«Δεν γειτονεύουμε με το Λουξεμβούργο» – Αβραμόπουλος προς Σουλτς για την άμυνα

“Κύριε Σούλτς δεν έχουμε γείτονα το Λουξεμβούργο”,είπε ο ΥΕΘΑ Δημήτρης Αβραμόπουλος απευθυνόμενος στον Μάρτιν Σουλτς ,πρόεδρο του Ευρωπαϊκου Κοινοβουλίου ,στην παρέμβασή του στην κοινή συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Ευρωβουλής με μέλη της ελληνικής κυβέρνησης, ενόψει της ελληνικής Προεδρίας.

Μιλώντας για την υιοθέτηση ουσιαστικής κοινής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής στην Ε.Ε. και τον ρόλο της Ελλάδας ο κ.Αβραμόπουλος είπε:

 Η χώρα μας είναι σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη γωνιά της Ευρώπης.

 Εμείς δεν έχουμε γείτονά μας το Λουξεμβούργο.

Τα Βαλκάνια εξακολουθούν να είναι μία πολύ δύσκολη περιοχή όπου πολλές φορές εκδηλώνονται λαϊκισμοί, εθνικισμοί, ακόμα και τάσεις επιστροφής στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

 Τα σύνορα της Ευρώπης πρέπει να είναι ασφαλή.
 
Η Ελλάδα διαθέτει αυτή τη στιγμή, παρά τη δημοσιονομική συγκυρία και τις επιπτώσεις της και στον αμυντικό τομέα, ένα από τα πιο αξιόπιστα αμυντικά συστήματα, παρά το ότι τα τελευταία πέντε χρόνια οι περικοπές έχουν φτάσει στο 50%.

Για Κύπρο

Απαντώντας στον Αντιπρόεδρο της Ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών, Βρετανό ευρωβουλευτή Geoffrey Van Orden ο οποίος στην τοποθέτησή του ζήτησε να ασκήσει η Ελλάδα επιρροή στους Ελληνοκυπρίους και η Τουρκία στους Τουρκοκυπρίους, ο κ. Αβραμόπουλος είπε:

“ Είναι σημαντικότατος ο στρατηγικός ρόλος της Κύπρου στην περιοχή.
 
Ένας ακόμα λόγος μπροστά στα νέα δεδομένα για να ασκηθεί πλέον πίεση προς όλες τις πλευρές, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία για την ολοκλήρωση των συνομιλιών και την εξεύρεση μίας λύσεως.

Η Ελλάδα δεν ασκεί επιρροή επάνω στη Κυπριακή Δημοκρατία. Η Άγκυρα ασκεί επιρροή επάνω στους Τουρκοκύπριους και στα εκεί στρατεύματα κατοχής.
 
Εμείς στηρίζουμε κάθε προσπάθεια που είναι κάτω από την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και των βασικών αξιών και αρχών που διέπουν την λειτουργία, την ύπαρξη και τη προοπτική της μεγάλης Ευρωπαϊκής νέας μας χώρας”.