Θα ξαναπάει το… Μάιο στις ΗΠΑ ο Αβραμόπουλος; Τι συζήτησε με στελέχη της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής

Με σημαντικά στελέχη της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής συναντήθηκε ο υπουργός Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά τη διάρκεια γεύματος που παρατέθηκε προς τιμή του στα κεντρικά γραφεία της οργάνωσης στο Μανχάταν, την ίδια ώρα που διεξάγεται υπό άκρα μυστικότητα η “μυστηριώδης αεροναυτική άσκηση Ελλάδας-ΗΠΑ-Ισραήλ” υπό την κωδική ονομασία Noble Dina.

Λίγες ώρες πριν από τη συνάντησή του σήμερα με τον αμερικανό ομόλογό του, Λίον Πανέτα, στην Ουάσιγκτον, ο Δ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε σε «θεαματικά βήματα», που έχουν γίνει στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ. «Ενα νέο γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό περιβάλλον διαμορφώνεται, ανοίγοντας καινούριες προοπτικές για τους δυο λαούς», σημείωσε ο υπουργός.

Τον κ. Αβραμόπουλο καλωσόρισε ο Ντέιβιντ Χάρρις, εκτελεστικός γραμματέας του American Jewish Committee (AJC) και μίλησε με θερμά λόγια για την Ελλάδα και για τη «συνεχή βελτίωση» των σχέσεων της χώρας μας με το Ισραήλ και το εβραϊκό στοιχείο.

«Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση του καλού μου φίλου, εκτελεστικού γραμματέα του AJC, Ντέιβιντ Χάρρις, να παρευρεθώ σήμερα, σ’ αυτή τη συνάντηση, η οποία είναι ακόμη ένας κρίκος στην αλυσίδα των σχέσεών μας ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ισραήλ, την Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως επίσης και μεταξύ της ελληνοαμερικανικής και ισραηλινοαμερικανικής κοινότητας. Τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει σημαντικά βήματα στο επίπεδο των σχέσεών Ελλάδας και Ισραήλ. Μπροστά στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει η γενικευμένη οικονομική κρίση, λαοί σαν τους δικούς μας έρχονται ακόμη πιο κοντά, με πνεύμα συνεννόησης και αμοιβαίας κατανόησης», δήλωσε ο υπουργός Αμυνας στο ΑΜΠΕ.

Ο υπουργός μίλησε για «μεγάλες δραματικές εξελίξεις και ανακατατάξεις στην περιοχή μας» και βλέπει να διαμορφώνεται «ένα νέο γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό περιβάλλον». Η Ελλάδα και το Ισραήλ προχώρησαν σε μια «σημαντική κίνηση, σε μια στρατηγικής σημασίας συνεργασία, που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Και όλα όσα ξεκίνησαν εδώ και είκοσι περίπου χρόνια επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας με υπουργό Εξωτερικών τον Αντώνη Σαμαρά, επικαιροποιήθηκαν τον τελευταίο καιρό με την υπογραφή των νέων συμφωνιών και δείχνουν πλέον ότι ο δρόμος για την Ελλάδα και το Ισραήλ είναι κοινός με αναπτυξιακή προοπτική σε μια εποχή μεγάλων προκλήσεων. Ως λαοί έχουμε μάθει και να τις αντιμετωπίζουμε και να τις ξεπερνάμε», σημείωσε.

«Είχα την ευκαιρία να ανταλλάξω απόψεις με διακεκριμένες προσωπικότητες, τόσο του American Jewish Committee, καθώς και σημαντικούς παράγοντες του οικονομικού, επιχειρηματικού και ενεργειακού τομέα», είπε ο κ. Αβραμόπουλος. Εκπληξη προκάλεσε η αποστροφή του λόγου του για την… επόμενη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον στις αρχές Μαΐου, περίοδος που στην Ελλάδα τοποθετούνται… οι εκλογές! Είπε συγκεκριμένα: «Θα επισκεφθώ και πάλι στις αρχές Μαΐου την Ουάσιγκτον, ανταποκρινόμενος στην επίσημη πρόσκληση σε ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα γεγονότα αυτής της χρονιάς, όπου θα συμμετέχω σε μια συζήτηση από κοινού με συναδέλφους μου υπουργούς της Γερμανίας, του Ισραήλ και διαπρεπείς προσωπικότητες. Θα ανοίξουμε μια σειρά θεμάτων που έχουν να κάνουν με τη συνεργασία, τη συνύπαρξη και την κοινή προοπτική σ’ ένα μεταβαλλόμενο κόσμο».

Από την πλευρά του ο Ντέιβιντ Χάρρις δήλωσε ότι η επίσκεψη του έλληνα υπουργού «είναι ακόμη ένα βήμα στις βαθιές φιλικές σχέσεις μας. Για μένα και για το AJC, η ιστορία πηγαίνει πίσω κάπου τριάντα χρόνια, όταν ξεκινήσαμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα και τη στενή συνεργασία με τους ελληνοαμερικανούς συνεργάτες μας, όπως τον Έντι ‘Αθενς. Μέσα σ’ αυτά τα τριάντα χρόνια, είχαμε κινήσεις μπροστά-πίσω, με επισκέψεις στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και με σκοπό να βελτιωθεί η συνεργασία και η φιλία μεταξύ της Ελλάδας και των Εβραίων, μεταξύ της Ελλάδας και του κράτους του Ισραήλ».

Ο ίδιος αναφέρθηκε με νόημα σε «μια στρατηγική συμμαχία μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ. Και αυτό είναι υπέρ των αμερικανικών και ευρωπαϊκών συμφερόντων στην περιοχή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Κατά πόσο η επίσκεψη Αβραμόπουλου στις ΗΠΑ εξασφαλίζει «βίζα» παραμονής στο ΥΕΘΑ μετά τις κάλπες;