Στον Εισαγγελέα και δεύτερη καταγγελία για Σχολή Ευελπίδων από τον Μπαλτάκο

Μετά την προ δύο εβδομάδων αποστολή στην Εισαγγελία της ένστασης του Καθηγητή Ηλία Ηλιόπουλου, για πράξεις ή παραλήψεις της Ακαδημαϊκής Συνέλευσης (ΑΣ) της ΣΣΕ, ο Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης κ. Τάκης Μπαλτάκος απέστειλε προχθές στην Εισαγγελία και δεύτερο έγγραφο που αφορά επίσης τη λειτουργία της Ακαδημαϊκής Συνέλευσης της ΣΣΕ. Πρόκειται για υπόμνημα που υπέβαλε στον ΥΕΘΑ ο Υποστράτηγος ε.α. Δρ. Ιωάννης Παρίσης, στο οποίο επισημαίνονται παρατυπίες στη διαδικασία επιλογής καθηγητών στη ΣΣΕ και την εν γένει λειτουργία της ΑΣ.

Από τα παρατιθέμενα στοιχεία γίνεται φανερό πόσο λανθασμένη ενέργεια ήταν η ίδρυση της ΑΣ, με τη νομοθετική τροποποίηση του Σεπτεμβρίου 2010, και η ανάθεση σ’ αυτήν αποφασιστικών αρμοδιοτήτων και πλήρους ελέγχου της εκπαίδευσης στα ΑΣΕΙ. Πράγματι, για τρίτο πλέον χρόνο, η ΑΣ ενεργεί χωρίς κανένα έλεγχο από την διοίκηση της κάθε Σχολής ή τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων. Συχνά μάλιστα οι αποφάσεις της είναι αυθαίρετες χωρίς επαρκή αιτιολόγηση. Ακόμη και χωρίς οι «ψηφίζοντες» μέλη της ΑΣ να γνωρίζουν τι και ποιους ψηφίζουν, αφού δεν τους διανέμονται οι εισηγητικές εκθέσεις, όπως αποδεικνύεται από ενστάσεις καθηγητών μελών της και καταγράφονται στα πρακτικά.

Σύμφωνα με πληροφόρηση που έχουμε αλλά και την επαφή μας με εν ενεργεία ανώτατους αξιωματικούς που έχουν πλήρη γνώση της κατάστασης και των στρεβλώσεων που έχουν δημιουργηθεί στη λειτουργία των Σχολών, το καθεστώς που έχει επιβληθεί στα ΑΣΕΙ με προηγούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις έχει δημιουργήσει δυσφορία ή ακόμα και αγανάκτηση, ειδικά για τις πρακτικές ορισμένων καθηγητών που ελέγχουν τις Σχολές και οδηγούν στην αλλοίωση του ρόλου και της αποστολής τους. Επιπλέον τίθεται συνεχώς το ζήτημα της επανεξέτασης των ακαδημαϊκών προσόντων όλων των μελών της ΑΣ και της δημοσίευσή τους αναλυτικά στην ιστοσελίδα της Σχολής, για το οποίο έχουμε ξαναγράψει στο παρελθόν. Η συνεχιζόμενη άρνηση της Κοσμητείας να το πράξει δημιουργεί εύλογες απορίες.

Το όντως πράγματι παράλογο καθεστώς που δημιούργησε η νομοθετική τροποποίηση του 2010 οδηγεί σε φαιδρές καταστάσεις: καθηγητές άσχετων ειδικοτήτων (πχ. φιλόλογοι) συντάσσουν εισηγήσεις για την εκλογή στρατιωτικών καθηγητών για τα στρατιωτικά μαθήματα (Στρατιωτική Ηγεσία, Στρατηγική, Θεωρία του Πολέμου – Πολεμική Τέχνη, Στρατιωτική Ιστορία, Στρατιωτική Γεωγραφία, κ.ά.). Για δε την πρόληψή τους ψηφίζουν καθηγητές ξένων γλωσσών, σωματικής αγωγής, ελληνικής λογοτεχνίας, πληροφορικής, χορού, κοινωνιολογίας(!!!)

Υπάρχουν όμως και άλλα «ωραία»: Τα στρατιωτικά μαθήματα (δηλαδή τα σημαντικότερα μαθήματα που έχει μια στρατιωτική ακαδημία) είναι ενταγμένα κατά βάση σε τομέα που ελέγχεται από καθηγητές άσχετους προς τα αντικείμενα αυτά. Βλέπουμε έτσι, το μάλλον φαιδρό φαινόμενο, τα μαθήματα αυτά και οι στρατιωτικοί καθηγητές να ελέγχονται και κατευθύνονται από φιλόλογο, καθηγήτρια της ελληνικής λογοτεχνίας(!!!). Μάλλον αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία και σίγουρα δεν τιμά το κύρος μιας στρατιωτικής ακαδημίας.
Είναι καιρός να αποκατασταθεί η κατάσταση αυτή και να επανέλθει ο έλεγχος της εκπαίδευσης στις φυσικές ηγεσίες των ΑΣΕΙ που είναι οι Διοικητές τους και τα αντίστοιχα Γενικά Επιτελεία. Μόνον αυτοί γνωρίζουν και μπορούν να οργανώσουν, κατευθύνουν και ελέγξουν την εκπαίδευση των υποψηφίων αξιωματικών. Άλλωστε η επιλογή αυτή αποτελεί τον κανόνα στις καλύτερες στρατιωτικές ακαδημίες, με πρώτη το West Point των ΗΠΑ.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πέρασαν από Σχολή Ευελπίδων οι τροϊκανοί; Διαβάστε στο εγχειρίδιο της Σχολής!

Κείμενο-βόμβα για τις επιλογές καθηγητών στις στρατιωτικές σχολές!

Ο Παναγιωτόπουλος «ορκίστηκε» Εύελπις; Ενόχληση για την απονομή ξιφιδίου στον ΥΕΘΑ