«Άφεση αμαρτιών» από τον Τράμπ στη Σαουδική Αραβία για τον Khashoggi

Η υπόθεση της δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη παραμένει ακόμα μυστήριο παρά το γεγονός ότι η Σαουδική Αραβία παραδέχθηκε το βράδυ της Παρασκευής ότι ο δημοσιογράφος σκοτώθηκε κατά την διάρκεια καυγά μέσα στο προξενείο.

Είναι η πρώτη φορά που η Σαουδική Αραβία παραδέχεται επίσημα ότι ο δημοσιογράφος είναι νεκρός αλλά αυτό δεν σημαίνει ακόμα τίποτα αφού δεν υπάρχει σορός και δεν έχουν δοθεί επαρκείς εξηγήσεις. Την είδηση μετέδωσε το κρατικό κανάλι της Σαουδικής Αραβίας και μεγάλο ενδιαφέρον είχε ο τρόπος που αντέδρασε ο Ντόναλντ Τραμπ. Όπως είπε, είναι απαράδεκτο αυτό που συνέβη αλλά ταυτόχρονα έδωσε συγχωροχάρτι στην Σαουδική Αραβία και την χαρακτήρισε μεγάλο σύμμαχο των ΗΠΑ.

Επι δυο εβδομάδες η Σ. Αραβία αρνιόταν ότι είχε εμπλοκή στην εξαφάνιση και την δολοφονία του δημοσιογράφου στις 2 Οκτωβρίου προκειμένου να πάρει τα απαραίτητα έγγραφα από το προξενείο για τον γάμο του.Η πίεση όμως ήταν αφόρητη μετά και τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας και ανέφεραν ότι ο Κασόγκι είχε δολοφονηθεί και είχε διαμελισθεί!

Η εκδοχή που δίνουν οι σαουδάραβες είναι ότι ξέσπασε καυγάς ανάμεσα στον Τζαμάλ Κασόγκι και άτομα μέσα στο προξενείο που κατέληξε στον θάνατό του. Ήδη έχουν συλληφθεί 18 υπήκοοι της σαουδικής αραβίας αλλά στοιχείο κανένα. Σύμφωνα με το Reuters και τους New York Times οι σαουδάραβες δεν γνωρίζουν που πετάχθηκε η σορός του Κασόγκι.