα οι μειωσεις που εχουν γινει στους στρατιωτικους περυσι και φετος αναιρουν εν πολλοις τον χαρακτηρα του ειδικου μισθολογιου που ισχυει για αυτους και μελετα τρεις τροπους προκειμένου να υποκαταστησει ενα μερος του εισοδήματος που χανεται – μαλιστα σχετικη δεσμευση ανελαβε χθες δημοσια ο υπουργος Αμυνας κ. Πανος Μπεγλίτης μιλωντας στο στρατιωτικο προσωπικο της Μοιρας αεροπυροσβεσης στην Ελευσινα
 
Παραλληλα ο κ. Μπεγλιτης έδωσε και <<δειγμα γραφης>> ανακοινωνοντας οτι τα τα οδοιπορικα εκτος εδρας των στελεχων της Πολεμικης Αεροποριας που ειχαν περιοριστει λογω του Μεσοπροθεσμου διασφαλιζονται στο ακεραιο, ενω για τις κατηγοριες των πολιτικων υπαλληλων του Πενταγωνου που κάνουν πολλες αποστολες εκτος εδρας – πχ οσοι εξυπηρετουν τα πυροσβεστικα αεροσκαφη, οι πυροτεχνουργοι, οι οδηγοι μακρων αποστασεων κλπ – τα οδοιπορικα αυτων αυξανονται κατα 20 ημερες το χρονο.

Ωστοσο το βασικο που αποσχολει τους στρατιωτικους ειναι -οπως αναφερει το ρεπορτάζ-  οι επιπτωσεις απο την αναστολη της μισθολογικης ωριμανσης και το χρονοεπιδομα και λιγοτερο απο τις μειωσεις στο επιδομα ειδικης απασχολησης που κυμαινεται απο 180- 370 ευρω τον μηνα αναλογα με τον βαθμο. Η »ωριμανση» ειναι η δυνατοτητα να λαμβανει αποδοχες μεγαλυτερου βαθμου απο αυττον που πραγαματικα φερει, αν συμπληρωσει τον προβλεπομενο χρονο. Το χρονοεπιδομα ειναι μια αυξηση 4% ανα διετια, που κλιμακωνεται μεχρι τα 29 χρονια που ηταν μεχρι τωρα ο μεσος χρονος παραμονης στο στρατευμα. Τωρα με το νεο νομο η παραμονη ειναι υποχρεωτικη για 35 χρονια – οποτε δεν θα υπαρχει, λενε, κινητρο παραμονης και αποδοσης μετα τα 29 χρονια υπηρεσιας.

Στο πλαισιο αυτο και συμφωνα με συνεργάτες του υπουργου Αμυνας θα επιδιωχθει σε συζητησεις με το υπουργειο Οικονομικων:

-Πρωτον, να μην ισχυσει η αναστολη της ωριμανσης και του χρονοεπιδοματος για τους ενστολους αλλα και να μπουν καποια κλιμακια χρονοεπιδοματος για τα τελευταια 6 χρονια υπηρεσιας.

-Δευτερον, στον καθορισμο του εφαπαξ να λαμβανεται υποψην το μεγιστο ποσο Ειδικου Επιδοματοςπου ελαμβαναν ( πριν την μειωση δηλαδη). Και

-Τριτον, το ποσοστο κρατησης 1% που προβλεπει το Μεσοπροθεσμο να μην πηγαινει στον ΟΑΕΔ οπως σε αναλογες περιπτωσεις, αλλα στα Μετοχικα Ταμεια αξιωματικων.

 Εστειλε τροπολογιες
Συμφωνα με  τωρινές πληροφοριες του Οnalert ήδη ο κ. Μπεγλιτης εστειλε στον υπουργό Οικονομικων κ. Βενιζελο σχεδιο τροπολογιας για ολα τα αιτηματα , πλην αυτου της κλιμακωσης του χρονοεπιδοματος μεχρι τοο 35ο ετος τπηρεσιας. Το θεμα αυτο θα αντιμετωπιστει, λενε πηγες του υπουργειου, με ις ρυθμίσεις του ενιαιου μισθολογιου.Αξιωματικοι εκφραζουν την αισιοδοξία τους οτι  για να στειλει σχεδιο τροπολογιας ο κ. Μπεγλίτης στον πρωην υπουργο Αμυνας, θα το έχουν συζητησει πριμν και επομένως θα τυχει αποδοχης.