Χρηματοδοτήσεις ΜΚΟ: 9 εκατ. έδωσε το ΥΠΕΞ για αποναρκοθετήσεις σε Βοσνία, Λίβανο, Ιράκ

Υπόσχεση ότι θα ενημερωθεί η Βουλή για τις έρευνες των ελεγκτικών φορέων για την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) έδωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης.

Με με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο υφυπουργός αναφέρεται στις έρευνες για τις χρηματοδοτήσεις από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας, με αφορμή ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ Θανάση Πλεύρη. Στο στόχαστρο του βουλευτή βρέθηκε η Μη Κυβερνητική Οργάνωση  «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης», έπειτα από δημοσιεύματα για χρηματοδοτήσεις ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ και έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη για την οικονομική δραστηριότητα της ΜΚΟ.

Τι απάντησε ο υφυπουργός; Το  «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» έλαβε από την ΥΔΑΣ την περίοδο 2000-2004 χρηματοδότηση ύψους 8.985.598,12 ευρώ για οκτώ προγράμματα που αφορούσαν αποναρκοθετήσεις σε Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Λίβανο και Ιράκ.

Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ ζητούσε να ενημερωθεί αν ευσταθούν οι ισχυρισμοί της συγκεκριμένης ΜΚΟ ότι «συνεργάζεται με τον ΟΗΕ», αν εμπλέκεται στην αποναρκοθέτηση του Έβρου και ποια είναι τα δηλωμένα μέλη της διοίκησής της στο Υπουργείο Εξωτερικών. Ο υφυπουργός Εξωτερικών απάντησε πως  «η ΜΚΟ Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης, με ΑΦΜ 099076166, είναι εγγεγραμμένη στο Μητρώο ΜΚΟ της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών. Από τα διαθέσιμα στοιχεία που υπάρχουν στο Μητρώο ΜΚΟ, προκύπτει ότι πρόεδρος της ανωτέρω ΜΚΟ είναι ο κ. Κωνσταντίνος Τζεβελέκος, αντιπρόεδρος ο κ. Δημήτριος Κανέλλης και Γενικός Γραμματέας ο κ. Θεόδωρος Μακρυνιώτης».

Οσο για την συνεργασία με τον ΟΗΕ το ΥΠΕΞ απαντά ότι δεν είναι σε θέση να… επιβεβαιώσει…

Διαβάστε (πατώντας ΕΔΩ) την ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ και την απάντηση (πατώντας ΕΔΩ) του ΥΠΕΞ.