ΑΝΥΕΘΑ: «Θα υπερασπιζόμαστε στο ακέραιο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα «

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Παναγιώτης Ρήγας, σε ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018, ανέφερε μεταξύ άλλων ανέφερε:

Για τη συμφωνία Κυβέρνησης-Εκκλησίας:

Η κυβέρνηση προχωρά σε συναινετικές και αμοιβαία αποδεκτές πρωτοβουλίες, στη βάση του εξορθολογισμού των σχέσεων Κράτους και Εκκλησίας. Σεβόμαστε τις διαχρονικές αξίες και την ιστορία της πατρίδας μας, αναγνωρίζοντας την προσφορά και ιστορικό ρόλο της Εκκλησίας στη διαμόρφωση της ταυτότητας του ελληνικού κράτους.

Εξορθολογίζουμε, λοιπόν, τις σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας. Είναι πολύ βασικό ότι ο καθένας θα έχει τον δικό του διακριτό ρόλο. Έγινε το πρώτο βήμα μετά από πάρα πολλά χρόνια, ο πρωθυπουργός και ο αρχιεπίσκοπος στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων.

Για τις διαφορετικές προσεγγίσεις στο θέμα:

Προφανώς και υπάρχουν πληθώρα σκέψεων και απόψεων. Αυτό ωστόσο που πρυτανεύει στις κινήσεις της κυβέρνησης είναι η ανάγκη να υπάρξει μια μεγάλη αλλαγή στη χώρα σε όλο το πεδίο. Αυτό αφορά και τη Συνταγματική Αναθεώρηση -μέρος της είναι και το ζήτημα που συζητάμε– προκειμένου να υπάρξει εμβάθυνση της Δημοκρατίας και να διευθετηθούν πάρα πολλά προβλήματα.

Νομίζω ότι, τόσο ως προς το σκέλος που αφορά τους κληρικούς ως δημοσίους υπαλλήλους, όσο και ως προς το θέμα της περιουσίας της Εκκλησίας, λύνονται ζητήματα πολλά ετών. Αυτή η κυβέρνηση παίρνει τις πρωτοβουλίες και προσπαθεί ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους να επιλύσει υπαρκτά θέματα που διαιωνίζονται.

Για τις δηλώσεις του μητροπολίτη Αμβρόσιου:

Σέβομαι ακόμα και τις ακραίες απόψεις. Δεν τιμά όμως κανένα να δίνουμε τέτοια μηνύματα βαθύτατου μίσους και διχασμού προς τη νέα γενιά. Προτιμώ να μείνω στα όσα από κοινού δήλωσαν ο πρωθυπουργός και ο αρχιεπίσκοπος, που είπαν συγκεκριμένα πράγματα.

Αυτά αποτελούν την καλύτερη απάντηση σε παρόμοιες δηλώσεις. Όχι μόνο στον Αμβρόσιο, αλλά και σε πολιτικούς παράγοντες, που τις προηγούμενες μέρες διαλαλούσαν με στόμφο ότι δήθεν θα αφαιρέσουμε το Σταυρό από τη Σημαία ή ότι δεν θα γιορτάζουμε τα ήθη και τα έθιμά μας. Όσοι λένε τέτοια πράγματα είναι και ανιστόρητοι και επικίνδυνοι.

Για την τουρκική προκλητικότητα:

Αυτή η κυβέρνηση -αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ ως πολιτικός χώρος και παλαιότερα ο Συνασπισμός- έχουν μια σταθερή άποψη για την εξωτερική πολιτική και τον πολυδιάστατο και πολύπλευρο χαρακτήρα που αυτή θα πρέπει να έχει. Οφείλουμε λοιπόν να είμαστε πυλώνας σταθερότητας και ταυτόχρονα να συμβάλλουμε με όλους τους τρόπους για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών.

Οι γείτονές μας κρατούν διαχρονικά μια στάση. Οξύνουν πολλές φορές, είτε με πράξεις είτε με λόγια, την ένταση στην περιοχή. Αυτό δεν ωφελεί κανέναν και δεν βοηθάει στην αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της περιοχής.

Εμείς από την πλευρά μας υπερασπιζόμαστε στο ακέραιο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και είμαστε απολύτως έτοιμοι να τα υπερασπιστούμε με το δόγμα της ειρηνικής παρουσίας μας στην περιοχή.

Η Τουρκία θα πρέπει να αντιληφθεί ότι, όπως έχει δείξει η ιστορία, η διαμόρφωση πεδίου εξωτερικής αντιπαράθεσης όχι μόνο δεν λύνει, αλλά οξύνει τα εσωτερικά προβλήματα μιας χώρας.

Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού και του προέδρου της Τουρκίας είναι απολύτως αναγκαίες. Όταν υπάρχει μια ένταση, όταν καταγράφονται υπαρκτά προβλήματα, τότε είναι που πρέπει να γίνουν οι συναντήσεις, αυτές είναι πιο κρίσιμες και μπορούν να βοηθήσουν. 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ