Air CIA απαγωγές – Οι ελληνικές πτυχές της πιο καυτής υπόθεσης της CIA

Επιμέλεια : Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Πολλές ελληνικές πτυχές έχει η υπόθεση με την …Air-CIA που μετέφερε σε μυστικές φυλακές ανά τον κόσμο υπόπτους για τρομοκρατία που συνήθως απήγαγε κλιμάκια της Μυστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, όπως στην υπόθεση του Μιλάνο που τις προάλλες ήρθε στην επικαιρότητα ξανα με νέο επεισόδιο:

Ο Ρόμπερτ Σέλντον Λέιντι,επικεφαλής του κλιμακίου της CIA στην ιταλική πόλη που απήγαγε το 2003 είχε καταδικαστεί ερήμην από Ιταλικό δικαστήριο για την (παράνομη) σύλληψη και απαγωγή από το Μιλάνο του  Αιγύπτιου μουσουλμάνου κληρικού Αμπού Ομάρ ή Χασάν Μουσταφά Οσάμα Νασρ με την υποψία ότι διατηρούσε σχέσεις με τρομοκράτες.Τις προάλλες όπως είναι γνωστό,παρά τη σύλληψή του από τις αρχές του Παναμά σε εκτέλεση του διεθνούς εντάλματος σύλληψης που είχε εκδώσει η ιταλική Δικαιοσύνη ο καταζητούμενος πράκτορας της CIA, πρώην σταθμάρχης στην Ιταλία, αφέθηκε τελικά ελεύθερος  και αναχώρησε για την Ουάσιγκτον.

Οι (γνωστές) ελληνικές πτυχές της υπόθεσης της Αir-CIA είναι πολλές – δυο γενικές και μία απόλυτα σχετιζόμενη με την υπόθεση του Μιλάνο και του ιμάμη Χασάν Μούσταφα Οσάμα Νασρ ή Αμπού Ομάρ!

Πριν πάμε σε αυτή – την τρίτη- ας υπενθυμίσουμε τις άλλες:

  1. Η πρώτη είναι ότι η Ελλάδα ήταν ένας από τους πολλούς σταθμούς των αεροσκαφών - φάντασμα της CIA τα οποία μάλιστα χρησιμοποίησαν πολλά αεροδρόμια, πολλές φορές (Αθήνα, Κέρκυρα,Θεσσαλονίκη,Ρόδος ,  Μύκονος  Κεφαλλονιά, Ηράκλειο, Χανιά κλπ, ) Μιλάμε για δεκάδες πτήσεις από και προς Ελληνικά αεροδρόμια-που έμειναν στο σκοτάδι παρόλο που αποκαλύφθηκαν από πολλές έρευνες, δημοσιογραφικές και δικαστικές.Σύμφωνα με  Έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης , στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν 64 προσγειώσεις αεροσκαφών της CIA – στην Κύπρο 57 – τα οποία αποδεδειγμένα έχουν χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά υπόπτων για τρομοκρατία,Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επέκρινε 11 ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και μυστικές υπηρεσίες, απαιτώντας να μάθει τι γνώριζαν για τις πτήσεις και τις προσγειώσεις της CIA σε ευρωπαϊκό έδαφος – τουλάχιστον 1.245 τον αριθμό – κι αν συνεργάστηκαν για συγκεκριμένες απαγωγές υπόπτων.Σε όλο τον κόσμο εμπλέκονταν 54 χώρες από το 2001 μεχρι το 2006..
  2. H δεύτερη πτυχή της υπόθεσης είναι ότι πίσω από μία από τις εταιρείες-βιτρίνα από την οποία  η CIA, ενοικίαζε κάποια από τα αεροσκάφη- φαντάσματα  φερόταν να είχε »ιδιοκτήτη» ή διαχειριστή  έναν ελληνικής καταγωγής δικηγόρο με έδρα τη Βοστώνη της Μασαχουσέτης.
  3. H τρίτη ελληνική πτυχή είναι ότι στο Κλιμάκιο του Σταθμάρχη της CIA στο Μιλάνο που συνελήφθη - και αφέθηκε ελεύθερος - στον Παναμά , συμμετείχε και ένας Ελληνας ή Κύπριος ή με προτίμηση σε ελληνικό …ψευδώνυμο,πράκτορας -ονόματι Μιχάλης Βασιλείου. Και όχι μόνο αυτό: Είχε και κάποιες – τουλάχιστον επαφές στην Αθήνα – αφού όσο γίνονταν οι έρευνες για τον εντοπισμό των 23 μελών του κλιμακίου της CIA  στο Μιλάνο, αυτός τηλεφώνησε σε μια κυρία στην Κηφισιά!
Ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά: Ο ιμάμης που είπαμε στην αρχή – και στον οποίο οι ιταλικές αρχές είχαν δώσει πολιτικό άσυλο – απήχθη τον Φεβρουάριο του 2003, καθώς πήγαινε από το σπίτι του στο τζαμί που βρίσκεται στη λεωφόρο Βιάλε Γενέρ, στο Μιλάνο. Αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν στην ιταλική αστυνομία τη σκηνή της απαγωγής: κάποιοι σταμάτησαν τον Αμπού Ομάρ στον δρόμο, του έριξαν ένα σπρέι και τον έβαλαν σε ένα λευκό βαν που έφυγε με μεγάλη ταχύτητα. Ορισμένες πηγές υποστηρίζουν ότι επρόκειτο για μια κοινή επιχείρηση της CIA  και της Sismi (ιταλική υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών).
Ένα έτος μετά την απαγωγή, ο Αμπού Ομάρ τηλεφώνησε στη γυναίκα του στο Μιλάνο και της είπε ότι είχε πέσει θύμα απαγωγής και ότι βρέθηκε αργότερα σε φυλακές στο Κάιρο, όπου βασανίστηκε. Ο Αμπού Ομάρ φέρεται να ήταν στόχος παρακολούθησης των ιταλικών μυστικών υπηρεσιών γιατί είχαν υποκλέψει μια τηλεφωνική συνομιλία του με γνωστό στέλεχος της Αλ Κάιντα. Οι δικηγόροι του πατώντας στο ότι βασανίστηκε στη φυλακή όπου τον κρατούσαν προσέφυγαν στη δικαιοσύνη ζητώντας αποζημίωση 10 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο εισαγγελέας Σπατάρο, ένας πολύ γνωστός Ιταλός δικαστικός με τεράστια πείρα σε θέματα τρομοκρατίας και οργανωμένου εγκλήματος, ανέλαβε τότε την έρευνα για την υπόθεση της απαγωγής. Ο εισαγγελέας περιέγραφε τότε στο Βήμα με υπερηφάνεια τον επαγγελματισμό των ειδικών αστυνομικών που χρησιμοποίησε στην έρευνα. Αυτό που του είχε κάνει εντύπωση ήταν η άνεση με την οποία κινούνταν οι αμερικανοί πράκτορες στην περιοχή του Μιλάνου κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.
Οι Αμερικανοί ενοικίασαν με κανονικά ονόματα το βαν της απαγωγής, τηλεφωνούσαν συνεχώς από τα κινητά τους, πήραν τηλέφωνο ακόμη και σε νούμερο στο Λάνγκλεϊ, στο αρχηγείο της CIA. Ένας από τους αμερικανούς πράκτορες φέρεται να χρησιμοποίησε το όνομα Μιχάλης Βασιλείου, για το οποίο,όπως γράψαμε και πιό πάνω,  ουδείς είναι βέβαιος αν πρόκειται για πραγματικό όνομα ή ψευδώνυμο. Πρέπει όμως να έχει κάποια σχέση με την Ελλάδα γιατί τηλεφώνησε σε ελληνικό νούμερο που ανήκει σε κυρία η οποία διαμένει στην Κηφισιά… Τότε πάντως Ελληνες δημοσιογράφοι που είχαν προσπαθήσει να μάθουν κάτι για τον »Ελληνα» από κάποιες πηγές της ΕΥΠ , άκουγαν μονότονα ότι »δεν ξέρουμε κανέναν με αυτό το όνομα»  ότι » σιγά μην κινούταν με το πραγματικό του όνομα»  και άλλα παρόμοια…πλήρους άγνοιας.

 Στην δίκη που έγινε αργότερα τα ιταλικά δικαστήρια επιδίκασαν τελικά 1 εκατομμύριο για τον ίδιο τον Αμπου Όμαρ και 500.00 ευρώ για τη σύζυγό του.
Οι υπεύθυνοι των ιταλικών υπηρεσιών πληροφοριών αρχικά είχαν απαλλαγεί από τα δικαστήρια αλλά με απόφαση του Ακυρωτικού Δικαστηρίου θα ξαναδικαστούν για την υπόθεση αυτή.Τον Δεκέμβριο του 2010 το Εφετείο του Μιλάνου καταδίκασε ερήμην σε ποινές από 7 έως 9 χρόνια κάθειρξης τους 23 αμερικανούς πράκτορες. Η μεγαλύτερη ποινή επιβλήθηκε στον Ρόμπερτ (Μπομπ)Σέλντον Λέιντι, τον αποκαλούμενο και «Μίστερ Μπομπ»,  που σήμερα είναι 59 ετών.H Ιταλία είχε ζητήσει επισήμως την έκδοση  πρακτόρων της CIA, μεταξύ των οποίων και του πρώην σταθμάρχη της στο Μιλάνο, και είχε εκδώσει και εντάλματα σύλληψης…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ψάχνουν την AIR-CIA,στην Ελλάδα! Η χώρα μας καλείται να απολογηθεί για τις πτήσεις της CIA