ΕΚΛΟΓΕΣ 2015: Τα λάθη ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο χώρο της Εθνικής Άμυνας

Γράφει ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΠΟΥΤΣΗΣ*

Είναι βαθειά η απογοήτευση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των αποστράτων από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Είχαν πιστέψει, μάλλον αφελώς, ότι ο ΥΠΕΘΑ Π. Καμμένος με τη στήριξη του Πρωθυπουργού Α. Τσίπρα, θα υλοποιούσαν, μία έστω προεκλογική τους υπόσχεση.

Λίγες μέρες πριν από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, ο Α. Τσίπρας ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ο Π. Καμμένος, ως πρόεδρος των ΑΝΕΛ, είχαν δεσμευτεί με δημόσιες δηλώσεις τους ότι, θα εφαρμόσουν , ως κυβέρνηση, την αμετάκλητη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αφορούσε την πλήρη αποκατάσταση των μισθολογικών αδικιών που η Κυβέρνηση Α. Σαμαρά και Β. Βενιζέλου είχε προκαλέσει σε βάρος των στρατιωτικών. Μάλιστα, μεγάλος αριθμός στρατιωτικών, εξαιτίας αυτής της υπόσχεσης, στήριξε με τη ψήφο τους , τους ΑΝΕΛ.

Οι στρατιωτικοί πίστευαν ότι η «πρώτη φορά Αριστερά» Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, θα αποκαθιστούσε την αδικία σε βάρος των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Απογοητεύθηκαν όμως και η απογοήτευση τους επεκτείνεται το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων του λεγόμενου «συνταγματικού τόξου», το οποίο οι Στρατιωτικοί θεωρούν πλέον ως αναξιόπιστο. Έτσι , είναι πολύ πιθανόν, η «ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ» να αυξήσει τα εκλογικά ποσοστά της στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων και των αποστράτων, ενώ αντίστοιχα, αν οι ΑΝΕΛ δεν κατορθώσουν να μπουν στη Βουλή, θα οφείλεται και στην αρνητική ψήφο των στρατιωτικών. Ωστόσο, θα αδικούσαμε τον Π. Καμμένο , αν δεν του αναγνωρίζαμε ειλικρινή διάθεση προσφοράς στις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς και συχνή παρουσία του στις Μονάδες Εκστρατείας.

Επίσης, ατυχέστατη αποδείχτηκε η τοποθέτηση του απόστρατου ταξιάρχου των τεθωρακισμένων Ν. Τόσκα σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και ακολούθως, την τοποθέτησή του ως Υφυπουργού Εθνικής Αμύνης. Ο λόγος είναι διότι, με τη συγκεκριμένη επιλογή επιβραβεύτηκε ο κομματισμός και η αναξιοκρατία στις Ένοπλες Δυνάμεις, εξαιτίας των οποίων πολλά ικανά και αξιόλογα στελέχη, αδικούμενα, έχουν οδηγηθεί στην αποστρατεία.

Στα θετικά της υπουργικής θητείας του Π. Καμμένου είναι ότι άνοιξε τους φακέλους των «ύποπτων» εξοπλιστικών προγραμμάτων, με πρώτους στη σειρά, την προμήθεια των πυρομαχικών των αρμάτων μάχης Leopard, την προμήθεια των ελικοπτέρων NH-90, αλλά και των γερμανικών υποβρυχίων. Οι φάκελοι των εξοπλιστικών προγραμμάτων και οι φάκελοι με τα Αντισταθμιστικά Οφέλη (offsets), επανελέγχονται ήδη από στρατιωτικούς ελεγκτές και αν διαπιστωθούν παρανομίες τότε οι υπεύθυνοι , πολιτικοί, στρατιωτικοί και επιχειρηματίες, θα παραπεμφθούν στην τακτική Δικαιοσύνη. Είναι βέβαιο ότι ο υπηρεσιακός ΥΠΕΘΑ Ι.Γιάγκος, πτέραρχος ε.α., θα βοηθήσει σημαντικά το έργο των ελεγκτικών μηχανισμών του Υπουργείου του. Είναι ένας από τους λόγους, που πρέπει να παραμείνει ο Ι. Γιάγκος ως επικεφαλής του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και μετά τις εκλογές, όποια και αν είναι η νέα Κυβέρνηση.

** Δημοσιεύτηκε στο ΜΑΡΣ- ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015