Αβραμόπουλος: «Γιατί στέλνουμε Έλληνες στρατιωτικούς στο Μαλί»

Το σκεπτικό βάσει του οποίου η Αθήνα αποφάσισε να στείλει μικρό αριθμό στρατιωτικών στο Μαλί, συνεισφέροντας στην αποστολή της ΕΕ και της Γαλλίας, εξηγεί ο Υπουργός Εξωτερικών  Δημήτρης Αβραμόπουλου σε συνέντευξή του στην γαλλική στην εφημερίδα LE FIGARO, με αφορμή την επίσκεψή του στο Παρίσι.

Η Ελλάδα έχει αποφασίσει να στείλει στο Μαλί – όπου υπάρχουν συγκρούσεις- τρεις άνδρες του στρατού και συγκεκριμένα των Ειδικών Δυνάμεων οι οποίοι και θα ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή  Εκπαιδευτική Δύναμη. 
Η αναχώρησή τους θα γίνει τις επόμενες ημέρες.

 Το »γιατί » της συνεισφοράς το εξήγησε πάντως ο κ .Αβραμόπουλος, όταν, μεταξύ άλλων, ρωτήθηκε από την FIGARO ποια υποστήριξη μπορεί να συνεισφέρει η Ελλάδα στη Γαλλία για την επέμβαση στο Μαλί:

»Η Ελλάδα θα συμμετάσχει στην αποστολή εκπαιδευτικής δύναμης, ο σχηματισμός της οποίας αποφασίστηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και αυτό παρά τις οικονομικές δυσκολίες της χώρας! Η ελληνική υποστήριξη όμως στη γαλλική αποστολή στο Μαλί ενέχει μια πολιτική και ηθική διάσταση που ξεπερνά μακράν την καθαρά υλική σκοπιά. Θα πρέπει να θυμηθούμε ότι οι Έλληνες έχουν μια μακρά παράδοση παρουσίας στην Αφρικη από την Αρχαιότητα και η οποία ανανεώθηκε τους τελευταίους αιώνες. Οι Έλληνες θεωρούνται από τους αφρικανικούς λαούς ως οι πλησιέστεροι Ευρωπαίοι. Οι ιστορικοί δεσμοί, οι θέσεις της Ελλάδος απέναντι στις κρίσεις της αποαποικιοποίησης και η οικονομική δραστηριότητα της ελληνικής Διασποράς συνεισέφεραν σε μια ευνοϊκή εικόνα των Ελλήνων στην Αφρική. Συνεπώς η Ελλάδα συνεισφέρει με μια σημαντική ηθική εγγύηση στις γαλλικές προσπάθειες για την ειρήνη στο Μαλί».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γαλλικά στρατεύματα προστατεύουν εγκαταστάσεις ουρανίου στον Νίγηρα

ΦΩΤΟ: Κάρτ Ποστάλ απο το Μάλι 100 χρόνια πριν!

Μάλι-Αλγερία. Τι ακριβώς συμβαίνει; Ανάλυση