Από πού μαθαίνουν οι Σύμμαχοι για τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο;

Ενημερώνουμε ή όχι το ΝΑΤΟ για τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο; Το ερώτημα αυτό προέκυψε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένος, όταν ο ίδιος αφηγήθηκε στους δημοσιογράφους:

«Θα σας πω ότι προχθές ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ κ. Στόλντενμπεργκ ενημέρωνε τους υπουργούς Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε σχέση, για παράδειγμα, με τις παραβιάσεις που γίνονται στον εναέριο χώρο της Τουρκίας από ρωσικά αεροσκάφη και ανακοίνωσε ότι από την πλευρά του ΝΑΤΟ θα υπάρχουν κάποια AWACS στον εναέριο χώρο της Τουρκίας, προκειμένου να καταγράφουν τέτοια φαινόμενα. Τους είπα ότι καλωσορίζουμε αυτή την απόφαση, διότι πιθανώς τα AWACS να βοηθήσουν και την Τουρκία να αντιληφθεί ότι παραβιάζει ευρωπαϊκά σύνορα, ευρωπαϊκό εναέριο χώρο, κάνει υπερπτήσεις πάνω από ευρωπαϊκή γη, παραβιάζει τις διεθνείς συμφωνίες. Η Ελλάδα είναι με την πλευρά του δικαίου και το δίκαιο είναι ο σεβασμός των συνόρων, ο σεβασμός του εναέριου χώρου, ο σεβασμός των υδάτων».

Εάν περιμένουμε τα AWACS για να αντιληφθεί το ΝΑΤΟ και η Τουρκία ότι παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο, τότε κάτι δεν πάει καλά. Θέσαμε το ερώτημα στον υπουργό, για το εάν έχουμε σταματήσει να ενημερώνουμε το ΝΑΤΟ για τις καθημερινές παραβιάσεις ή εάν τις λαμβάνουν και δεν μας πιστεύουν.

Η απάντηση που λάβαμε, είναι η ακόλουθη.

«Όχι μόνο δεν έχουμε σταματήσει αλλά σας πληροφορώ ότι οι ενημερώσεις είναι εκείνη τη στιγμή που γίνονται οι παραβιάσεις και με όλα τα μέσα. Είτε με χάρτη διαδραστικό, είτε με βίντεο, είτε με στίγματα. Από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας ενημερώνονται όλοι οι εταίροι μας και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ γι αυτές τις παραβιάσεις. Το λέω αυτό, αντιλαμβάνεστε πως το είπα, όταν είπε ο Γενικός Γραμματέας ότι θα υπάρχουν τα awacs τα οποία θα βρίσκονται πάνω για να δουν αν θα μπει ρωσικό, η απάντηση ότι θα μπορούν να βλέπουν και αν κάποια τουρκικά μπαίνουν στο ελληνικό εναέριο χώρο ήταν ακριβώς για να θυμίσω και προς τους Ευρωπαίους εταίρους μας, ότι τα ελληνικά χωρικά ύδατα είναι και ευρωπαϊκά χωρικά ύδατα, τα ελληνικά νησιά είναι και ευρωπαϊκά νησιά.

Όταν μιλάμε για κοινή ευρωπαϊκή πολιτική, γιατί αυτό ήταν το θέμα και κοινή στρατηγική στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και το λέω πολλές φορές αυτό το παράδειγμα. Είχα τη χαρά να συνοδεύσω την Ολλανδή ομόλογο μου στο Αγαθονήσι και στο Φαρμακονήσι. Όταν κατεβήκαμε στο Αγαθονήσι την υποδέχθηκε ο δήμαρχος και ήταν η πρώτη Υπουργός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πάτησε το πόδι της στο νησί. Δεν έχει πάει ποτέ Ευρωπαίος Υπουργός στο Αγαθονήσι. Ο δήμαρχος εκεί, της είπε το εξής απλό που θεωρώ ότι είναι κορυφαία φράση ενός δημάρχου, ενός μικρού νησιού, ενός ανθρώπου απλού δασκάλου, όπως είναι ο πρόεδρος του Αγαθονησίου, προς έναν ευρωπαίο αξιωματούχο.

Της είπε ότι «εμείς αισθανόμαστε και είμαστε στην Ευρώπη αλλά θέλω να το καταλάβετε κυρία υπουργέ ότι κάθε μέρα στα 500 πόδια πάνω από το νησί μου βλέπουμε να παραβιάζει τον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο και την ευρωπαϊκή γη ένα αεροσκάφος από την άλλη πλευρά. Εκεί που θλίβομαι περισσότερο και δεν ξέρω τι να πω, είναι όταν ευρωπαίοι πολίτες βρίσκονται εδώ ως τουρίστες ή όπως εσείς εδώ σήμερα ή όταν πολεμικά σκάφη ευρωπαϊκών ναυτικών είναι δίπλα από το Αγαθονήσι και βλέπουν να παραβιάζονται τα ευρωπαϊκά σύνορα χωρίς να κάνουν απολύτως τίποτα».

Νομίζω ότι αυτό και μόνο το δίκιο είναι με το δικό μας μέρος και σας πληροφορώ ότι η υπουργός Άμυνας της Ολλανδίας και θέλω να την ευχαριστήσω δημόσια, δίνει μάχη για την Ελλάδα.

Έκανα συζήτηση και με την Υπουργό Άμυνας της Γερμανίας – να σας δώσω και μία είδηση – με την οποία συζητήσαμε, όπως και με τους περισσότερους Υπουργούς και με τον Υπουργό Άμυνας της Γαλλίας. Είναι σημαντικό και θα το κάνουμε αυτό και θέλουμε και τη βοήθειά σας. Τη Δευτέρα που θα παραδώσουμε τα hotspots και τα άλλα που θα είναι η ικανοποίηση ενός ευρωπαϊκού αιτήματος θα πρέπει να δώσουμε και την εικόνα της Ελλάδος, ότι η Ελλάδα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της και ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι Ευρώπη και θέλουμε μαζί να αντιμετωπίσουμε το θέμα».