Επαφές Μανιάτη στις ΗΠΑ για την ενέργεια

Την πολιτική και τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας στον ενεργειακό τομέα, παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), κ. Γιάννης Μανιάτης, στις επαφές που είχε με Αμερικανούς αξιωματούχους, ενώ σε συνέντευξή του στο CNN: »Η Ελλάδα πέρασε σε νέο επίπεδο» και » Οι θυσίες των πολιτών πιάνουν τόπο» .

Σε αυτή την »φορτισμένη» από πλευράς ενεργειακών εξελίξεων περίοδο η επίσκεψη Μανιάτη στις ΗΠΑ έχει σημαντική αξία από γεωπολιτικής πλευράς - κάτι που σηματοδοτήθηκε και από την συνάντησή του  με τον ομόλογό του υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ, δρ Έρνεστ Μονίζ, την υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδια για θέματα Οικονομικής Ανάπτυξης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος, κ.Κάθριν Νοβέλι και την ειδική σύμβουλο του προέδρου Ομπάμα για θέματα ενέργειας και κλίματος, καθώς και στέλεχος του Εθνικού Συμβουλίου των ΗΠΑ, κ. Μισέλ Πάτρον.

Επαφές και με πετρελαϊκές εταιρίες 

Ο κ. Μανιάτης παρουσίασε τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας στον ενεργειακό τομέα και  τη σημασία της ανάπτυξης των έργων διαμετακόμισης φυσικού αερίου από νέες περιοχές παραγωγής αερίου και με στόχο την περαιτέρω προώθηση του στρατηγικού στόχου της ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης και των Ανατολικών Βαλκανίων ειδικότερα.Ενώ αναδείχθηκε  περαιτέρω η αξία που έχει για την ελληνική κυβέρνηση η πλήρης αξιοποίηση των εθνικών ενεργειακών πόρων. Μάλιστα  ο κ. Μανιάτης παρουσίασε λεπτομερώς το σχετικό πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη, αναφορικά με τις έρευνες υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και νότια της Κρήτης, καθώς και σε χερσαίες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας- ήδη ο σχετικός διαγωνισμός προκηρύχτηκε. Άλλωστε ο κ. Μανιάτης συναντήθηκε και  με υψηλόβαθμα στελέχη μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών, όπου αναπτύχθηκαν ειδικότερα τα θέματα του γύρου παραχωρήσεων για τις έρευνες υδρογονανθράκων.
  
»Κοινή προσέγγιση» και »πλήρης υποστήριξη» 

Επίσης, στις συναντήσεις συζητήθηκαν οι τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και αντηλλάγησαν απόψεις για τις συστηματικές και αποτελεσματικές προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για τη διασφάλιση της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, καθώς και την προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας.

Έχει την αξία του, λένε ελληνικές διπλωματικές πηγές, ότι κοινή διαπίστωση όλων των συνομιλητών ήταν ότι τόσο η ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια και η διαφοροποίηση ενεργειακών πηγών και οδών μεταφοράς, όσο και η ανάπτυξη των ενδογενών πόρων πετρελαίου και φυσικού αερίου, αποτελούν θέματα στα οποία υπάρχει »κοινή προσέγγιση», ενώ εκφράστηκε και η »πλήρης υποστήριξη» στη χώρα μας. Οι δυο υπουργοί συμφώνησαν να έχουν νέα συνάντηση στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Τι είπε στο   CNN

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στις ΗΠΑ παραχώρησε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN και συγκεκριμένα στην εκπομπή του Richard Quest CNN) για τις εξελίξεις στην Ελληνική οικονομία και και – μεταξύ άλλων – είπε τα εξής:

»Η Ελλάδα πέρασε σε νέο επίπεδο. Tο 2014, για πρώτη φορά, έχουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ύστερα από πολλά χρόνια ύφεσης και θυσιών του ελληνικού λαού. Ο Πρωθυπουργός, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και ο Υπουργός Οικονομικών συμφωνούν ότι η Ελλάδα είναι πλέον έτοιμη να βρει τα χρήματα που χρειάζεται από τις αγορές.

Η συζήτηση ανάμεσα στην Κυβέρνηση και τους εταίρους μας έχει ξεκινήσει και θα υπάρξουν απτά αποτελέσματα, διότι σήμερα έχουμε να παρουσιάσουμε ολοκληρωμένες μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές.

Ο ιδιωτικός τομέας και οι τράπεζες αλλάζουν, γιατί σταδιακά αλλάζει και η αξιοπιστία της Ελλάδας, κάτι που καταλαβαίνουν τόσο οι αγορές, όσο και οι Έλληνες πολίτες που έχουν υποφέρει  τα τελευταία έξι χρόνια.
Οι θυσίες αυτές πιάνουν τόπο. Η Ελλάδα, για πρώτη φορά, μέσα στο 2014 θα έχει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, στο 0,6%. Και το 2015 θα έχει 2,9%. Αυτά είναι πράγματι καλά νέα, μετά από έξι χρόνια θυσιών»