Δένδιας: Η Ελλάδα θα αποκτήσει αντι-drone θόλο παρόμοιο με αυτόν του Ισραήλ – Πότε αντικαθίσταται η «ΥΔΡΑ» [vid]

Η δημιουργία ενός αντιαεροπορικού συστήματος αναχαίτισης, παρόμοιου με τον «θόλο» που δημιούργησε το Ισραήλ για την προστασία του, είναι στον σχεδιασμό της Ελλάδας, ανέφερε σε συνέντευξή του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.

«Παρατηρώντας τους πολέμους στην Ουκρανία και τη Γάζα, εκτιμήσαμε ότι η χώρα έπρεπε να αποκτήσει έναν αντιαεροπορικό και αντι- drone θόλο. Φανταστείτε το σαν μια εκκλησία με δύο επάλληλους θόλους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας μιλώντας στον ΣΚΑΙ και πρόσθεσε πως «η χώρα πρέπει να κλείσει».

Ο ΥΕΘΑ αντιδιέστειλε την αντιαεροπορική προστασία με εκείνη της Τουρκίας, λέγοντας πως η γειτονική χώρα έχει κάνει πολλά βήματα σε αυτόν τον τομέα. «Εμείς δεν το είδαμε πολύ νωρίς. Το σύστημα καινοτομίας, με εξαίρεση μικρές επιχειρήσεις, δεν εκτίμησε την κατάσταση, γι αυτό πρέπει να καλύψουμε τον χαμένο χρόνο, αλλά συγχρόνως να προχωρήσουμε με μεγάλα βήματα στη δημιουργία των θόλων», είπε ο κ. Δένδιας, σημειώνοντας πως «υπάρχει προβλεφθείσα δαπάνη που εντάσσεται στην ατζέντα του 2030».

Για τα θαλάσσια πάρκα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι οι αντιρρήσεις που εξέφρασε η Τουρκία και η ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο εξωτερικών της δεν ήταν παραδεκτά. «Δηλαδή στους Αντίπαξους όταν ψαρεύω πρέπει να τηλεφωνήσω στους Τούρκους αν μπορώ» αναρωτήθηκε και πρόσθεσε «αν είναι δυνατόν να ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να προστατεύουμε το περιβάλλον των Κυκλάδων».

Καταλήγοντας ο κ. Δένδιας είπε ότι η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί ότι η Ελλάδα έχει συγκεκριμένα δικαιώματα στο Αιγαίο που προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο». Για τα 12 μίλα είπε ότι υπάρχει πάγια θέση κυριαρχίας και η Ελλάδα θα το ασκήσει όταν το ελληνικό συμφέρον το επιβάλλει.

Για τις κρίσιμες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μετά και την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ και την πιθανή απάντηση, αλλά και στις συνέπειες στην ευρύτερη περιοχή ο κ. Δένδιας είπε: «Δεν μπορώ να μπω σε πιθανολογίες. Αυτό που εύχομαι είναι να υπάρξει αποκλιμάκωση. Η πάγια θέση όλων των χωρών που διάκεινται φιλικά απέναντι στο Ισραήλ και καταδίκασαν την επίθεση του Ιράν εναντίον του, δεν επιθυμούν τη διάχυση αυτού του πολέμου».

Μιλώντας τέλος για την επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» προανήγγειλε ότι περί τα τέλη Μαΐου θα γίνει αλλαγή της φρεγάτας «ΥΔΡΑ» που βρίσκεται στην Ερυθρά Θάλασσα με άλλη φρεγάτα.

Όσο για το αντικείμενο της επιχείρησης, ο ΥΕΘΑ σημείωσε πως «όταν είσαι μερικές χιλιάδες μίλια από έναν πόλεμο δεν περιμένεις τίποτα καλό. Ήδη υπάρχουν επιπτώσεις στην οικονομία από την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα καθώς έχουν διαταραχθεί οι θαλάσσιες συγκοινωνίες. Το 60% δεν περνά από τη Διώρυγα του Σουέζ, προϊόντα λείπουν και στην Ευρώπη αυξάνονται οι τιμές».