ΑΝΥΕΘΑ για Τουρκία: Δε συμπεριφέρεται σαν σύμμαχος χώρα δήλωσε ο Παναγιώτης Ρήγας

Για την προκλητικότητα της Τουρκίας αλλά και τη στάση της χώρα μίλησε ο ΑΝΥΕΘΑ Παναγιώτης Ρήγας σε συνέντευξη που έδωσε στο 1ο Πρόγραμμα της Ραδιοφωνίας της ΕΡΤ. Νωρίτερα ο τομεάρχης εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, είχε επιτεθεί στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στα ελληνοτουρκικά λέγοντας ότι διατηρεί μια πολύ ήπια στάση. 

Συγκεκριμένα δήλωσε:

«Η Τουρκία, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, λειτουργεί κατά περιόδους με ένα τρόπο που αρκετές φορές υπερβαίνει -και με ενέργειες και με ρητορεία- τη στάση που θα έπρεπε να κρατάει μια σύμμαχος χώρα, που είναι μάλιστα γείτονάς μας. Εμείς δε θα σταματήσουμε να λειτουργούμε με τον τρόπο που λειτουργούμε, όσο κι αν η αντιπολίτευση μας κατηγορεί για «ενδοτισμό». Αυτές τις πρακτικές με αποφασιστικότητα και με ψύχραιμη στάση θα τις αντιμετωπίσουμε. Στέλνουμε μήνυμα ειρήνης και φιλίας και ταυτόχρονα απόλυτης υπεράσπισης του Διεθνούς Δικαίου και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Αυτή είναι η απάντηση και αυτό κάνουμε μέχρι σήμερα και για αυτό – δεν ξέρω αν το αντιλαμβάνεται η Τουρκία – στην ευρύτερη περιοχή αποτελούμε πυλώνα σταθερότητας, γεγονός που αναγνωρίζεται απ’ όλους.

Τα όποια δικαιώματα της Τουρκίας στην περιοχή αναγνωρίζονται στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Αν η Τουρκία εννοεί κάτι άλλο, προφανώς δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό. Ό,τι υπερβαίνει τα παραπάνω και όσα εξωφρενικά μπορεί να ισχυρίζεται η γείτονα χώρα, αντιμετωπίζονται με τρόπο απόλυτο, ψύχραιμο και αποφασιστικό. Περιφρουρούμε πλήρως και αποτελεσματικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.»

Πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ