Χαμηλές διαθεσιμότητες στην Αεροπορία Στρατού καταγγέλει η ΝΔ

“Καμπανάκι κινδύνου”,χτυπά ο βουλευτής της ΝΔ Μαργαρίτης Τζήμας με ερώτησή του στη Βουλή για τις διαθεσιμότητες στα ιπτάμενα μέσα της Αεροπορίας Σρατού. Στην ερώτησή του,ο κ.Τζήμας αναφέρει:

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, έχει συναφθεί Σύμβαση με τον Αμερικανικό Στρατό (FMS), για την υποστήριξη των αεροσκαφών της Αεροπορίας Στρατού και κυρίως των APACHE, CHINOOK και C-12. Οι διαθέσιμες πιστώσεις για την σύμβαση αυτή, έχουν μηδενιστεί, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή πλέον, η αποστολή στο εξωτερικό συγκροτημάτων των αεροσκαφών για επισκευή (REPAIR and RETURN).
Ήδη, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εκκρεμεί η αποστολή στις ΗΠΑ βεβλαμένων εξαρτημάτων ελικοπτέρων CHINOOK, η οποία δεν μπορεί να υλοποιηθεί ακριβώς λόγω έλλειψης πιστώσεων.

Επειδή στις 5 Δεκεμβρίου 2011, λήγει η διετής αρχική υποστήριξη των νέων ελικοπτέρων AH-64D του ΣΞ και πρόκειται να αποχωρήσουν οι ξένοι τεχνικοί της κατασκευάστριας εταιρείας.

Επειδή η Σύμβαση για την «εν συνεχεία υποστήριξη» που προβλέπεται από την βασική Σύμβαση προμηθείας των ελικοπτέρων AHA-64D, δεν έχει υπογραφεί.

Επειδή το προσωπικό του «Τεχνικού Συγκροτήματος Υποστηρίξεως Αεροπορικού Υλικού», το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχει απομειωθεί σημαντικά (λόγω των πρόσφατων παραιτήσεων) χωρίς αναπλήρωση.

Επειδή τα παραπάνω έχουν άμεση επίδραση στην διαθεσιμότητα των αεροσκαφών της Αεροπορίας Στρατού.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Τι μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε η διαθεσιμότητα των αεροπορικών μέσων της Αεροπορίας Στρατού και κυρίως των APACHE και CHINOOK να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα στην κρίσιμη αυτή περίοδο;

2. Τι προτίθεται να πράξει προκειμένου να εξασφαλίσει την χρηματοδότηση των Συμβάσεων υποστήριξης των αεροσκαφών του ΣΞ;