Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, συμμετείχε σε συζήτηση σήμερα, Τρίτη 3 Ιουνίου 2025, με τους δημοσιογράφους Αλεξάνδρα Φωτάκη, Δημήτρη Μανιάτη, Αναστασία Γιάμαλη, με θέμα «Η αναγέννηση της αμυντικής βιομηχανίας, η καινοτομία, οι νέες high level θέσεις εργασίας και οι Ένοπλες Δυνάμεις της νέας εποχής», στο πλαίσιο του συνεδρίου του in.gr «Brain Regain Retain».
Μιλώντας για το «κύμα παραιτήσεων» στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα κίνητρα που θεσπίζει η πολιτική ηγεσία για να προσελκύσει νέους στον ελληνικό στρατό, ο κ.Δένδιας τόνισε ότι «η καριέρα έχει αλλάξει χαρακτήρα».
«Παλιά ο Στρατός ήταν όπως ο καθένας το έχει στην αντίληψή του, με εξαίρεση ίσως τους πιλότους, ένα περιβάλλον ταλαιπωρίας και αυταπάρνησης. Τώρα μετατρέπεται σε ένα εξελιγμένο περιβάλλον χειρισμού συστημάτων, και μάλιστα των πιο προηγμένων συστημάτων στον πλανήτη, είτε στην Αεροπορία, είτε στο Ναυτικό, είτε εκεί που ήταν πολύ λιγότερο συνηθισμένο, στον Στρατό Ξηράς. Άρα, νομίζω ότι είναι μια καριέρα που μπορεί να γεμίσει μια ανθρώπινη ζωή».
Όσον αφορά τα μισθολογικά, αναφέρθηκε στις πρόσφατες αυξήσεις που ανακοινώθηκαν, αλλά, για παράδειγμα στο ναυτικό, παραδέχθηκε ότι δεν μπορεί να εξισωθεί ο μισθός ενός πλοιάρχου σε ένα τάνκερ με τον μισθό ενός αξιωματικού στο Πολεμικό Ναυτικό.
«Θα πρέπει να το λέει και η καρδιά σου, η ψυχή σου, να το θέλεις αυτό το πράγμα. Όλα στη ζωή δεν είναι χρήματα, υπάρχουν κι άλλες ικανοποιήσεις. Εάν σε κάποιον το να φοράει τη στολή του Έλληνα Αξιωματικού, του στελέχους των Ενόπλων Δυνάμεων δεν λέει τίποτε, είναι πολύ δύσκολο να τον προσελκύσω όσα χρήματα κι αν του δώσω», είπε ο υπουργός.
ΤΟ ΥΠΕΘΑ, όπως τόνισε ο υπουργός, δίνει μεγάλη σημασία και στις οικογένειες των στελεχών.
«Φτιάχνουμε για τη στρατιωτική οικογένεια, την οικογένεια του στρατιωτικού, το πιο προστατευμένο περιβάλλον που μπορεί να φτιαχτεί. Από το Οικιστικό, όταν μεταθέτουμε κάποιον, του δίνουμε και το κλειδί για να μείνει σε ένα σπίτι. Θα πάρει χρόνια να γίνει αυτό, αλλά και η Ατζέντα λέγεται ‘2030’. Φτιάχνουμε πάνω από 1.000 σπίτια το χρόνο, βρεφονηπιακούς σταθμούς για τα παιδιά και καλύτερες υπηρεσίες Υγείας από τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία.
Προσπαθούμε συνολικά, λοιπόν, να βοηθήσουμε. Και εξελιγμένες υπηρεσίες για τα παιδιά με Ειδικές Ανάγκες, για τα παιδιά με αυτισμό, δημιουργία Στέγης για τους Απόστρατους όταν αφυπηρετήσουν. Γιατί και οι απόστρατοι είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι. Όταν βγάζεις τη στολή, δεν σημαίνει ότι ο Οργανισμός στον οποίο υπηρέτησες για 25, 30, 35, 40, 50 χρόνια, πρέπει να σε ξεχάσει, να αδιαφορήσει για σένα. Πρέπει να νοιαστεί για σένα, να σε προστατεύσει όταν είσαι πιο αδύναμος, προς το τέλος της ζωής σου», υπογράμμισε.
«Ο σύγχρονος στρατιώτης»
«Στις Ένοπλες Δυνάμεις αλλάζουν όλα», συνέχισε ο Νίκος Δένδιας. «Αυτό που είχαμε στο μυαλό μας ο τυφεκιοφόρος οπλίτης, δεν είναι αυτό το οποίο υπάρχει σήμερα. Ο στρατιώτης του 21ου αιώνα είναι ένας στρατιώτης ο οποίος καταρχάς, πρέπει να ξέρει να χειρίζεται drone. Να πρέπει να χειρίζεται αντί-drone».
«Δεν είναι η παλιά λογική της πορείας των 40 χιλιομέτρων που έκανα εγώ στη ΣΕΑΠ (Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού) με 25 κιλά στην πλάτη και ένα Tommy Gun (υποπολυβόλο Thomson) στο χέρι και ένα κράνος το οποίο ήταν 2,5 κιλά, δεν είναι αυτό που υπάρχει σήμερα. Πρέπει να έχει μια άλλη δυνατότητα και θα έχει μια άλλη δυνατότητα, αυτό είναι η ‘Ατζέντα 2030’», είπε.
Το σχέδιο εξυγίανσης της ΕΑΒ
«Για εμάς το πρώτο στοίχημα στην ΕΑΒ απ’ όταν πήρα την πολιτική ευθύνη να έχουμε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας την εποπτεία της, είναι να βρούμε τις τρύπες του παρελθόντος και τους ‘σκελετούς’ οι οποίοι ήταν ατέλειωτοι. Αν διαβάσει κανείς την έκθεση των Ορκωτών Ελεγκτών είναι να πέσεις από το παράθυρο. Κρατούσαμε ως ενεργητικό απαιτήσεις 20 – 30 χρόνων. Είχαμε να κάνουμε έλεγχο αποθήκης 15 χρόνια», ανέφερε ο ΥΕΘΑ.
Για να διορθώσεις τις παθογένειες του παρελθόντος στην ΕΑΒ, «πρώτον μέσα στο ’25 θα δούμε πόσες ζημιές πραγματικά είχαμε στην ΕΑΒ όλα αυτά τα χρόνια. Και από εκεί και πέρα να μπορέσουμε το ’26 να οδηγήσουμε την ΕΑΒ σε έναν ενάρετο κύκλο και να την αναπτύξουμε. Είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε», τόνισε.
Αναφέρθηκε και στον «ΚΕΝΤΑΥΡΟ», το σύστημα αντι-drone που αναπτύχθηκε από την εγχώρια βιομηχανία, «με μια τιμή που είναι 40% – 50% φτηνότερη απ’ ό,τι αν θα το αγοράζαμε από το εξωτερικό».
Ο Νίκος Δένδιας επιβεβαίωσε ότι αύριο θα βρεθεί στην Γαλλία για την καθέλκυση της τρίτης φρεγάτας Belharra του Πολεμικού Ναυτικού, της «ΦΟΡΜΙΩΝ», αλλά απέφυγε να αναφερθεί στη συζήτηση που θα γίνει σήμερα στην Βουλή για την τέταρτη φρεγάτα.
Δείτε ολόκληρη τη συζήτηση του ΥΕΘΑ:
*Photο Credits: Διεύθυνση Ενημέρωσης ΥΠΕΘΑ/Νίκος Παναγιωτόπουλος