Μιλώντας στην βουλή για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ για τα υγειονομικά θέματα των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ) Νίκος Δένδιας τόνισε το πρόβλημα στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν και διοικούνται τα στρατιωτικά νοσοκομεία.
Ο κ.Δένδιας υπογράμμισε πως δεν υπάρχει πρόβλημα υποστελέχωσης, ενώ «χάος» επικρατεί και στα οικονομικά των νοσοκομείων.
158 κτηνίατροι για 549 σκυλιά, 6 άλογα και 10 γεράκια
«Πρόβλημα προσωπικού, υποστελέχωση: Όχι, δεν υπάρχει εδώ υποστελέχωση. Μάλιστα σε πολλές κατηγορίες υπάρχει μεγάλη υπερστελέχωση. Σας καταθέτω στα πρακτικά τις συνολικές θέσεις γιατρών. Έχουμε σε όλο το σύστημα 80% στους γιατρούς, στα νοσοκομεία έχουμε 84%, στους νοσηλευτές έχουμε 94%, στις θέσεις οιασδήποτε ειδικότητας που είναι υπαξιωματικοί έχουμε 95%. Και εδώ τώρα ακούστε το ενδιαφέρον, ξέρετε πού έχουμε 183%; 183% στον δημόσιο τομέα; Στους κτηνιάτρους!
Ζήτησα στοιχεία, γιατί όταν το είδα εξεπλάγην, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν 549 σκυλιά, 6 άλογα και 10 γεράκια. Προς εξυπηρέτησή τους έχουμε 158 κτηνιάτρους, 183% πάνω από την προβλεπόμενη οργανική σύνθεση.
Έχουμε 174% ψυχολόγους. Έχουμε 122% πλήρωση θέσεων στους φαρμακοποιούς. Ρωτούσατε πριν πώς θα μπορέσουμε να υπηρετήσουμε τα φαρμακεία νυκτός. Προσέξτε, έχουμε πληρότητα θέσεων 122%, για να έχετε και αριθμό είναι 180 φαρμακοποιοί για 11 φαρμακεία. Και σοβαρά, δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε αυτά τα φαρμακεία και το βράδυ; Δεν μπορούμε; Και βεβαίως μπορούμε. Έχουμε 115% στους οδοντιάτρους. Τα καταθέτω στα πρακτικά. Στη διάθεσή σας. Και προσέξτε, αυτό το προσωπικό, κοιτάξτε τις πληρότητες ασθενών τις οποίες σας είπα και προηγουμένως. 55% στο 401. Στο 404 38% πληρότητα. Στο Ναυτικό Νοσοκομείο που είναι «πρωταθλητής» 62%.
Στους κτηνιάτρους, αν λάβετε υπόψη σας ότι έχουμε 6 άλογα, κύριε συνάδελφε, πρέπει να είναι 20-30 κτηνίατροι ανά άλογο. Ελέχθη περίπου εδώ – και μου έκανε εντύπωση πρέπει να σας πω- με ένα αρνητικό πρόσημο η προσπάθεια των στελεχών του υγειονομικού των Ενόπλων Δυνάμεων να συμπαρασταθούν στο ΕΣΥ στα υπόλοιπα προβλήματά του. Δηλαδή στην πραγματικότητα στην ελληνική κοινωνία. Εγώ θα σας καταθέσω έναν χάρτη με το προσωπικό. Αυτός είναι ο χάρτης, με πράσινο είναι οι οδηγοί ΕΚΑΒ, με κίτρινο είναι οι γιατροί και με αυτό το ανοιχτό μπλε είναι οι στρατιωτικοί γιατροί σε όλη την Ελλάδα.
Αυτή είναι η προσφορά του υγειονομικού των Ενόπλων Δυνάμεων στην ελληνική κοινωνία αποτυπωμένη σε χάρτη. Θεωρείτε ότι μπορεί να αντέξει η ελληνική κοινωνία αν αύριο το πολύ όλα αυτά αποσυρθούν; 294 πληρώματα ΕΚΑΒ, 64 οπλίτες γιατροί, 31 στρατιωτικοί γιατροί. Με αυτή τη στελέχωση και πάλι υπάρχουν καθυστερήσεις όσον αφορά τα ραντεβού. Εβδομάδων καθυστερήσεις. Γιατί; Για έναν απλό και βασικό λόγο κυρίες και κύριοι και για αυτό το λόγο υπάρχει αυτό το νομοθέτημα μπροστά σας. Διότι πάσχει το σύστημα. Όχι ως προς την ποιότητα της ιατρικής υπηρεσίας καθεαυτής. Έχουμε εξαιρετικούς γιατρούς. Αλλά πώς λειτουργεί», είπε στη Βουλή ο ΥΕΘΑ.
«Το ξέρετε ότι 82 γιατροί υπηρετούν παραδείγματος χάριν σε επιτελεία; Μπορείτε να μου πείτε γιατί χρειαζόμαστε 82 γιατρούς για διοικητικές υπηρεσίες; Ο κος Παναγιωτόπουλος, το είπα και μπροστά του, το λέω και ενώ δεν παρίσταται, μου άφησε ένα φάκελο με τον οποίο μου διεκτραγωδούσε αυτό το οποίο έπρεπε να ασχοληθώ και ο οποίος το είπε ο ίδιος, δεν πρόλαβε να αντιμετωπίσει», τόνισε ο Νίκος Δένδιας.
Τα οικονομικά των στρατιωτικών νοσοκομείων
«Πάμε τώρα στα οικονομικά των νοσοκομείων. Έχετε εκφράσει και αντίληψη ότι το πρόβλημα είναι ότι δεν πληρώνονται τα οφειλόμενα από τον ΕΟΠΥΥ και για αυτό υπάρχει το οικονομικό πρόβλημα.
Το πρόβλημα κυρίες και κύριοι συνάδελφοι δεν είναι αυτό. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει το παραμικρό οικονομικό σύστημα. Προϋπολογισμός του 401 το 2024. Θα σας τα καταθέσω. Πρόβλεψη εξόδων για τον χρόνο 34 εκατομμύρια ευρώ. Τον προηγούμενο χρόνο είχαν έξοδα 51 εκατομμύρια και τον επόμενο χρόνο προβλέπουν ότι θα έχουν έξοδα 34 εκατομμύρια. Μετά τα έξοδα τους είναι 53 εκατομμύρια.
Και στα έσοδα από τον ΕΟΠΥΥ, κάνουν υπερεκτίμηση για να βγαίνει ο λογαριασμός. 57%, 40,4 εκατομμύρια με μέσο όρο των προηγουμένων ετών 23 εκατομμύρια. Και βέβαια παίρνουν 17,4 εκατομμύρια. Δεν υπάρχει κανένα λογιστικό σύστημα σοβαρό που να τους υποστηρίζει. Έχω ζητήσει δωρεά και έχει γίνει από το Ίδρυμα Νιάρχου, για να δημιουργηθεί ένα ενιαίο σύστημα, να ξέρουμε τι γίνεται.
Και τι γίνεται με τις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ; Εδώ είναι το πιο «ωραίο». Ο ΕΟΠΥΥ έδωσε το διάστημα 2020-2023 80,1 εκατομμύρια. Από αυτά όμως στα στρατιωτικά νοσοκομεία έμειναν τα 51,7, τα 28,4 πήγαν για εισφορές σε ταμεία. Αυτά είναι που πλήρωσε ο ΕΟΠΥΥ, αυτά πήραν τα στρατιωτικά νοσοκομεία, αυτά πήγαν στα ασφαλιστικά ταμεία, από πού κι ως πού; Θα μου πείτε, έψαξα να βρω από πού κι ως πού; Και θα σας το πω αμέσως για τα πρακτικά αν θέλετε. Νόμος 913/2001, υπογραφή Άκης Τσοχατζόπουλος, κρυμμένο στην τελευταία σελίδα: «Προσόδους, λόγος παροχής υπηρεσιών και πάσης φύσεως διευκολύνσεων, εξυπηρετήσεων, της Πολεμικής Αεροπορίας σε τρίτους». Αυτό είναι η διατύπωση με την οποία άρχισαν να περνάνε χρήματα από τον ΕΟΠΥΥ τότε στο ταμείο της Αεροπορίας και μετά γενικεύθηκε, χωρίς να υπάρχει καν νομική εξουσιοδότηση και στα υπόλοιπα ταμεία. Για τα πρακτικά».
«Έχουμε 7 παιδιάτρους χωρίς παιδιατρική κλινική
Ο ΥΕΘΑ συνέχισε: «Μπορούμε να τα μαζέψουμε, για να συνεννοηθούμε; Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα στρατιωτικά νοσοκομεία δεν είναι αυτό το οποίο αναλύθηκε, δεν είναι η έλλειψη προσωπικού και η έλλειψη χρημάτων, είναι η πλήρης έλλειψη σοβαρού συστήματος διοίκησης, το οποίο να μπορεί να επιτρέψει οι ιατρικές υπηρεσίες να έχουν την ανάλογη στήριξη.
Αυτό είναι το πρόβλημα, επί λανθασμένης βάσεως έγιναν οι τοποθετήσεις και αυτό επιχειρούμε να θεραπεύσουμε με αυτό το νομοθέτημα, με λάθος υπόθεση εργασίας ξεκινήσατε. Έρχομαι τώρα γρήγορα σε αυτά τα οποία έχουμε συζητήσει. Τι λύνουμε εδώ; Λύνουμε μια σειρά από θέματα: Ανορθολογική κατανομή προσωπικού. Σας είπα ότι έχουμε το προσωπικό ήδη, όμως το ξέρετε ότι έχουμε εφτά παιδιάτρους; Εφτά παιδιάτρους στο ΝΝΑ στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών; Θα μου πείτε ‘τι κακό είναι να έχεις εφτά παιδιάτρους;’. Θα σας απαντήσω. Δεν έχουμε καν παιδιατρική κλινική. Και αυτούς τους παιδιάτρους δεν έχει δυνατότητα ο Υπουργός, ο όποιος Υπουργός, να τους μετακινήσει από το ΝΝΑ στο 401. Δεν μπορεί με την υπάρχουσα νομοθεσία.
Βγάζει καμιά λογική όλο αυτό το σύστημα; Πείτε μου να καταλάβω. Και όμως εδώ άκουσα προηγουμένως, δεν μπορείτε να πάρετε τους γιατρούς από το φυσικό τους χώρο, λες και αν μετακινήσεις έναν γιατρό από το 251 στο 401 δημιουργείται ζημιά στον γιατρό. Η απόσταση είναι 500 μέτρα».
«Χαίρομαι που συμφωνήσαμε στο Διακλαδικό Κέντρο Τραύματος. Χαίρομαι που συμφωνήσαμε στη χορήγηση δελτίων ταυτότητας στους στρατιωτικούς», πρόσθεσε.
Οι ΕΠΟΠ και οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ
«Έρχομαι στους ΕΠΟΠ και τελειώνω με αυτό, γιατί έγινε μεγάλη συζήτηση, τα υπόλοιπα μπορώ να τα πω και στην δευτερολογία μου. Γιατί η παράταση του χρόνου των ΕΠΟΠ;
Καταλαβαίνω ότι ο καθένας που τοποθετήθηκε έχει δεχθεί το λιγότερο 10 τηλεφωνήματα. Εγώ δέχτηκα μερικές χιλιάδες τηλεφωνήματα. Δεν θα μπορούσα να αγνοήσω την ανάγκη να αλλάξει αυτό και να μείνω στην παλιά ρύθμιση; Είχαμε λόγο να πάρουμε το πολιτικό κόστος, αυτό το οποίο παίρνουμε με αυτή την διάταξη; Γιατί το κάνουμε; Είμαστε κακοί άνθρωποι και όλοι οι άλλοι σε αυτή την αίθουσα είναι καλοί άνθρωποι; Δεν συμφωνήσαμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να μείνουν 35 χρόνια οι ΕΠΟΠ; Δεν αυξάνουμε τον χρόνο παραμονής τους; Εάν δεν αλλάξουμε τις αποστάσεις χρόνου τι θα συμβεί; Θα σας πω τι θα συμβεί, αυτό που έχει σχεδόν ήδη συμβεί. Ξέρετε πόσοι στρατιώτες ΕΠΟΠ υπηρετούν σήμερα; Θα σας πω εγώ. 676. Θυμίζω ότι στη λέξη ΕΠΟΠ εμπεριέχεται το Ο που σημαίνει οπλίτης. Έχουμε, λοιπόν, 676 στρατιώτες. Ξέρετε πόσους επιλοχίες έχουμε; 19.485.
Με συγχωρείτε, αυτά όλα αντέχουν σε κριτική; Όλα αυτά που σας περιγράφω σήμερα αντέχουν σε κριτική και δεν χρειάζονται μεταρρύθμιση;
Καταλήγω, για να μη σας κουράζω. Κύριοι συνάδελφοι, μπορούμε να συζητάμε, θα μιλήσω και μετά για τους αποφοίτους ΑΣΣΥ γιατί στην πραγματικότητα όλες οι τροπολογίες αφορούν τον νόμο Βενιζέλου ο οποίος εγώ θεωρώ ότι ήταν μία γενναία προσπάθεια του Βαγγέλη Βενιζέλου.
Πρέπει να καταλήξουμε μαζί σε μια βασική υπόθεση εργασίας και θα σας παρακαλέσω να τη συνυπογράψουμε, ότι η χώρα αντιμετωπίζει πρόβλημα ασφάλειας. Όλα αυτά που κάνουμε για τις Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι εν κενώ, δεν είναι όπως το συνταξιοδοτικό. Δεν είναι όπως ρυθμίζουμε άλλα θέματα του δημόσιου τομέα. Όλος αυτός ο μηχανισμός ο μεγάλος μηχανισμός πρέπει να μπορεί να είναι αξιόμαχος έναντι ενός αντιπάλου δεκαπλάσιου από αυτόν.
Αυτό δεν μπορεί να γίνει με τη συνήθη, θα μου επιτρέψετε μέσα σε εισαγωγικά την έκφραση, «δημοσιοϋπαλληλική» νοοτροπία. Δεν παραφρόνησα και αποφάσισα να επισωρεύσω στο κεφάλι μου και στην Κυβέρνηση πολιτικό κόστος σε κάθε νομοθέτημα που φέρνω επειδή έχουμε πολιτική μυωπία και δεν καταλαβαίνουμε ότι δυσαρεστούμε κάποιους. Το κάνουμε γιατί έχουμε υποχρέωση να το κάνουμε. Γιατί αν, μακριά το κακό, έρθει η κακιά η ώρα, ανοίγω παρένθεση, ο μόνος τρόπος να την αποφύγουμε είναι να είμαστε έτοιμοι να την αντιμετωπίσουμε, κλείνω την παρένθεση, αυτός ο μηχανισμός με μία συνολική αντίληψη να κάνουμε χατίρια όπου χρειάζεται και να αφήνουμε να δημιουργηθεί σιγά-σιγά ένας στρατός υποστρατήγων και στρατηγών χωρίς στρατιώτες, διότι εκεί πάμε, δεν οδηγεί κάπου.
Και επειδή ο πατριωτισμός προφανώς δεν είναι κτήμα ενός ανθρώπου, προφανώς δεν είναι κτήμα μιας κυβέρνησης, προφανώς δεν είναι κτήμα ενός κόμματος, σας ζητώ όπως σας ζητώ από την αρχή τη στήριξή σας στα αυτονόητα απαραίτητα. Διότι τα περισσότερα από αυτά δεν αποτελούν πολιτικές επιλογές, αποτελούν επιλογές της ανάγκης. Της ανάγκης να δημιουργηθεί ένα αξιόμαχο σύνολο, το οποίο μπορεί να σταθεί απέναντι σε έναν από τους μεγαλύτερους στρατούς στον κόσμο», κατέληξε ο Νίκος Δένδιας.