ΕΚΛΟΓΕΣ 2015: Ποιος θα είναι ο επόμενος ΥΕΘΑ; Όλα τα σενάρια και οι προβλέψεις

Όσο δύσκολο με βάση τις δημοσκοπήσεις είναι να προβλέψεις το αποτέλεσμα των εκλογών άλλο τόσο και περισσότερο είναι να μπορέσεις να προβλέψεις ποιος θα καθήσει στην άνετη αλλά και άκρως σημαντική καρέκλα του ΥΕΘΑ. Όμως στην Ελλάδα είναι γνωστό ότι μας αρέσουν τα σενάρια και οι προβλέψεις. Τις τελευταίες ημέρες και τα δύο περισσεύουν. Ποιοι θα φορέσουν υπουργικό “χακί” κοστούμι λοιπόν;

Τα σενάρια έχουν να κάνουν βέβαια με το εκλογικό αποτέλεσμα

Σενάριο πρώτο:
Νίκη ΣΥΡΙΖΑ που θα του δώσει την πρωτοβουλία κινήσεων για σχηματισμό κυβέρνησης με βάση τα δικά του “θέλω”. Δεν υπάρχει ερώτημα για το ποιος θα είναι ΥΕΘΑ σ΄ αυτήτη περίπτωση. Ο Πάνος Καμμένος θα επιστρέψει στη θέση του ΥΕΘΑ. Και μάλιστα ανεξάρτητα ,λένε όσοι τολμούν προβλέψεις αν οι ΑΝΕΛ θα έχουν μπει ή όχι στη Βουλή.

Ακόμη κι αν στην “συμμαχική” κυβέρνηση συμμετέχει το Ποτάμι , ο επικεφαλής του οποίου Σταύρος Θεοδωράκης έχει “βεντέτα” με τον Καμμένο; Σύμφωνα με όσα κατά καιρούς έχει δηλώσει ο κ.Θεοδωράκης θα έπρεπε να πιστέψουμε ότι θα τεθεί …βέτο. Ακούγοντάς τον όμως στις τελευταίες τηλεοπτικές του εμφανίσεις, δεν θα εκπλαγούμε αν ο γνωστός δημοσιογράφος και νυν πολιτικός βάλει πολύ νερό στο κρασί του.

Το σενάριο αυτό επαναφέρει στο ΥΠΕΘΑ τον Δημήτρη Βίτσα, που και στην συνέντευξή του στο onalert.gr δεν έκρυψε ότι θα τον ενδιέφερε.

Η επιστροφή του Νίκου Τόσκα στο γραφείο του ΥΦΕΘΑ θα εξαρτηθεί από την “θερμοκρασία” των σχέσεων του Νίκου Κοτζιά με τον Τσίπρα. Ο επικεφαλής του ΠΡΑΤΤΩ, πίεσε παρα πολύ για να έχει λόγο σε κάποιες επιλογές προσώπων στα ψηφοδέλτια. Αυτό προκάλεσε αντιαπαράθεση πριν από μερικές μέρες. Δεν ξέρουμε αν ο Τσίπρας θα εξακολουθήσει να δίνει βαρύτητα δυσανάλογη με το μέγεθός της στην πολιτική κίνηση ΠΡΑΤΤΩ.

Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση του σημερινού Γενικού Γραμματέα του ΥΠΕΘΑ Γιάννη Ταφύλλη ο οποίος έχει καλή σχέση με τον κομματικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ και ίσως κάτι παραπάνω να θελήσει.

Σενάριο δεύτερο:
Νίκη ΝΔ και σχηματισμός κυβέρνησης με δικό της “κορμό”. Πολλοί πολιτικοί της ΝΔ το θέλουν το ΥΠΕΘΑ. Αλλά υπάρχουν πολύ σοβαρές ενδείξεις ότι ο Μεϊμαράκης έχει “τάξει” υπουργοποίηση σε Επίτιμους Αρχηγούς. Αυτό είναι ήδη γνωστό ότι έγινε με πρόταση στον Επίτιμο Α/ΓΕΕΘΑ Δημήτρη Γράψα. Η πρόταση ήταν να τοποθετηθεί στην πέμτπη θέση του Επικρατείας κι να του δοθεί μετά από τις εκλογές η θέση του ΥΦΕΘΑ. Ο κ.Γράψας αρνήθηκε .

Ο έτερος Επίτιμος Α/ΓΕΕΘΑ που δέχτηκε να μπει στην πέμπτη θέση του Επικρατείας της ΝΔ είναι ο ναύαρχος Παναγιώτης Χηνοφώτης. Πολλοί απόρησαν με την αποδοχή και υποθέτουν ότι στον κ.Χηνοφώτη έχουν δοθεί διαβεβαιώσεις ακόμη και για τη θέση του ΥΕΘΑ.

Ενδεχόμενο Φραγκούλη Φράγκου υπάρχει; Πάντα είναι ανοιχτά τα σενάρια με τον Φράγκο. Παρά το γεγονός ότι ούτε με τον Μεϊμαράκη μπόρεσε να τα “βρει” και να είναι υποψήφιος στις εκλογές.

Όλα αυτά με τον…αστερίσκο της άποψης που θα εκφράσουν κάποιοι “γαλάζιοι” απόστρατοι, οι οποίοι όπως έδειξαν τις τελευταίες ημέρες έχουν μεγάλη επιρροή στον Μεϊμαράκη.

Σενάριο τρίτο και…οικουμενικό. Όποιο κόμμα κι αν έρθει πρώτο να μην έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων για σχηματισμό κυβέρνησης και να αναζητηθεί η λύση “οικουμενικής” ή όπως αλλιώς την ονομάσουν.

Σ΄ αυτη τη περίπτωση ο υπηρεσιακός ΥΕΘΑ Γιάννης Γιάγκος έχει τις περισσότερες πιθανότητες να παραμείνει υπουργός.