«Από την κρίση στην ανάπτυξη» – Συνέδριο υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας

Υπό την Αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια πραγματοποιείται την Τριτη 29 Απριλίου 2014  Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα:»Από την κρίση στην ανάπτυξη: Σε αναζήτηση νέων αναπτυξιακών μοντέλων για την Ελλάδα και τον Ευρωπαϊκό Νότο», που διοργανώνει το »Ίδρυμα Μεσογειακών Μελετών» (ΙΜΜ),μαζί με το Ίδρυμα FRIEDRICH EBERT.
Δυο καινοτομίες παρουσιάζει το Διεθνές αυτό Επιστημονικό Συνέδριο πέραν της  αιγίδας που του παρέχει ο κ. Κάρολος Παπούλιας:

Η ευρωπαϊκή διάσταση
1.Για πρώτη φορά στην Ελλάδα επιστήμονες από επτά (7) χώρες, μέλη της ΕΕ – την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Κύπρο, την Γερμανία και την Ουγγαρία – έχουν την  δυνατότητα  να παρουσιάσουν συγκριτικά τις απόψεις και τις εμπειρίες τους για τις αιτίες και τις επιπτώσεις της κρίσης, αλλά και για τις στρατηγικές εξόδου από την κρίση και για τα νέα αναπτυξιακά μοντέλα που υπάρχουν. 

Η οικουμενική διάσταση της συμμετοχής από το πολιτικό φάσμα

2. Για πρώτη φορά επίσης δίνεται η δυνατότητα σε εκπροσώπους πέντε (5) επιστημονικών φορέων διαφορετικών ιδεολογικών και πολιτικών προσανατολισμών να παρουσιάσουν τις απόψεις τους και τις προτάσεις τους για τα παραπάνω θέματα:
.-Το «Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής»,
– Το «Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς», 
– Το «Ινστιτούτο Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών – (ΙΣΤΑΜΕ) Ανδρέας Παπανδρέου», 
– Το «Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών»,και 
–  Εκπρόσωπος ΔΗΜΑΡ , από τον Τομέα Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής.

Η θεματολογία 

Το Συνέδριο – που θα γίνει στο Αμφιθέατρο του ΄΄Μεγάρου Διοικητού Θεοδώρου Β. Καρατζά΄΄ της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος΄΄(Αιόλου 82-84, 1ος όροφος),με συμμετοχή κορυφαίων ειδικών -  περιλαμβάνει τις εξής θεματικές ενότητες:

1. Η κρίση, οι στρατηγικές εξόδου από την κρίση και τα μοντέλα ανάπτυξης: εμπειρίες από την Ελλάδα και άλλες χώρες της ΕΕ.
1.1 Η περίπτωση της Ελλάδας.
1.2 Οι εμπειρίες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. 

2. Ο ρόλος  της ΕΕ στην κρίση και την ανάπτυξη.

3. Στρογγυλό τραπέζι: Μία νέα ατζέντα για την Ευρώπη και την Ελλάδα.