«Ελάτε για επενδύσεις στην Ελλάδα» – Ο ΥΦΕΞ Κυριάκος Γεροντόπουλος στις Ινδίες

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κυριάκος Γεροντόπουλος μίλησε την Δευτέρα, ημέρα της Υπουργικής Συνόδου του ASEM (Asia Europe Meeting), που διεξάγεται στο Νέο Δελχί της Ινδίας. Στην συνάντηση συμμετέχουν Υπουργοί και Υφυπουργοί Εξωτερικών από 48 χώρες της Ευρώπης και της Ασίας και το γενικό της θέμα είναι: «Bridge to Partnership for Growth and Development».

Στο ξεκίνημα της παρέμβασης στην Ολομέλεια με θέμα: «REVINING GROWTH»(Αναζωογονώντας την ανάπτυξη), ο κ.Γεροντόπουλος εξέφρασε τα συλληπητήρια και την αλληλεγύη του ελληνικού λαού προς τις Φιλιππίνες και το Βιετνάμ, για τον φονικό τυφώνα που έπληξε τις δυο αυτές χώρες αφήνοντας πίσω του χιλιάδες θύματα.

Στην ομιλία του για την ανάπτυξη, ο κ.Υφυπουργός τόνισε: » Η Ασία και η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσουν να συνεργάζονται έτσι ώστε να αποφθεχθούν  απότομες στρεβλώσεις. Αυτό προϋποθέτει μεγαλύτερη έμφαση στον οικονομικό «πυλώνα» του ASEM και συχνές συναντήσεις μεταξύ οικονομικών ειδικών, πολιτικών και επιχειρηματικών ηγετών και από τις δύο πλευρές. Οι δυο εταίροι έχουν να κερδίσουν από μια ειλικρινή ανταλλαγή σε αυτές τις κοινές οικονομικές προκλήσεις.  Αυτός ο διάλογος θα ωφελήσει τους διμερείς Ασιατικο-Ευρωπαϊκούς οικονομικούς δεσμούς αλλά και επιπλέον θα προσφέρουν την τόσο αναγκαία ώθηση στην παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση.

Πρέπει να δουλέψουμε πάνω σε ιδέες για την προώθηση ενός παγκόσμιου ρυθμιστικού πλαισίου για τις οικονομικές αγορές που θα περιορίσει τις υπερβολές και θα μειώσει τις ανισσοροπίες. Προωθώντας ευκαιρίες για εταιρίες, επενδυτές και τη βιομηχανία. Ειδικά από την Ελληνική προοπτική, οι θέσεις εργασίας και η ανάπτυξη είναι δομικά και άρρηκτα συνδεδεμένα. Αυτή η διασύνδεση θεωρείται ως θέμα υψίστης προτεραιότητας για την επερχόμενη Ελληνική προεδρία. Πιο συγκεκριμένα,  η Ελλάδα ήταν ανάμεσα στις πρώτες Ευρωπαϊκές χώρες που επηρεάστηκαν από την κρίση χρέους.

Καθότι η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλα άλματα βελτίωσης  στον τομέα της δημοσιονομικής βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας, ο τρέχων στόχος είναι η επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη. Οι κύριοι οικονομικοί δείκτες παρέχουν σταθερή αισιοδοξία για την επόμενη χρονιά. Η Ελλάδα παραμένει ένας ιδιαίτερα ελκυστικός προορισμός για άμεσες ξένες επενδύσεις σε τομείς όπως οι μεταφορές, ναυπηγία, ενέργεια και τουρισμός».
Την Τρίτη, δεύτερη μέρα της συνόδου ASEM, o κ.Γεροντόπολος θα συμμετέχει στην σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών υπό περιορισμένη σύνθεση και η παρέμβαση του θα έχει θέμα: «EVENTS IN THE SOUTHERN MEDITERRANEAN: DEMOCRATIC TRANSITION AND SOCIO-ECONOMIC DEVELOPMENT» (Εξελίξεις στη Νότια Μεσόγειο. Δημοκρατική και κοινωνικοοικονομική μετάβαση).