Εξαγορά δανείων στρατιωτικών: Τι είχε πει στο Onalert ο Δημήτρης Βίτσας

Στη φάση της καταγραφής των «κόκκινων» δανείων και στους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων και της εκδήλωσης ενδιαφέροντος των δικαιούχων βρίσκεται το πρόγραμμα για την εξαγορά τους  στο πλαίσιο των παροχών και των βοηθημάτων για το έτος Μέριμνας Προσωπικού, για το οποίο πριν από λίγο στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου, προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση. 

Στην αποκλειστική συνέντευξή του στο OnAlert, ο ΑΝΥΕΘΑ, κ. Δημήτρης Βίτσας είχε αντικρούσει ως άδικη την κριτική που ασκήθηκε στο συγκεκριμένο μέτρο υποστήριξε ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι σε ανοιχτή γραμμή με το Υπουργείο Οικονομικών, την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και την Τράπεζα της Ελλάδος για την τεχνική του προγράμματος, απορρίπτοντας τα σενάρια περι αναγκαστικής συνεργασίας των Ταμείων των Ενόπλων Δυνάμεων με Fund που αναλαμβάνουν τη διαχείριση τέτοιων προϊόντων. Όπως είχε τονίσει, άλλωστε, δεν είναι απαραίτητη η συνεργασία με ξένο Fund, καθώς μπορούν και τα Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων να συστήσουν Fund.

Σύμφωνα με τον κύριο Βίτσα, σε αυτήν την κατεύθυνση σχεδιάζεται η αξιοποίηση των αποθεματικών των ταμείων των Ενόπλων Δυνάμεων, για να εξαγοραστούν κατά κύριο λόγο τα “κόκκινα” δάνεια που έχουν οι τράπεζες και είχε σημειώσει: «αυτά να τα πληρώσουν με τον τρόπου που εμείς και στον βαθμό και στο ποσό που τα έχουμε αγοράσει. Κι αυτό βγάζει από ένα άγχος τους στρατιωτικούς. Τώρα αυτό γνωρίζουμε ότι θέλει και ορισμένα βήματα και μια τεχνική. Στην παρούσα φάση είμαστε στο στάδιο που λεει ποιος θέλει να το κάνει αυτό; Να καταγράψουμε ποια είναι αυτά τα κόκκινα δάνεια, σε ποιές τράπεζες είναι.» 

Και είχε προσθέσει: «Η συνεργασία που πρέπει να υπάρχει είναι με το υπουργείο Οικονομικών με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και με την Τράπεζα της Ελλάδας. Αυτά είναι τα βασικά ζητήματα.» ενώ απαντώντας στο ερώτημα εάν η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ανάψει το πράσινο φως είχε πει: «Ας μην μπούμε προχωράμε σε αυτό το επίπεδο. Σας λέω ότι έχουμε σκεφτεί ακόμη και την τεχνική και δεν είναι απαραίτητο να συνεργαστούν τα εμείς, τα ταμεία δηλαδή, να συνεργαστούν με κάποιο ξένο ή ελληνικό fund. Μπορεί να ιδρύσουμε. Εγώ μπορώ να σας δώσω ένα παράδειγμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί κι από άλλους».

Είχε φέρει μάλιστα και ένα παράδειγμα: «Αν ξέρω εγώ υπάρχει κάπου ένα αποθεματικό ας πούμε 2 εκατομμυρίων, που είναι ένα μικρό ποσό, και με αυτό το ποσό μπορούμε να καλύψουμε ένα ποσό 6 εκατομμυρίων, από κόκκινα δάνεια, δηλαδή να το αγοράσουμε στο 33% ή να το αγοράσουμε με 40%, και να έρθουμε μετά σε αυτούς τους ανθρώπους και να τους πουμε κοιτάξτε να δείτε, από το συνολικό ποσό δεν θα πληρώσετε 100 αλλά θα πληρώσετε 41. Ποιος θα κερδίσει; Κερδίζει η τράπεζα, κερδίζει ο δανειολήπτης, κερδίζει το ταμείο και ηρεμεί και ένας κόσμος που δεν φοβάται ότι αύριο το πρωί θα του πάρουν το σπίτι. Αυτό βέβαια θα το συνδέσεις με υπογραφές, σε σχέση με το μισθό και ορισμένα άλλα πράγματα.»

Σύμφωνα με τον υπουργό, Αναπληρωτή Εθνικής Άμυνας: τα «κόκκινα» δάνεια των στρατιωτικών είναι αρκετά, λόγω του 38%(σ.σ. οι συνολικές μειώσεις), δεν είναι και τόσα πολλά. Διότι ο στρατιωτικός, κακά τα ψέματα, είχε το μισθό του, παρότι αυτός έβαινε μειούμενος όλα αυτά τα χρόνια και μειώθηκε σε μέσο όρο 38%.»

Δείτε και το βίντεο με τις απαντήσεις που έδωσε για το θέμα ο ΑΝΥΕΘΑ κ. Δημήτρης Βίτσας (Από το 22.11 έως το 22.46)