Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος: Υψώνουν «ασπίδα» στην Ανατολική Μεσόγειο – ΒΙΝΤΕΟ

Υψώνει την «ασπίδα» ασφάλειας της Ανατολικής Μεσογείου από την τριμερή Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου. Ντεμαράζ ασκήσεων, επιχειρήσεων, εκπαιδευτικών αποστολών προβλέπεται στο κοινό σχέδιο δράσης του προσεχούς εξαμήνου.

Το τελικό «φινίρισμα» αυτού του επιχειρησιακού master plan αλλά και συνολικά την επίβλεψη σε πρώτο βαθμό του κοινού εγχειρήματος, αναλαμβάνει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων η οποία,συγκροτείται στο πρώτο τετράμηνο. Επιπλέον εντός των προσεχών 180 ημερών θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση κορυφής πάλι σε υπουργικό επίπεδο.

Όπως είπε και στις χθεσινές δηλώσεις του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνος Καμμένος, η  Κύπρος θα συμμετέχει στην επόμενη διμερή άσκηση Ελλάδας – Αιγύπτου «Μέδουσα». Παράλληλα έχει εκπονηθεί ένα πυκνό πρόγραμμα κοινών αποστολών και επιχειρήσεων διαφορετικών κατηγοριών, με βασικό στόχο το συντονισμό μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των τριών χωρών.

Ειδικότερα προγραμματίζεται η πραγματοποίηση: 

Επιπλέον έχει συμφωνηθεί ότι η κοινή στρατιωτική συνεργασία θα συνοδεύεται από ταυτόχρονες προσπάθειες στον τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών, προκειμένου να επιτευχθεί έγκαιρη και αποτελεσματική δράση έναντι των εν λόγω απειλών. 

Το βίντεο με τις δηλώσεις των υπουργών Άμυνας, Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου