Αποστολάκης και Ακάρ: Και τώρα οι δυο τους στο NATO

Και τώρα οι δυο τους. Βαγγέλης Αποστολάκης και Χουλουσί Ακάρ προετοιμάζονται για την πρώτη τους συνάντηση. Μια συνάντηση που θα γίνει στο περιθώριο της επικείμενης συνόδου του ΝΑΤΟ, και θα τεθεί επι τάπητος η πρώτη “κοινή αποστολή” που θα κληθούν αμφότεροι να πραγματοποιήσουν με υπουργικό κοστούμι.

Αυτή δεν είναι άλλη από την επανεκκίνηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, και δη το στρατιωτικό σκέλος τους, που θα αποτελέσουν τη βάση για τα επόμενα βήματα. Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού στην συνέντευξη τύπου με τον “Σουλτάνο” έδωσε και το στίγμα. Κατά πληροφορίες το πλαίσιο των επικείμενων συζητήσεων, που ήδη διαμορφώνεται από τις προπαρασκευαστικές συνομιλίες, θα στηρίζεται σε τρείς πυλώνες: όχι υπερπτήσεις, λιγότερα αεροσκάφη, και κυρίως άοπλα μαχητικά.

Το συγκεκριμένο μοντέλο χρησιμοποιήθηκε κατά το παρελθόν και φαίνεται ότι η εκτίμηση που γίνεται και από τις δυο πλευρές είναι ότι τη βαλβίδα αποσυμπίεσης μπορεί να ανοίξει το σενάριο των μη οπλισμένων μαχητικών. Είναι σαφές όμως ότι στην προμετωπίδα των ελληνικών επιδιώξεων βρίσκεται, η επίλυση του ζητήματος των επικίνδυνων χαρακτηριστικών που διαλαμβάνουν οι παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου αλλά και των Εθνικών Χωρικών Υδάτων.