Δένδιας: Τι είπε για το νέο μοντέλο θητείας, τις κατοικίες για στρατιωτικούς, τα εξοπλιστικά και τα ελληνοτουρκικά

Στο πλαίσιο της συζήτησης για την κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2024 στην ολομέλεια της Βουλής, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας  Νίκος Δένδιας μίλησε για τις αμυντικές δαπάνες, τα ζητήματα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις, όπως τα εξοπλιστικά προγράμματα, τα ΜΟΕ με την Τουρκία και οι αλλαγές στην στρατιωτική θητεία, ενώ ακόμα απάντησε σε ερωτήσεις που του έθεσαν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Αρχικά, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας προανήγγειλε ουσιαστικές αλλαγές στη θητεία των στρατευσίμων, με την κατάθεση νομοσχεδίου με τίτλο «ΘΗΤΕΙΑ-ΕΥΚΑΙΡΙΑ», καθώς και ένα σχέδιο νόμου που θα προβλέπει τη δυνατότητα διοργάνωσης διδακτορικών σπουδών από τα ανώτατα εκπαιδευτικό ιδρύματα των Ενόπλων Δυνάμεων. Έμφαση έδωσε στην αναβάθμιση της εφεδρείας, σημειώνοντας ότι «έχει επιλεγεί το πρότυπο της Φιλανδίας για ένα βασικό λόγο, ότι συμμετέχει στο ΝΑΤΟ και θεωρούμε ότι προσομοιάζει περισσότερο το σύστημα της σε σχέση με αυτό που εμείς θέλουμε να κάνουμε».

«Χρειάζεται τεράστια αναβάθμιση της εφεδρείας. Πρέπει να μπορούμε να διατηρούμε τη δυνατότητα τουλάχιστον, στήριξης του οικοδομήματος των Ενόπλων Δυνάμεων. Να είμαστε ειλικρινείς δεν είμαστε πολλοί εμείς οι Έλληνες. Χρειαζόμαστε μια πραγματική, ζωντανή εκπαιδευόμενη εφεδρεία».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Νίκος Δένδιας σημείωσε ότι θα εξεταστεί το φινλανδικό μοντέλο και «εκεί θα πάμε σε αλλαγές, θα δούμε ξανά την εφεδρεία και θα βελτιώσουμε την εκπαίδευση, ώστε η θητεία να είναι χρήσιμη». Έπειτα, ο ΥΕΘΑ μίλησε για τα εξοπλιστικά προγράμματα που τρέχουν λέγοντας ότι είχε την τιμή να παραλάβει την φρεγάτα «ΚΙΜΩΝ» κλάσης FDI-HN, τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale και F-16 Viper, με τον ίδιο να υπογραμμίζει αφενός ότι όλα αυτά έχουν κόστος 2,57 δισεκ. ευρώ στον προϋπολογισμό και αφετέρου ότι «η δημιουργία αμυντικού οικοσυστήματος είναι απολύτως αναγκαία και γι’ αυτό στηρίζουμε παρεμβάσεις στα πρότυπα χωρών με εμπειρία».

Ο Νίκος Δένδιας μίλησε και για το πρόγραμμα κατασκευής κατοικιών για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων στα νησιά λέγοντας ότι: «Η βελτίωση συνθηκών διαβίωσης πρέπει να είναι προτεραιότητα και  εστιάζουμε στις στεγαστικές ανάγκες που προκύπτουν από τις μετακινήσεις των στελεχών».

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΥΕΘΑ αναφέρθηκε στο πρόγραμμα κατασκευής 1400 κατοικιών και πρόσθεσε ότι ελπίζει να έρθει σε συνεννόηση με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Νίκο Παπαθανάση για να χρηματοδοτηθούν σύντομα 500 κατοικίες σε 13 νησιά, όπου τα νοίκια είναι πανάκριβα. Επίσης, διευκρίνισε ότι το 15% των κατοικιών θα δοθούν για κάλυψη άλλων αναγκών σε δασκάλους και γιατρούς και ότι το πρώτο κομμάτι του συγκεκριμένου προγράμματος μπορεί να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2026.

Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά και την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα, ο Νίκος Δένδιας δήλωσε: «Επιδιώκουμε την εθνική συνεννόηση και  όλοι στηρίζουμε τις φιλοδοξίες της πατρίδας μας. Όλοι μαζί συμμεριζόμαστε την πίστη στην εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, της κυριαρχίας, επίλυσης διαφορών. Η επίσκεψη του Ερντογάν ήταν θετική, όμως δεν εφησυχάζουμε και όλοι πιστεύουμε ότι η πραγματική αλλαγή σελίδας οφείλει να έχει δομικές λύσεις στο απαράδεκτο casus belli, στο ανύπαρκτο τουρκολιβυκό Μνημόνιο και στη νέο-οθωμανική θεωρία της Γαλάζιας Πατρίδας».

Για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε ότι «ορισμένα πράγματα δεν μπορούν να λέγονται σε μια ανοιχτή συνεδρίαση» ενώ τόνισε ότι «δεν υπάρχει και κάτι τόσο σημαντικό, δεν θα εκπλαγείτε. Οι συζητήσεις για τα ΜΟΕ αφορούν την εφαρμογή ενός στενού πλαισίου λίστας συμφωνημένων στο παρελθόν θεμάτων, δεν είναι έμμεσος τρόπος διαπραγμάτευσης με τη Τουρκία».

Τέλος, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας μίλησε για την εγχώρια αμυντική βιομηχανίας λέγοντας ότι δεν έχει καμία πρόθεση η κυβέρνηση να κλείσει τα ΕΑΣ, αντιθέτως επιζητά συναινέσεις και τα ΕΑΣ και για την ΕΑΒ, ενώ έφερε ως παράδειγμα τα μεταγωγικά αεροσκάφη τύπου C-130 ως παθολογικό στοιχείο της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας. Έπειτα, μίλησε για το γεγονός ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν 35 διαφορετικούς τύπους drones ωστόσο όλα τα παραπάνω ζητήματα μπορούν να αναλυθούν και να απαντηθούν εκτενώς σε συνεδριάσεις κεκλεισμένων των θυρών, καθώς δεν πρέπει οι «φίλοι γείτονες να κρατούν σημειώσεις».

Φωτογραφίες Eurokinissi