OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΥΕΘΑ

«Παιχνίδια» με την ασφάλεια πτήσεων! Χωρίς επιτροπή διερεύνησης ατυχημάτων η Ελλάδα

22/04/2013 - 00:31
Share on FacebookShare on Twitter
Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Η Ελλάδα κινδυνεύει να “καθήσει στο σκαμνί” του Διεθνούς Αεροπορικού Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO),γιατί τα δύο τελευταία χρόνια έχει Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων ,μόνο στα χαρτιά.

Αντιπροσωπεία του ICAO καταφθάνει στην Ελλάδα την ερχόμενη εβδομάδα με “άγριες διαθέσεις”, αφού η “αναστολή λειτουργίας” επί της ουσίας της Επιτροπής έχει προκαλέσει σημαντικά προβλήματα.

Το βασικό πρόβλημα είναι ότι η Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων , έχει πρόεδρο αλλά δεν έχει επανδρωθεί με το προσωπικό που απαιτείται για να μπορεί να κάνει διερευνήσεις ατυχημάτων! Αν δηλαδή κάτι κακό συμβεί η Ελλάδα δεν έχει αυτή τη στιγμή επιτροπή για να κάνει τη διερεύνηση. Θα μπορούσε να υποθέσει κανείς ότι οι λόγοι έχουν να κάνουν με την άσχημη οικονομική κατάσταση της χώρας. Όμως αυτό το επιχείρημα δεν ισχύει αφού η επιτροπή σύμφωνα με την Απόφαση του Υπουργείου Μεταφορών της 11-12-2012 και με τον κωδικό Διαύγειας ΑΔΑ: Β4Μ41-ΑΦΔ έχει προϋπολογισμό 570.000€! Συνεπώς είναι ερώτημα γιατί δύο χρόνια τώρα η επιτροπή δεν στελεχώνεται με τους 17 ειδικούς που απαιτούνται ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει.Δεν βρίσκουμε αξιόλογο εξιδεικευμένο προσωπικό; Δύσκολο να το πιστέψει κάποιος.

Τα προβλήματα που δημιουργούνται απ΄ αυτή την κατάσταση είναι υπαρκτά. Ένα απ΄ αυτά έχει να κάνει με την το τραγικό δυστύχημα του αεροσκάφους της HELIOS.

Eπανειλημμένες αιτήσεις αναψηλάφισης των αιτιών της πτώσης του αεροσκάφους , απορρίφθηκαν για ανεξήγητους λόγους από την ΕΔΑΑΠ και παρά την σύμφωνη γνώμη και της «αδελφής» Βρετανικής Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων (UK-AAIB), για επανεξέταση του πορίσματος της «HELIOS», λόγω εμφάνισης νέων στοιχείων!

Αυτό, ρητά δηλώνεται σε δύο επιστολές που απέστειλαν δύο διεθνούς φήμης διερευνητές! Οι δύο παγκοσμίως γνωστοί «γκουρού διερευνητές» (Ron Scleede, Caj Frostell) οι οποίοι μάλιστα συμμετείχαν ως εξωτερικοί συνεργάτες στην αρχική διερεύνηση του ατυχήματος στην Ελλάδα, με τις επιστολές τους συντάσσονται πλήρως με το αίτημα διαφόρων αεροπορικών φορέων για “αναψηλάφιση της υπόθεσης”. Το αίτημα αυτό βασίζεται στην έκθεση της Καναδικής AIR Inc, η οποία ευθέως αμφισβητεί τμήματα του πορίσματος, τα συμπεράσματα της οποίας θεωρούν πως αποτελούν ουσιώδη αιτία αναψηλάφησης της υπόθεσης. Ιδιαίτερα, αν το πόρισμα τελικά, οδήγησε στην καταδίκη λάθος ανθρώπων και στη σπίλωση της μνήμης άλλων.
Αυτό, θα μπορούσε ίσως να θεωρηθεί, σαν μεμονωμένο περιστατικό, εάν πριν λίγο καιρό, η ΕΔΑΑΠ δεν «εισέπραττε» παράλληλα και μήνυση για παράβαση καθήκοντος συνεπεία ενός άλλου πορίσματος!

Το θέμα έχει προβληματίσει τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη αλλά και τον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό Μεταφορών, γιατί αναγνωρίζουν ότι κάθονται πάνω σε μία θεσμική βόμβα, που εάν «σκάσει» θα καταστρέψει πρωτίστως την χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΔΑΑΠ θα δεχθεί μία αξιολόγηση από τον ICAO την ερχόμενη εβδομάδα! Ας ελπίσουμε ότι, δεν θα φάμε «κόκκινη κάρτα» που πολλοί λένε ότι ο ICAO είναι έτοιμος να βγάλει.

Η ιστορία της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων

Τον Αύγουστο του 2005, δημιουργήθηκε για πρώτη φορά η Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων που προέκυψε ως αποτέλεσμα της συμμετοχής της χώρας μας, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και της αποδοχής από μέρους μας, των συνθηκών του Διεθνούς Αεροπορικού Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO). Είχε επίσης προηγηθεί το τραγικό δυστύχημα με το ελικόπτερο CHINOOK,αλλά και το HELIOS.

Όλοι θυμούνται και έχουν συνδεδεμένη την Επιτροπή αυτή με το όνομα ενός πιλότου, που ήταν πρωτοπόρος στην αεροπορική ασφάλεια της χώρα μας. Ο πιλότος αυτός, είχε εμπειρία άνω των 18.000 ωρών πτήσης, τόσο στα κόκπιτ των αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας, όσο και στις καμπίνες διακυβερνήσεως των αεροσκαφών της παλιάς Ολυμπιακής. Πρόκειται για τον Ακριβό Τσολάκη. Ο Τσολάκης έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό με τις παρουσίες του στα ΜΜΕ μετά το ατύχημα της «HELIOS»! Κλήθηκε να οργανώσει για πρώτη φορά, μια νέα Ανεξάρτητη Αρχή για τη διερεύνηση των αεροπορικών ατυχημάτων στην χώρα μας, εφαρμόζοντας διαδικασίες και πρότυπα άλλων αντίστοιχων Ευρωπαϊκών χωρών.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Τραγωδία Ήλιος: Απάλλαξαν τους κατηγορούμενους στην Κύπρο

Απίστευτο βίντεο!Τράβηξε τη πτώση του αεροσκάφους του ,μέσα από το πιλοτήριο!
 

Tags: ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Related Posts

Νίκος Δένδιας
ΥΕΘΑ

Δένδιας από Βρυξέλλες: Ουκρανικό το USV στη Λευκάδα – «Εξαιρετικά σοβαρό το θέμα»

12/05/2026 - 13:00
Πρωτεύς - S113
ΥΕΘΑ

Παραδόθηκε το υποβρύχιο «Πρωτεύς» S113 ως μουσείο – Δένδιας: «H ναυτική παράδοση δύναμη ευθύνης για το μέλλον» [pics]

11/05/2026 - 22:00
Δένδιας - drone
ΥΕΘΑ

Νίκος Δένδιας για το drone στην Λευκάδα: «Ξέρουμε τι είναι και τι περιέχει, δεν έχουμε τίποτα να ζηλέψουμε»

09/05/2026 - 13:59

Διαβάστε Επίσης

Ολοκληρώνεται εντός 24ώρων η έρευνα για το USV στη Λευκάδα – Τι είπε στον Δένδια ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας

Κουβέιτ: Συνέλαβε 4 μέλη των IRGC που επιχείρησαν να εισβάλουν στη χώρα – Στόχος τους να κάνουν δολιοφθορές

Πεσκόφ: Ο πόλεμος στην Ουκρανία πλησιάζει στο τέλος του, αλλά η «ειδική επιχείρηση» συνεχίζεται

Tο Ισραήλ έστειλε συστοιχία του Iron Dome και προσωπικό στα ΗΑΕ, αποκαλύπτει ο πρέσβης των ΗΠΑ

Δένδιας από Βρυξέλλες: Ουκρανικό το USV στη Λευκάδα – «Εξαιρετικά σοβαρό το θέμα»

Στάρμερ: Αναλαμβάνω την ευθύνη για την ήττα των τοπικών εκλογών – Δεν εγκαταλείπω τη θέση μου

Διάσκεψη υπουργών Άμυνας στο Λονδίνο για την προστασία της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ

«Ο Τραμπ εξετάζει πλέον σοβαρά την επανέναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων στο Ιράν»

Top News

Σταματίνα Τσιμτσιλή για Τίνα Μεσσαροπούλου: Δεν έφυγε ούτε λεπτό από το πλευρό του Γιώργου Μυλωνάκη

Ο δεύτερος «Akylas» στη σκηνή της Eurovision - Ο σωσίας που θα ντουμπλάρει τον καλλιτέχνη

Survivor: Προς οριστική διακοπή το παιχνίδι επιβίωσης μετά τον ακρωτηριασμό του παίκτη στον Άγιο Δομίνικο

Survivor: «Τον χτύπησε σκάφος ενώ υπήρχε σημαδούρα» λένε οι γονείς του παίκτη που ακρωτηριάστηκε από το γόνατο και κάτω

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert