OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΥΕΘΑ

Bergamini: Παρουσία Δένδια η υπογραφή της δήλωσης προθέσεων για την απόκτηση 2+2 φρεγατών από την Ιταλία

29/09/2025 - 17:58
Bergamini
Share on FacebookShare on Twitter

Παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια πραγματοποίηθηκε σήμερα, Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2025, στη Λα Σπέτσια της Ιταλίας, η υπογραφή της Δήλωσης Προθέσεων για την απόκτηση 2+2 φρεγατών τύπου FREMM κλάσης Bergamini για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Ο κ. Δένδιας, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Δημήτριο-Ελευθέριο  Κατάρα ΠΝ, συναντήθηκε με τον Υπουργό Άμυνας της Ιταλίας Γκουΐντο Κροσέτο (Guido Crosetto) στη Φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού της Ιταλίας «ITS Spartaco Schergat» (F-598).

Παρουσία των δύο Υπουργών, υπογράφηκε από τον Γενικό Διευθυντή Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) Υποστράτηγο Ιωάννη Μπούρα και τον Ιταλό ομόλογό του Διευθυντή Εθνικών Εξοπλισμών της Ιταλίας Αντιναύαρχο Ottaviani Giancinto, Μνημόνιο Συνεργασίας για τη Ναυτική Συνεργασία Ελλάδας – Ιταλίας και Δήλωση Προθέσεων για την απόκτηση 2+2 ιταλικών φρεγατών τύπου FREMM, κλάσης Bergamini.

Τι δήλωσε ο Νίκος Δένδιας

«Είναι μεγάλη μου χαρά που είμαι σήμερα εδώ στη Λα Σπέτσια, στην Βάση του Ιταλικού Ναυτικού. Είχα μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Ιταλό ομόλογο μου, Γκουίντο Κροσέτο που κατέληξε στην υπογραφή αυτών των δύο πρωτοκόλλων που ξέρετε.

Το ένα από τα δύο πράγματι ανοίγει την πόρτα για να μπορέσουμε να αποκτήσουμε δύο φρεγάτες FREMM -σαν αυτή που είμαστε επάνω- και με τη δυνατότητα να πάρουμε άλλες δύο.

Δύο πλοία ή τέσσερα πλοία δεκαετίας, με εξαιρετικές δυνατότητες, σε εξαιρετική κατάσταση.

Νομίζω ότι με την ‘Ατζέντα 203’ το ελληνικό Ναυτικό πια έχει περάσει στην Νέα Εποχή του.

Τέσσερις φρεγάτες Belharra – μάλιστα Standard 2++. Δύο συν δύο φρεγάτες FREMM, εξαιρετικές. Εκσυγχρονισμένες φρεγάτες ΜΕΚΟ. Ένα πραγματικά σημαντικό ναυτικό που μπορεί να προασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Πατρίδας μας και στο Αιγαίο αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο ΥΕΘΑ μετά την υπογραφή των μνημονίων.

Bergamini

Απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου της ΕΡΤ, Γιώργου Σιδέρη, ο κ.Δένδιας δήλωσε ότι θα γίνουν συνομιλίες με την Fincantieri για όποιες βελτιώσεις γίνουν στις ιταλικές φρεγάτες.

«Δεν σας κρύβω ότι για εμάς θα ήταν σημαντικό οι φρεγάτες FREMM να μπορούν να έχουν την δυνατότητα να φέρουν και αυτές τον καινούργιας γενιάς πύραυλο ELSA, τον οποίο θα φέρουν και οι φρεγάτες Belharra. Και είναι κάτι που όπως η εταιρεία μας λέει είναι απολύτως εφικτό», είπε ο Έλληνας υπουργός.

«Περνάμε σε μια Νέα Εποχή για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, σε μια Νέα Εποχή για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Και είμαι ευτυχής που ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, ο Αντιναύαρχος Δ.Ε. Κατάρας ήταν μαζί μου, δίπλα μου, σε αυτήν την πολύ σημαντική στιγμή για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Νομίζω ότι καλύπτουμε γρήγορα το τεράστιο κενό που άφησε η οικονομική κρίση των δέκα ετών», κατέληξε ο κ.Δένδιας.

Τα χαρακτηριστικά των Bergamini

  1. Οι Φ/Γ FREMM αποτελούν το αποτέλεσμα μιας διακυβερνητικής συνεργασίας μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας, με στόχο την ανάπτυξη ενός κοινού τύπου Φ/Γ πολλαπλών αποστολών. Η Ιταλία, μέσω της εταιρείας Fincantieri, ανέπτυξε τη δική της έκδοση της Φ/Γ FREMM, Bergamini Class, η οποία διακρίνεται σε δύο κύριες διαμορφώσεις:General Purpose (GP) και Anti-Submarine Warfare (ASW). Οι Φ/Γ διαμόρφωσης GP είναι σχεδιασμένες για ευρεία χρήση σε επιχειρήσεις πολλαπλών ρόλων, ενώ οι ASW εστιάζουν στις ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις, αξιοποιώντας προηγμένα συστήματα σόναρ και ανθυποβρυχιακών όπλων. Oι ιταλικές Φ/Γ FREMM αποτελούν δύο σύγχρονες σχεδιάσεις πολεμικών πλοίων που προορίζονται για πολλαπλές αποστολές.
  2. Οι Φ/Γ, Bergamini Class, είναι εξοπλισμένες με το σύστημα ATHENA CMS της Leonardo. Επιπλέον είναι εξοπλισμένες με ραντάρ AESA υψηλής αξιοπιστίας και δυνατοτήτων και ενσωματώνουν το Leonardo KRONOS Grand Naval, ικανό να ανιχνεύει και να παρακολουθεί αεροπορικές και απειλές επιφανείας σε μεγάλες αποστάσεις, με δυνατότητα ταυτόχρονης εμπλοκής πολλαπλών στόχων. 
  3. Όσον αφορά στον τομέα ανθυποβρυχιακού πολέμου οι Φ/Γ FREMM είναι εξοπλισμένες με το σόναρ τρόπιδας Thales UMS 4110 CL. Ειδικότερα ο εξοπλισμός των Φ/Γ FREMM ASW περιλαμβάνει επίσης το μεταβλητού βάθους σόναρ CAPTAS-4 της Thales, το οποίο παρέχει ανώτερες δυνατότητες ανθυποβρυχιακής επιτήρησης σε μεγάλο βάθος και ακτίνα, κρίσιμο για επιχειρήσεις σε περιοχές με αυξημένη υποβρυχιακή δραστηριότητα.
  4. Ο οπλισμός περιλαμβάνει προηγμένα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, με τη χρήση κατευθυνόμενων βλημάτων (Κ/Β). Οι FREMM είναι οπλισμένες με 16 Κ/Β ASTER 15/30. Οι δυνατότητες αυτές καθιστούν τις Φ/Γ ικανές να προστατεύσουν όχι μόνο τον εαυτό τους αλλά και ευρύτερους ναυτικούς σχηματισμούς από εναέριες απειλές, συμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών, UAVs και αντιπλοϊκών Κ/Β. Η έκδοση General Purpose (GP) φέρει ένα πυροβόλο Oto Melara 76 mm Davide/Strales και ένα πυροβόλο Leonardo Oto Breda 127 mm Vulcano. Η έκδοση Anti-Submarine Warfare (ASW) φέρει δύο πυροβόλα Oto Melara 76 mm Davide/Strales.

Ενδεικτικός Πίνακας Χαρακτηριστικών FREMM ASW/GP

ΧαρακτηριστικάFREMM Bergamini Class ASW/GP
ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Μήκος (m)144,6 
Πλάτος  (m)19,7 
Bύθισμα (m)8,7
Εκτόπισμα6.500 τόνοι
ΠρόωσηCODLAG
Ταχύτητα27+ κόμβοι
Εμβέλεια6.000 ναυτικά μίλια
Πρόωση1 Gas Turbine +2 Electric Motors
Στελέχωση145
ΟΠΛΙΣΜΟΣ
Κ/Β Ε-Α16 Aster 15/30, 
Κ/Β Ε-Ε8 Κ/Β ΕΕ
Κύριος Οπλισμός1x Leonardo Oto Breda 127/64 Vulcano &1x Oto Melara (76/62 mm) Davide/Strales (Διαμόρφωση GP)

2x Oto Melara 76/62 mm Davide/Strales

(Διαμόρφωση ASW)

Δευτερεύων Οπλισμός 2 Oto Melara/Oerlikon KBA25mm
Τορπίλες2 τριπλοί εκτοξευτές MU90
ΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ
ΡαντάρLeonardo KRONOS Grand Naval AESA
Σύστημα Διευθύνσεως Βολής2 Selex NA-25X FCS
ΣόναρUMS 4110 CL (HMS)

CAPTAS-4 (VDS)

(Διαμόρφωση ASW)

Σύστημα μάχηςLeonardo CMS
ΕπικοινωνίεςLink 11, 16, 22, SATCOM MIL
Ε/Π – UAV
ΕλικόπτεραS70-B ή MH-60R
UAV1x

Photο Credits: Διεύθυνση Ενημέρωσης ΥΠΕΘΑ/Χρήστος Πελεκούδας

Tags: ΙΤΑΛΙΑΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣΦΡΕΓΑΤΕΣ BERGAMINI

Related Posts

ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ - Δένδιας
ΥΕΘΑ

Δένδιας: «Ισχυρό το ενδιαφέρον της Κύπρου για το σύστημα ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ – Θα γίνει συνάντηση με την ΕΑΒ»

24/03/2026 - 15:54
Δένδιας
ΥΕΘΑ

Δένδιας για 25η Μαρτίου: Στο σύγχρονο περιβάλλον η Ελλάδα αν δεν πράξει, δεν θα υπάρξει [vid]

24/03/2026 - 11:28
Δένδιας
ΥΕΘΑ

Δένδιας: Για πρώτη φορά οπλίτες θητείας έχουν εξομοιωτές βολών, χρήσης drone και αντι-drone συστημάτων

24/03/2026 - 10:00

Διαβάστε Επίσης

Σταθερό αποτύπωμα των Ενόπλων Δυνάμεων στην Κύπρο: Αλλαγή φρουράς με νέα πλοία και μαχητικά στη Μεγαλόνησο

Καιρός σήμερα: Αραιές νεφώσεις και τοπικές βροχές στα δυτικά

Σαν σήμερα: Το 1896 ο Λεωνίδας Πύργος γίνεται ο πρώτος Έλληνας Ολυμπιονίκης στην ιστορία των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων

Νετανιάχου: «Το Ισραήλ διευρύνει την ουδέτερη ζώνη στον Λίβανο – Η επιχείρηση κατά του Ιράν συνεχίζεται»

Ιράν: «Έχουμε πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζουν χερσαία επιχείρηση στα νησιά μας, μέσω γειτονικής χώρας»

ΗΠΑ: «Ο Τραμπ θα πλήξει ακόμη πιο σκληρά το Ιράν εάν δεν αποδεχτεί την ήττα του», προειδοποιεί ο Λευκός Οίκος

NYT: Το Ισραήλ προσπαθεί να καταστρέψει την ιρανική βιομηχανία όπλων μέσα σε 48 ώρες, πριν κάνει συμφωνία ο Τραμπ

To Ιράν απειλεί με επιθέσεις και στο στενό Μπαμπ ελ-Μαντέμπ στην Ερυθρά Θάλασσα, «αν οι ΗΠΑ επιχειρήσουν οποιαδήποτε χερσαία δράση»

Top News

Εριέττα Κούρκουλου - Βύρωνας Βασιλειάδης: Φωτογραφίες από την απόδραση στο Ναύπλιο με τους γιους τους

Ο Έλληνας πρέσβης διόρθωσε το «Μακεδονία» της Μελάνια Τραμπ και «πρόλαβε» μεγάλο ατόπημα

Κόνι Μεταξά: Δεν είμαι ανοιχτή σε νέο έρωτα, περνάω ωραία μόνη 

Σίσσυ Χρηστίδου σε Κωνσταντίνο Βασάλο: «Μπορεί να μένουμε σε μία ιστορία που είναι πολύ τοξική, αλλά να μην το ξέρουμε»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert