Έλληνες Στρατιωτικοί: Ο πατέρας του Κούκλατζη μίλησε με τον Φώτη Κουβέλη

Στη σκιά της νέας άρνησης της τουρκικής δικαιοσύνης στο αίτημα αποφυλάκισης των Ελλήνων Στρατιωτικών, ο Φώτης Κουβέλης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πατέρα του Δημήτρη Κούκλατζη.

Ο κ. Κούκλατζης εμφανίστηκε απογοητευμένος μετά το πέμπτο διαδοχικό όχι του τουρκικού δικαστηρίου. Φέρεται σύμφωνα με πληροφορίες να ενημερώθηκε από τον υπουργό, Αναπληρωτή Εθνικής Άμυνας, Φώτη Κουβέλη, για τις περαιτέρω ενέργειες που θα πραγματοποιήσει η ελληνική πολιτεία προκειμένου να εντείνει τις διπλωματικές πιέσεις προς την Τουρκία. 

Οι προσπάθειες της Ελληνικής Κυβέρνησης για τους δυο κρατούμενους αξιωματικούς, όπως φέρεται να είπε στον πατέρα του Δημήτρη Κούκλατζη, θα επικεντρωθούν στο να παραμείνει στην προμετωπίδα της διεθνούς ατζέντας η υπόθεση της απελευθέρωσης τους. 

Πριν την έκδοση της απόφασης ο ΑΝΥΕΘΑ, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, είχε επισημάνει εκ νέου τη βαρβαρότητα δικαίου που συνιστά η παρατεινόμενη κράτησή τους. Ταυτόχρονα υπογράμμισε την λανθασμένη εκτίμηση που είχε διατυπωθεί ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας θα την εκμεταλλευθεί για προεκλογικούς λόγους.

Δείτε τι είχε πει στον REAL: 

Για το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις Φυλακές Αδριανούπολης:

Η πύκνωση των πολιτικών πιέσεων γίνεται προς την κατεύθυνση της Άγκυρας προκειμένου να αφεθούν ελεύθεροι οι δύο στρατιωτικοί. Οι πιέσεις αυτές συνεχίζονται σε πολλαπλά επίπεδα. Δεν υπάρχει καθόλου κανονικό περιβάλλον σε δικαστικό και νομικό επίπεδο για τα δύο στρατιωτικά μας στελέχη. Για το λόγο αυτό έχω μιλήσει και για βαρβαρότητα Δικαίου, με την έννοια ότι οι δύο στρατιωτικοί μας παραμένουν επί τέσσερις και πλέον μήνες κρατούμενοι χωρίς να τους έχει απαγγελθεί κατηγορία. Αυτό είναι το Δίκαιο-σε εισαγωγικά η λέξη- της Τουρκίας. Είναι πράγματα τα οποία είναι εντελώς ξένα προς το Δικαιακό πολιτισμό . Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα αρθεί όπως λέγεται αύριο στην Τουρκία. Εάν ήταν επιχείρημα η κατάσταση έκτακτης ανάγκης ως νομική πραγματικότητα στην Τουρκία, από αύριο δεν θα υπάρχει. Είναι πολιτική επιλογή της Τουρκίας. Εντάσσει το θέμα της παράνομης κράτησης των δύο στρατιωτικών μας στην πολιτική της έντασης η οποία θα συνεχισθεί από την πλευρά της Τουρκίας προς την Ελλάδα. Κυμαινόμενη βέβαια, αλλά θα είναι ένταση. Σε καμία περίπτωση δεν μπαίνουμε σε καμία διαδικασία ανταλλαγής των δύο στρατιωτικών μας με τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς ή με τους εννέα Κούρδους που συνελήφθησαν στην Ελλάδα, λίγες μέρες πριν την άφιξη στην Αθήνα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Δεν μπορεί η όποια κυβέρνηση να αναμειχθεί σε ζητήματα που έχουν σχέση με την αποκλειστική αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης. Οι οκτώ Τούρκοι και στη συνέχεια ένας ακόμη, έτυχαν της χορήγησης πολιτικού ασύλου μετά από αίτησή τους, η οποία εκρίθη, σύμφωνα με το εθνικό, το ευρωπαϊκό και το Διεθνές Δίκαιο.

Επομένως η οποιαδήποτε παρέμβαση της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη θα ήταν όχι μόνο αδικαιολόγητη αλλά και αδιανόητη.

Σε παρατήρηση για το εάν η Ελλάδα μπορεί να ζητήσει την περαιτέρω εμπλοκή του ΝΑΤΟ, για την αποφυλάκιση των δύο στρατιωτικών μας στελεχών , ο Φώτης Κουβέλης, υπογράμμισε:

Το θέμα ετέθη στο ΝΑΤΟ με τον πλέον δυναμικό, με τον πλέον σαφή τρόπο και κατά την τελευταία παρουσία του πρωθυπουργού και του υπουργού Εθνικής Άμυνας. Συνεχίζονται οι πιέσεις. Θέλω να σημειώσω το εξής: Η Τουρκία είναι σύμμαχος με τις ΗΠΑ και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Ο αμερικανός πάστορας , που δεν είναι απλά εφημέριος σε μία εκκλησία αλλά διαδραματίζει σημαντικό πνευματικό ρόλο σε ένα συγκεκριμένο εκκλησίασμα φιλικό προς τους ρεπουμπλικάνους και τον Πρόεδρο Τραμπ, εξακολουθεί να κρατείται στις τουρκικές φυλακές. Και ο Τραμπ παρά τρις πιέσεις που ασκεί, δεν έχει εξασφαλίσει την αποφυλάκιση του. Θέλω να πω ότι η Τουρκία αυτή την ώρα ενεργεί με αυτόν τον τρόπο. Και αυτό είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι έχει μία αντιφατική εξωτερική πολιτική. Από τη μία κινείται προς τις ΗΠΑ από την άλλη θέλει να έχει σχέσεις με τον Πούτιν και επιλέγει να επιτίθεται ρητορικά στην Ελλάδα , συνεχίζοντας τις παραβιάσεις στον εθνικό μας εναέριο χώρο, διότι θέλει να κρατήσει σε ό, τι έχει σχέση με τη χώρα μας ανοικτό-όπως πιστεύει- το πεδίο αμφισβητήσεων στο Αιγαίο με τις λεγόμενες γκρίζες ζώνες. Η προσπάθειά της αυτή έχει ως στόχευση να βρεθεί η Τουρκία παρούσα στην ευρύτερη περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ. Αυτή είναι η πολιτική μου εκτίμηση και νομίζω ότι επιβεβαιώνεται από τις ίδιες τις εξελίξεις. Δεν θα σταματήσει ο Ερντογάν τις προκλήσεις. Ήταν λανθασμένη η εκτίμηση που προέβαλλαν κάποιοι ότι η πολιτική της έντασης αφορούσε μόνο στην προεκλογική τακτική του Ερντογάν.