Ένα ρομπότ εντυπωσίασε τον Ιρακινό υπουργό Άμυνας

Του Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ 

Εντυπωσίασε και μάλιστα πολύ τον Γενικό Γραμματέα του Ιρακινού Υπουργείου Άμυνας, Στρατηγό Mohan Hafith Fahad Al - Frage το »ρομπότ» εντοπισμού και εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών οι ικανότητες του οποίου του επιδείχθηκαν στο Μεγάλο Πεύκο από το Μηχανικό, μαζί με δραστηριότητες των Ειδικών Δυνάμεων, παρουσία της  Αναπληρωτού Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Φώφης Γεννηματά και του  Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγου  Αθανασίου Τσέλιου.

Η επίδειξη έγινε  σήμερα το πρωί στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ) και είναι μέρος των παρουσιάσεων που γίνονται στην ιρακινή αντιπροσωπεία στο πλαίσιο  επίσημης επίσκεψης στη χώρα μας προκειμένου να εξευρεθούν τυχόν πεδία συνεργασίας στην παροχή εκπαίδευσης, τεχνογνωσίας οργάνωσης ακόμα και παροχής στρατιωτικού υλικού ( δωρεάν μεταχειρισμένου  ή  πώληση καινούργιου).

<<Παγιδεύσεις >> με εκρηκτικά

Η κ. Γεννηματά δήλωσε εντυπωσιασμένη από την επίδειξη και συνεχάρη τον Α/ΓΕΣ και τους άντρες των Ειδικών Δυνάμεων, για την ετοιμότητα, τον επαγγελματισμό και την αποφασιστικότητά τους.Εξαιρετικά εντυπωσιασμένος έδειξε – και το δήλωσε κατ ιδίαν – ο Γενικός Γραμματέας του Ιρακινού Υπουργείου Άμυνας με το τηλεκατευθυνόμενο μηχανισμό για τον εντοπισμό, άρση και εξουδετέρωση εκρηκτικών μηχανισμών από κλειστούς χώρους , οχήματα και άλλα παγιδευμένα μέσα.Και αυτό διότι η απειλές αυτού του τύπου είναι όχι μόνο συχνές αλλά και πολλών μορφών στο Ιράκ  από την εποχή ακόμα της αμερικανικής επέμβασης. Το ίδιο γίνεται και τώρα στην φάση της ανασυγκρότησης της χώρας.( Οι φωτό είναι αρχείου).

Εκπαίδευση – οργάνωση
Η κ. Γεννηματά, όπως έγραψε ήδη το OnAlert,  απευθυνόμενη στον Γενικό Γραμματέα του Ιρακινού Υπουργείου Άμυνας, σημείωσε ότι η Ελλάδα θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια που καταβάλει το Ιράκ, να ξεπεράσει τα δεινά του πολέμου.
«Είχατε τη δυνατότητα να διαπιστώσετε  την εμπειρία, την ικανότητα και την τεχνογνωσία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να εκπαιδεύσει  τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων του Ιράκ», σημείωσε η Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Παρουσιάσεις και οπλικων συστημάτων
Παράλληλα να σημειωθεί ότι στην αντιπροσωπεία από το Ιράκ έγιναν παρουσιάσεις προϊόντων στρατιωτικής χρήσης ή οπλικά συστήματα  από την ΕΛΒΟ και τα ΕΑΣ καθώς και από τον ιδιωτικό τομέα Πάντως ενώ ήταν προγραμματισμένες παρουσιάσεις και επισκέψεις και σε άλλες εταιρίες, κάποιες εξ αυτών ακυρώθηκαν με πρωτοβουλία των ιρακινών, προκαλώντας δυσφορία στην ελληνική πλευρά για την αλλαγή της τελευταίας στιγμής.