«Επιλεκτικές» επαφές της ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ με απόστρατους αδιαφορία για τους εν ενεργεία

Η πολιτική αλλά και η στρατιωτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ έχει επιλέξει να αντιμετωπίσει την δικαιλογημένη αγανάκτηση και δυσαρέσκεια εν ενεργεία απόστρατων στρατιωτικών με την τακτική της κατανόησης στα λόγια και της επιλεκτικής “διαβούλευσης” μ΄ όσους “είναι του χεριού της”. Τι θα καταφέρει; Αυτό που ήδη σιγά σιγά προκυπτει είναι ότι οδηγεί στην δημιουργία όλων και περισσότερων “ενώσεων” στρατιωτικών και δεν αναφερόμαστε στον ΣΥΣΜΕΔ, αλλά σ΄ όλους τους υπόλοιπους που σιγά σιγά οργανώνονται. Τελευταίο παράδειγμα ο σύλλογος απόστρατων ΕΜΘ. Αυτό είναι το μεγαλειώδες κατόρθωμα μιας ηγεσίας η οποία υποτίθεται δεν θέλει σε καμία περίπτωση να “διολισθήσουν” οι Ένοπλες Δυνάμεις σε οποιοδήποτε είδος συνδικαλισμού.

Τους εν ενεργεία τους αγνοούν αντιμετωπίζοντάς τους όπως ο Βενιζέλος δημόσια τους είχε αποκαλέσει: Ως αυτιστικούς!
 

Για να μην μασάμε τα λόγια μας: Η επιλογή της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας είναι να “παίξουν” με τις θεσμικές ενώσεις αποστράτων και κάποιους δορυφόρους οι οποίοι έχουν πολύ καλή σχέση με το ΓΕΕΘΑ. Τους εν ενεργεία τους αγνοούν αντιμετωπίζοντάς τους όπως ο Βενιζέλος δημόσια τους είχε αποκαλέσει: Ως αυτιστικούς! Δεν εξηγείται αλλιώς η τακτική να δίδονται απαντήσεις …φωτοτυπία σε οποιαδήποτε ερώτηση στη Βουλή η οποία περιορίζεται στο γνωστό επιχείρημα “οι στρατιωτικοί πρέπει να αναφέρονται στην ιεραρχία” κ.λ.π. Η ιεραρχία έχει δείξει ότι δεν ενδιαφέρεται να παίξει αυτό το ρόλο .

Η αλήθεια που αρνείται να αντιμετωπίσει η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία είναι ότι στη συνείδηση των μάχιμων στρατιωτικών αλλά στην πλειοψηφία των αποστράτων οι “θεσμικές ενώσεις” παίζουν το ρόλο της “βαλβίδας εκτόνωσης” και όχι πάντα αποτελεσματικά. Οι συναντήσεις με την ηγεσία του ΥΠΕΘΑ και την στρατιωτική ηγεσία μάλλον κακό κάνει στους θεσμικούς παρά τους ενδυναμώνει.

Γιατί οι υπουργοί -και οι τρεις- αρνούνται να συναντηθούν με εκπροσωπους των “μη θεσμικών” ενώσεων αποστράτων είναι ένα ερώτημα στο οποίο αρνούνται να απαντησουν . Από την μέχρι τώρα παρουσία τους οι Ενώσεις αυτές έχουν προτάσεις που θα μπορούσαν να συζητηθούν έστω. Και αυτό όμως φαίνεται ότι είναι δυσάρεστο για την ηγεσία.

Όσο για τους εν ενεργεία και όσους εκφράζονται μέσα από τον ΣΥΣΜΕΔ και τις Ενώσεις Στρατιωτικών; Η εμμονή της κυβερνησης και της ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ να παριστάνει ότι …δεν υπάρχουν θα οδηγήσει μόνο στα χειρότερα. Τι σημαίνει αυτό; ‘Οσο η κυβέρνηση αυτή -όπως και προηγούμενες- αρνούνται να ασχοληθούν με το θέμα της “εκπροσώπησης” στρατιωτικών για εργασιακά ζητήματα ,αρνούνται να νομοθετήσουν για να τεθούν όρια και κανόνες τόσο θα “ξεφυτρώνουν” ενώσεις και…παραενώσεις που κανείς δεν θα ξέρει τι επιδιώκουν . Το φαινόμενο της δημιουργίας οργάνων μέσα από τα οποία οι στρατιωτικοί έχουν δυνατότητα έκφρασης είναι πλέον πανευρωπαϊκό. Αν εμείς πιστεύουμε ότι θα το κρατήσουμε εκτός συνόρων γελιόμαστε.

Συμπερασμα: Καλό είναι οι υπουργοί να αφήσουν τις επιλεκτικές επαφές και συναντήσεις όπως και τις απαντήσεις φωτοτυπία και ας ακούσουν πρώτα απ΄ όλα ότι έχει να προτείνει ο κάθε φορέας. Κάτι θα κερδίσουν.

Διαβάστε ακόμη:

Ποιοι πρότειναν νέο μισθολόγιο για τους στρατιωτικούς και τι απάντηση πήραν

Οι απόστρατοι ΕΜΘ οργανώθηκαν – Πανελλήνιος Σύλλογος «γεννήθηκε»