Bloomberg: Οι ΗΠΑ γνώριζαν το σχέδιο αρπαγής του Khashoggi από τη Σ.Αραβία

Οι υπηρεσίες πληροφοριών των Η.Π.Α. υπέκλεψαν τις συνομιλίες αξιωματούχων της Σαουδικής Αραβίας που συζητούσαν ένα σχέδιο σύλληψης του Σαουδάραβα δημοσιογράφου και επικριτή της κυβέρνησης, Τζαμάλ Χασόγκγι, του οποίου η εξαφάνιση στην Τουρκία την περασμένη εβδομάδα απειλεί να βλάψει τους στενούς δεσμούς μεταξύ του Βασιλείου και της Ουάσινγκτον.

Οι Σαουδάραβες επεξεργάζονταν ένα σχέδιο για να ρίξουν ένα δόλωμα στον Χασόγκι, αρθρογράφο της Washington Post, που θα έφερναν τον πίσω στο βασίλειο, ανέφερε η εφημερίδα,επικαλούμενη έναν άνθρωπο εξοικειωμένο με τις επικοινωνίες, οι οποίοι παρελήφθησαν πριν εξαφανιστούν. Ο Khashoggi εθεάθη τελευταία φορά να μπαίνει στο προξενείο στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου, φοβούμενος μήπως τεθεί υπό κράτηση ή να πεθάνει.

Δεν ήταν σαφές αν οι Σαουδάραβες ήθελαν να τον ανακρινούν ή να τον σκοτώσουν, ή αν οι Η.Π.Α. προειδοποίησαν τον δημοσιογράφο ότι ήταν στόχος, είπε το πρόσωπο.

Ένας Τούρκος αξιωματούχος, μιλώντας ανώνυμα και χωρίς να προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία, δήλωσε ότι ο 59χρονος δημοσιογράφος δολοφονήθηκε από μια δεκαπενταμελή ομάδα. Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας αρνήθηκε τον ισχυρισμό, αλλά χωρίς να προσκομίσει κανένα αποδεικτικό στοιχείο για να υποστηρίξει τον ισχυρισμό του Πρίγκιπα Μωάμεθ Μπιν Σαλμάν ότι ο Χάσχογκι διέφυγε από το κτίριο.

Η εξαφάνιση του αρθρογράφου προκάλεσε περαιτέρω πιέσεις στους δεσμούς της Σαουδικής Αραβίας με την Τουρκία, δύο δυνάμεις υπό την ηγεσία των Σουνιτών στη Μέση Ανατολή, σε αντίθεση με την περιφερειακή πολιτική. Αλλά πολύ πιο επιζήμιες για τη Σαουδική Αραβία είναι οι προειδοποιήσεις των αμερικανών νομοθέτων ότι το βασίλειο θα μπορούσε να αντιμετωπίσει οικονομικές και άλλες συνέπειες εάν οι αναφορές ότι βλάφθηκε αποδεικνύονται αληθινές.

Σχέδιο του Τραμπ

Ο πρόεδρος Donald Trump δήλωσε την Τρίτη ότι σχεδίαζε να επικοινωνήσει με τις Σαουδαραβικές αρχές για την υπόθεση. Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Lindsey Graham της Νότιας Καρολίνας δήλωσε ότι είναι «επιτακτικό» η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας να δώσει σαφείς απαντήσεις για το τι συνέβη με τον Khashoggi.

«Αν υπήρχε κάποια αλήθεια για τους ισχυρισμούς περί ατασθαλιών της Σαουδικής κυβέρνησης, θα ήταν καταστροφικό για τη σχέση ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας και θα υπάρξει μια βαριά τιμή που θα καταβληθεί – οικονομικά και αλλιώς», γράφει ο Γκράχαμ στο Twitter. «Οι αξίες της χώρας μας πρέπει να είναι και πρέπει να αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο της εξωτερικής μας πολιτικής με τους εχθρούς και τους συμμάχους μας».

Ο Khashoggi ζούσε στην αυτοκρατορία στις ΗΠΑ για το προηγούμενο έτος. Η εξαφάνισή του αναζωπύρωσε την ανησυχία του για την καταστολή της διαφωνίας στο βασίλειο μετά από ένα έτος κατά το οποίο οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας κατέλαβαν εκατοντάδες επιχειρηματίες, βασιλείς, ακτιβιστές και κληρικούς για λόγους εξουδετέρωσης της διαφθοράς, της τρομοκρατίας και άλλων κινδύνων για την εθνική ασφάλεια.

Νόμιμες διαδικασίες

Την Τρίτη, ο εκπρόσωπος του Τούρκου υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι δήλωσε ότι οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας συμφώνησαν να επιτρέψουν την αναζήτηση του προξενείου. Η κρατική υπηρεσία Anadolu δήλωσε ότι δύο εισαγγελείς έχουν ανατεθεί να προβούν σε «νομικές διαδικασίες» στο κτίριο.

Σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που μοιράστηκε με δημοσιογράφους την Τρίτη και περιγράφεται ως «προσωπικό μήνυμα», ο πρίγκηπας Khalid bin Salman, πρεσβευτής της Σαουδικής Αραβίας στις ΗΠΑ, ονόμασε Khashoggi έναν φίλο. Η Σαουδική Αραβία έχει στείλει τη δική της ομάδα ασφαλείας για να συνεργαστεί με τους Τούρκους ομολόγους της και σκοπεύει να «καταδιώξει κάθε οδηγό για να αποκαλύψει την αλήθεια πίσω από την εξαφάνισή της», είπε.

Ο πρίγκιπας αρνείται ως «απολύτως ψεύτικη» κάθε υποψία ότι οι Σαουδάραβες πράκτορες θα μπορούσαν να κρατήσουν ή να σκοτώσουν τον Khashoggi και υποστήριξαν ότι ήταν «εξωφρενικό» να πιστεύει ότι μπορεί να «δολοφονήθηκε στο προξενείο, κατά τις εργάσιμες ώρες και με δεκάδες προσωπικό και επισκέπτες Στο κτήριο.»

Για πολλά χρόνια, ο Khashoggi ήταν ο άψογος Σαουδάραβας, που έσπευσε να συμβουλεύει τους βασιλείς πριν γίνει κριτικός της πολιτικής τους. Η μετακίνησή του στις ΗΠΑ προκλήθηκε από ανησυχίες που θα έπρεπε να κρατηθούν στη Σαουδική Αραβία ή να απαγορευτούν από το ταξίδι, καθώς όλο και περισσότερο αποξενώθηκε από την ηγεσία.

Σε κυβερνητικές εφημερίδες και σε κοινωνικά μέσα ενημέρωσης, πολλοί Σαουδάραβες προωθούσαν μια αφήγηση ότι οι κατηγορίες είναι μέρος μιας ύπουλης εκστρατείας για την παρακωλύση της χώρας τους – δείχνοντας τα δάχτυλά τους στην Τουρκία, το Κατάρ και την Μουσουλμανική Αδελφότητα, ένα ισλαμιστικό όμιλο που η Σαουδική Αραβία και κάποια των αραβικών συμμάχων της θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση.

Η Τουρκική εφημερίδα Sabah, χωρίς να λέει πώς έλαβε τις πληροφορίες, ανέφερε ότι την ημέρα που έλειψε ο Khashoggi, δύο αεροπλάνα έφθασαν από το Ριάντ στην Κωνσταντινούπολη φορώντας 15 επιβάτες και στη συνέχεια επέστρεψαν αργότερα εκείνη την ημέρα μέσω της Αιγύπτου και του Ντουμπάι. Ενώ η ιστορία αυτή έλεγε ότι ο Χασόγκγου μπορεί να είχε δολοφονηθεί, μια άλλη ιστορία της Σαβάχ είπε ότι μπορεί να είχε απομακρυνθεί από τη χώρα σε ένα από τα αεριωθούμενα αεροσκάφη.

Η Anadolu ανέφερε ότι στις 2 Οκτωβρίου οι Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν ψάξει ένα ιδιωτικό αεροσκάφος που προερχόταν από τη Σαουδική Αραβία και τους επιβάτες της αλλά δεν βρήκε τίποτα.

ΠΗΓΗ: BLOOMBERG