Άκρως τρελό κι απόρρητο στα Γενικά Επιτελεία! Η γελοιότητα της διαβάθμισης όλων των εγγράφων

Μέρες γιορτινές που είναι να ευθυμήσουμε . Και δεν υπάρχει καλύτερο θέμα για να γελάσουμε με το τι θεωρούν στα Γενικά Επιτελεία . Η πιο πρόσφατη αφορμή είναι διαταγή Αρχηγού Γενικού Επιτελείου που εκδόθηκε πριν μερικά 24ωρα.Αφορούσε στην διευκόλυνση των στελεχών που έχουν παιδιά και έδινε τη δυνατότητα να προσέρχονται λίγο αργότερα στις υπηρεσίες τους. Ε, αυτό το έγγραφο έχει διαβάθμιση … “Εμπιστευτικό”! Καλά που δεν το χαρακτήρισαν και απόρρητο!

Η γελοιότητα με τις διαβαθμίσεις των εγγράφων που διακινούνται στα Γενικά Επιτελεία καλά κρατεί.

Όλα σχεδόν τα έγγραφα ,χαρακτηρίζονται αυθαίρετα εμπιστευτικά και πολλά απ΄ αυτά που φέρουν τον χαρακτηρισμό απόρρητο ,είναι όχι απλά γνωστά ,αλλά πολλάκις δημοσιευμένα στον Τύπο, ελληνικό και ξένο .Για να καταλάβετε το αστείο το θέματος, τα μεταφρασμένα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου που προωθούνται στα Γενικά Επιτελεία είναι …απόρρητα.

Γιατί αυτή η νοοτροπία; Μα γιατί έτσι οι “ανευθυνο-υπεύθυνοι” πιστεύουν ότι θα διασφαλίσουν την μη διαρροή των εγγράφων τους. Τα οποία όμως πάντα …διαρρέουν . Και δυστυχώς όσο πιο…εμπιστευτικά και απόρρητα είναι ,τόσο πιο εύκολα φθάνουν εκτός ΥΠΕΘΑ! Κι αυτό είναι πράγματι πρόβλημα.

Μην βιαστείτε να πείτε ότι “εσείς οι δημοσιογράφοι αντιδράτε γιατί θέλετε να δημοσιοποιείται τα πάντα”. Η πραγματικότητα θα σας διαψεύσει. Οι δημοσιογράφοι σπανίως πέφτουν στην παγίδα του πειρασμού να δημοσιοποιήσουν πραγματικά απόρρητα στοιχεία. Και στις περισσότερες απ΄ αυτές τις περιπτώσεις το κάνουν γιατί εκείνοι που τους τα διαρρέουν δεν τους ενημερώνουν ότι τα στοιχεία που επικαλούνται περιέχονται σε έγγραφα με χαρακτηρισμό εμπιστευτικό ή απόρρητο.

Πέρα από τη γελοιότητα του πράγματος ,υπάρχει και η σοβαρή πλευρά όμως. Μπορεί να μας πει κάποιος πόσες εργατοώρες έχουν σπαταληθεί και πόσα στελέχη έχουν χάσει πολύτιμο χρόνο για να διεκπεραιώσουν ΕΔΕ που διαττάσονται ,μετά από την διαρροή αστείων σε περιεχόμενο αλλά διαβαθμισμένων εγγράφων; Επί εποχής Παναγιωτόπουλου-Κωσταράκου μάλιστα είχαν γίνει ΕΔΕ που κατέληγαν σε εισήγηση παραπομπής δημοσιογράφων με την κατηγορία της κατασκοπείας ! Για θέματα που αν έφθαναν στο δικαστήριο θα γέλαγαν και τα τσιμέντα! Ο Αβραμόπουλος έβαλε “πάγο” σε κάποιες απ΄ αυτές τις υποθέσεις και αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.

Εμπιστευτικά και απόρρητα χαρακτηρίστηκαν επίσης τα στοιχεία της αποστολής που συνόδευσε τον πρώην Α/ΓΕΕΘΑ στις Βρυξέλλες. Γιατί; Αποκαλύπτονται …οι τακτικές κινήσεις του στρατεύματος στην Γκράντ Πλας των Βρυξελλών;

Το ερωτημα είναι αν θα σταματήσει κάποιος αυτή τη γελοιότητα. Πέρασαν πολλά χρόνια για να…αποχαρακτηριστεί το δελτίο καιρού που ήταν κολλημένο στα ασανσέρ του ΥΠΕΘΑ και των Γενικών Επιτελείων. Ήταν χαρακτηρισμένο …ως απόρρητο!

Μην περάσουν άλλα τόσα για να μην είναι εμπιστευτική η διαταγή Αρχηγού που αφορά στην πρωϊνή προσέλευση στρατιωτικών στις μονάδες τους. 

Δεν περιμένουμε να φθάσουμε στα επίπεδα άλλων χωρών. Θυμίζουμε ότι οι Ισπανοί πριν λίγο καιρό ανήρτησαν ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ το πόρισμα για την πτώση του ελληνικού F-16 σε ισπανική βάση!

Δεν αναμένουμε κάτι τέτοιο. Αλλά τουλάχιστον να υπάρξει στοιχειώδης σοβαρότητα για να έχει νόημα το «εμπιστευικό» και το «απόρρητο».