Λαβρόφ προς Αβραμόπουλο: «Έρχομαι στην Αθήνα»

Την Αθήνα θα επισκεφθεί ο Υπουργός Εξωτερικών   της Ρωσίας,  στο  πρόσεχες μέλλον,διαβεβαίωσε ο  Σεργκέϊ Λαβρόφ τον Ελληνα ομόλογό του με τον οποίο συναντήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της Συνόδου  των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ και του απήυθυνε την πρόσκληση.  Ο κ Αβραμόπουλος  ανανέωσε επίσης την πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας  κ. Κ. Παπούλια προς τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Βλ. Πούτιν να επισκεφθεί τη χώρα μας,
 
Το πλέον όμως σημαντικό είναι ότι ,όπως ανακοινώθηκε από την ελληνική πλευρά,,κατά την συνάντηση των δύο Υπουργών, <<επιβεβαιώθηκε η αμοιβαία βούληση να ξαναμπούν οι σχέσεις των δύο χωρών σε μια πορεία ουσιαστικής διεύρυνσης και εμβάθυνσης, που να ανταποκρίνεται στους ιστορικούς δεσμούς φιλίας που συνδέουν τους δύο λαούς. Οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν,αναφέρεται,  ότι οι δεσμοί αυτοί αποτελούν ιδανικό υπόβαθρο για τη δυναμική ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, με συγκεκριμένα και ουσιαστικά βήματα και με σκοπό την περαιτέρω αναβάθμιση των ελληνορωσικών σχέσεων στο άμεσο μέλλον>>..

Οι συναντήσεις που προαναφέραμε  έχουν »σκοπό να τεθούν τα θεμέλια νέας ώθησης και αναβάθμισης των διμερών σχέσεων και να υπογραφεί σειρά διμερών συμφωνιών που θα ενισχύσει το συμβατικό πλαίσιο συνεργασίας», ανακοινώθηκε.. Πιο συγκεκριμένα, κατά την επίσκεψη του κ. Λαβρόφ προγραμματίζεται να υπογραφούν το Κοινό Πρόγραμμα Δράσης 2013-2015, το Εκτελεστικό Πρόγραμμα Συμφωνίας Πολιτιστικής και Επιστημονικής Συνεργασίας 2013-2015, το Μνημόνιο Διαβουλεύσεων των δύο Υπουργείων Εξωτερικών και η Κοινή Δήλωση για ενίσχυση της Συνεργασίας σε θέματα Κινητικότητας.

Πέραν της διμερούς συνεργασίας σε σημαντικούς τομείς όπως η οικονομία, οι επενδύσεις, η ενέργεια, ο τουρισμός και η διευκόλυνση του καθεστώτος θεωρήσεων, οι δύο Υπουργοί συζήτησαν για τις περιφερειακές εξελίξεις, προστίθεται στην ανακοίνωση. Επίσης, αντάλλαξαν απόψεις για το επίπεδο της συνεργασίας της Ρωσίας με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, <<όπου επιβεβαιώθηκε ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους πλέον θερμούς υποστηρικτές της αμοιβαίως επωφελούς ανάπτυξης των σχέσεων της Ρωσίας με τους δύο Οργανισμούς>>.