Δένδιας: Σημαντικές συναντήσεις σε Κατάρ και ΗΑΕ, εν μέσω του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Σημαντικές επαφές με υψηλόβαθμους αξιωματούχους στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και το Κατάρ είχε αυτές τις ημέρες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, ο οποίος επισκέφθηκε τις συμμαχικές χώρες του Κόλπου, εν μέσω του πολέμου στη Μέση Ανατολή, ανάμεσα σε Ιράν και ΗΠΑ – Ισραήλ.

Ο κ.Δένδιας επισκέφθηκε χθες, Τρίτη 31 Μαρτίου 2026, τα ΗΑΕ, όπου τον υποδέχθηκε στο Στρατιωτικό Αεροδρόμιο Al Ain του Άμπου Ντάμπι, ο Υπουργός Επικρατείας για Αμυντικές Υποθέσεις της χώρας, Mohamed Bin Mubarak Bin Fadhel Al Mazrouei.

Κατά τη συνάντηση των δύο Υπουργών, η οποία έλαβε χώρα στο «Khalifa Bin Zayed Air College», αντηλλάγησαν απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις και την κατάσταση ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή.

Έπειτα, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο των ΗΑΕ, Mohamed bin Zayed Al Nahyan. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Διάδοχος και Πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Εμιράτου του Άμπου Ντάμπι Σεΐχης Khaled bin Mohamed bin Zayed Al Nahyan και ο Υπουργός Επικρατείας για τις Αμυντικές Υποθέσεις των ΗΑΕ κ. Mazrouei.

Ο κ. Δένδιας συναντήθηκε επίσης στο Άμπου Ντάμπι με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών των ΗΑΕ, Sheikh Abdullah bin Zayed Al Nahyan, στον οποίο επανέλαβε την αμέριστη συμπαράσταση της Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται ότι, χθες, και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο των ΗΑΕ, κατά την οποία εξέτασαν τις τελευταίες εξελίξεις στο Ιράν και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τις χώρες του Κόλπου, και υπογράμμισε την ανάγκη για αποκλιμάκωση και αυτοσυγκράτηση.

Παράλληλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε τη σημασία της προστασίας της ελεύθερης ναυσιπλοΐας και της θαλάσσιας ασφάλειας, ενώ επισήμανε την ανάγκη να επανενεργοποιηθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας για την παύση των εχθροπραξιών το συντομότερο δυνατόν.

To υπουργείο Άμυνας των ΗΑΕ ανακοίνωσε ότι σήμερα το Ιράν εκτόξευσε εναντίον της χώρας 35 UAV και 5 βαλλιστικούς πυραύλους.

Ο Νίκος Δένδιας στο Κατάρ

Σήμερα Τετάρτη 1η Απριλίου, ο ΥΕΘΑ έφτασε στο Κατάρ, όπου έγινε δεκτός από τον Εμίρη του Κατάρ Tamim bin Hamad bin Khalifa Al Thani, στο Παλάτι Lusail.

Κατά τη συνάντηση εξετάστηκαν οι περιφερειακές εξελίξεις και οι επιπτώσεις τους στη διεθνή ασφάλεια και σταθερότητα, καθώς και οι συνεχιζόμενες προσπάθειες για άμβλυνση των εντάσεων, αποκλιμάκωση και προώθηση διπλωματικών λύσεων.

Συζητήθηκαν επίσης οι διμερείς σχέσεις μεταξύ του Κατάρ και της Ελλάδας, καθώς και οι τρόποι περαιτέρω ενίσχυσής τους, ιδιαιτέρως στους τομείς της στρατιωτικής συνεργασίας και της συνεργασίας για την ασφάλεια, κατά τρόπο που να αναβαθμίζει τον κοινό συντονισμό μεταξύ δύο φιλικών χωρών.

Μετά τον Εμίρη του Κατάρ, ο Έλληνας Υπουργός έγινε επίσης δεκτός από τον Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών της χώρας Sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, με τον οποίο συζήτησαν για τις τρέχουσες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Ακολούθως ο κ. Δένδιας συναντήθηκε στη Ντόχα με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Επικρατείας για τις Αμυντικές Υποθέσεις του Κατάρ Sheikh Saoud Bin Abdulrahman Al Thani.

Κατά τη συνάντηση αντηλλάγησαν απόψεις για τις τρέχουσες εξελίξεις και τις επιπτώσεις τους στην ευρύτερη περιοχή ενώ πραγματοποιήθηκε συζήτηση για τις διμερείς αμυντικές σχέσεις των δύο κρατών.

Τέλος ο κ. Δένδιας απηύθυνε πρόσκληση στον Sheikh Saoud Bin Abdulrahman Al Thani, να επισκεφτεί την Ελλάδα, την οποία και αποδέχθηκε.

Νωρίτερα σήμερα, το Υπουργείο Άμυνας του Κατάρ ανακοίνωσε ότι η χώρα έγινε, σήμερα Τετάρτη, στόχος τριών πυραύλων που εκτοξεύτηκαν από το Ιράν. Οι δύο πύραυλοι αναχαιτίστηκαν επιτυχώς, ενώ ο τρίτος πύραυλος έπληξε ένα πετρελαιοφόρο που είχε μισθώσει στην Qatar Energy στα χωρικά ύδατα του Κατάρ.

Τα 21 μέλη του πληρώματος εκκενώθηκαν με ασφάλεια, σύμφωνα με την ανακοίνωση.