ΑΝΥΕΘΑ: Ο Παναγιώτης Ρήγας τιμά τον βετεράνο πιλότο Αντιπτέραρχο ε.α. Γεώργιο Πλειώνη

Με αφορμή την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.

ΑΝΥΕΘΑ: Ο Παναγιώτης Ρήγας τιμά τον βετεράνο πιλότο Αντιπτέραρχο ε.α. Γεώργιο Πλειώνη

Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Παναγιώτης Ρήγας, με αφορμή την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, έχει προσκαλέσει στο γραφείο του, την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου ώρα 12.00, τον Αντιπτέραρχο ε.α. Γεώργιο Πλειώνη, με σκοπό να τιμήσει στο πρόσωπό του τη γενιά των Ελλήνων Στρατιωτικών που πήραν μέρος στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

O Αντιπτέραρχος ε.α. Γεώργιος Πλειώνης γεννήθηκε στην Κύμη Ευβοίας το έτος 1920 και το 1939 εισήλθε στη Σχολή Ικάρων. Συμμετείχε σε συμμαχικές επιχειρήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του Β’ ΠΠ. Είχε πλούσια πολεμική δράση και σε τρεις περιπτώσεις διασώθηκε παρά τη συντριβή του αεροσκάφους του.

Πραγματοποίησε 167 επιτυχείς αποστολές, διαφόρων τύπων, αναχαιτίσεων εχθρικών αεροσκαφών, επιθετικών αναγνωρίσεων, πολυβολισμών και βομβαρδισμού εχθρικών θέσεων, ερευνών εντοπισμού καταπεσόντων αεροσκαφών, προστασίας νηοπομπών.

Μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία από διάφορες επιτελικές θέσεις εντός και εκτός Ελλάδας σε Βρυξέλλες, Ουάσιγκτον, Σμύρνη και αλλού.

Μετά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, αρνείται να συνεργαστεί με το δικτατορικό καθεστώς και στις 12 Μαΐου 1967 αποστρατεύεται με τον βαθμό του Ταξιάρχου.

Το 1970 η Ασφάλεια του αρνείται τη χορήγηση διαβατηρίου και του απαγορεύει την προμήθεια αγαθών από τα στρατιωτικά καταστήματα, ενώ του στερείται και το δικαίωμα περίθαλψης από τα στρατιωτικά νοσοκομεία.

Το 1975 του απενεμήθη ο βαθμός του Υποπτεράρχου και το 1981 ο βαθμός του Αντιπτεράρχου.

Έχει τιμηθεί με περισσότερα από 24 παράσημα ελληνικά και ξένα, μετά των οποίων περιλαμβάνεται το Χρυσούν Αριστείον Ανδρείας, 2 Πολεμικοί Σταυροί, 3 Σταυροί Ιπταμένου και άλλα.  

Ακολουθήστε το onalert.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την άμυνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Μητσοτάκης στα εγκαίνια της Διεύθυνσης Πληροφορικής και Κυβερνοχώρου του ΓΕΕΘΑ: «Η Ελλάδα θωρακίζεται απέναντι στις κυβερνοαπειλές»

«Πρόκειται για ακήρυκτους πολέμους σε αθέατα πεδία μάχης, εξίσου καταστροφικοί που απαιτούν συνεχή εγρήγορση», πρόσθεσε στη συνέχεια