Αποστολή και όχι Επιχείρηση το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, λέει ο ΥΕΘΑ

Την εφαρμογή του σχεδίου που αποφάσισε χθες τα ξημερώματα το ΝΑΤΟ για την παρουσια της ΝΑΤΟΪκης δύναμης στο Αιγαίο ανακοίνωσε ο ΥΕΘΑ Πανος Καμμενος.

Περιοχές ευθύνης της αποστολής ειναι οι περιοχές που υπέδειξε η Ελλάδα,  ειπε χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος εκφράζοντας την ικανοποίηση του για την τελική απόφαση. Επιβεβαιώνονταςτο δημοσίευμα του OnAlert είπε οτι εντος των επόμενων ωρών τα πλοία της ΝΑΤΟϊκης Δύναμης θα ενεργοποιηθούν στην περιοχή των συνόρων εκει ακριβώς όπου υπάρχουν πρoσφυγικές ροές. Επικάλεστηκε γι’ αυτο το άρθρο 14 της απόφασης και διευκρίνησε οτι δεν πρόκειται για ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση αλλα για ΝΑΤΟϊκή αποστολή.

Η στρατιωτική επιτροπή, τόνισε, καλύτερα να εφαρμόσει την πολιτική απόφαση που έλαβαν οι πρέσβεις του ΝΑC κατα την διάρκεια της νύχτας. Ήδη ο Διοικητής της αποστολής στην Ιταλία εχει λάβει τις οδηγίες και θα ενημερώσει τον τακτικό διοικητή της SNMG2.
Ο κ. Καμμένος επιβεβαίωσε επίσης οτι θα ζητηθεί η συνδρομή των άλλων χωρών σε πλωτά αλλα και σε πτητικά μέσα όπως ελικόπτερα, αεροπλάνα αλλα και drones τα οποια όπως ειπε θα καταθέτουν σχέδιο πτήσης.
Ο τακτικός Διοικητής ο οποίος θα βρίσκεται στο γερμανικό πλοίο BONN θα εχει ως συμβούλους και δυο αξιωματικούς, εναν απο την Τουρκία και έναν απο την Ελλάδα.

Επίσης ο κ. Καμμένος επανέλαβε οτι το ΝΑΤΟ εχει δεσμευτεί πως σε περίπτωση που τα ΝΑΤΟϊκά πλοία σώσουν ναυαγούς είτε πρόκειται για πρόσφυγες είτε για μετανάστες θα παραδίδονται στην Τουρκία. Εξαίρεση όμως θα υπάρχει για μέρος των προσφύγων που ενδεχομένως κινδυνεύει η ζωή τους εαν παραδοθούν στην Τουρκία και για το λόγο αυτο επικαλέστηκε την συνθήκη της Γενεύης.

ΙΩΑΝΝΑ ΗΛΙΑΔΗ