Αιγαίο: Στο μικροσκόπιο η στάση της Τουρκίας τα τελευταία 24ωρα

Διακριτή είναι τα τελευταία 24ωρα η αποδυνάμωση της παρουσίας τουρκικών μονάδων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ και τα κρούσματα προκλητικότητας θα χαρακτηρίζονταν χαμηλής έντασης.

Αυτή η αποκλιμάκωση αποτυπώνεται τόσο αριθμητικά όσο και συμβολικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα παραμονής στο λεγομένο τριεθνές των ΑΟΖ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, το τουρκικό ερευνητικό Μπαρμπαρός έχει εγκαταλείψει την περιοχή που εφάπτεται με την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Σε κάθε περίπτωση αυτή η στάση των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, ασφαλώς και δεν εφησυχάζει κανέναν από τους επιτελείς του ελληνικού Πενταγώνου. Άλλωστε δεν έχουν περάσει παρά μόνο λίγες ημέρες από την επικίνδυνη πρόκληση στο Φαρμακονήσι, όταν παραλίγο να προκαλέσουν ατύχημα με το ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας που συμμετείχε στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.

Τα τουρκικά μαχητικά κάνοντας χρήση του απορρεύματος αερίων των κινητήρων τους (jet blast) έθεσαν σε κίνδυνο την ασφάλεια του ελικοπτέρου SUPER PUMA, το οποίο χάρη στις προσπάθειες των πιλότων του, δεν αντιμετώπισε προβλήματα.

Ταυτόχρονα η αίσθηση της αστάθειας που εκπέμπεται εξαιτίας των τελευταίων πολιτικών εξελίξεων είχε αναβαθμίσει την κατάσταση ετοιμότητας καθώς κατά ορισμένους συνέτρεχε λόγος ανησυχίας.