Χάνουμε και τη Λάρισα…πατριώτη

Για τη κλιματική αλλαγή στη Μεσόγειο έχει προσκαλέσει στις 21 και 22 Οκτωβρίου στην Αθήνα τον Τούρκο πρωθυπουργό Τ.Ερντογάν ,ο Γιώργος Παπανδρέου. Η επίσκεψη επιβεβαιώθηκε και το ενδιαφέρον θα είναι αν εκτός από την κλιματική αλλαγή θα τεθούν και θέματα που έχουν να κάνουν με την αλλαγή κλίματος στα ελληνοτουρκικά και στο Αιγαίο.
Συμπτωματικά στις 21 Οκτωβρίου στην Αθήνα θα βρίσκεται και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Α.Φ. Ράσμουσεν, ο οποίος προετοιμάζεται για τη Σύνοδο Κορυφής της Λισαβόνας τον επόμενο μήνα. Εκεί θα παρουσιάσει τη νέα δομή και το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ. Η δομή ενδιαφέρει άμεσα την Αθήνα, αφού δεν αποκλείεται να μας προκύψει «λουκέτο» στο αεροπορικό υποστρατηγείο της Λάρισας,το οποίο σύμφωνα με τη τελευταία δομή της Συμμαχίας θα παρέμενε ανοιχτό. Κι εδώ ξαναμπλέκουν τα ελληνοτουρκικά.
Αθήνα και Άγκυρα δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν στις περιοχές ελέγχου των ραντάρ τους, εξαιτίας των παράλογων απαιτήσεων της Τουρκίας η οποία επέμενε να ελέγχει το Αιγαίο μέχρι τον 25ο παράλληλο! Το αδιέξοδο ήταν αναπόφευκτο και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ είχε δώσει εδώ και πάρα πολύ καιρό να σχεδιαστεί νέα δομή. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν δύο θα είναι τα στρατηγεία που θα παραμείνουν ενεργά, ένα στις ΗΠΑ κι ένα στην Ευρώπη και τρία «κινητά» υποστρατηγεία,από τα οποία κανένα δεν θα βρίσκεται σε Ελλάδα ή Τουρκία. Παρά την αισιοδοξία που υπάρχει στο Πεντάγωνο ότι τελικά θα αποφύγουμε τη δυσάρεστη εξέλιξη, τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή είναι ότι το ΝΑΤΟ, θα δώσει τον επιχειρησιακό έλεγχο του Αιγαίου για νατοϊκές αποστολές στο Ραμστάϊν της Γερμανίας.