Εποχές ΥΕΝΕΔ στα Γενικά Επιτελεία; «Μαζεύουν» τις «ενοχλητικές» ημερήσιες διαταγές

Η ημερήσια διαταγή βόμβα του πρώην πλέον υπαρχηγού Στόλου Σπύρου Κονιδάρη δεν ήταν η μοναδική. Παραδίδοντας τα καθήκοντά του στην ΑΣΔΕΝ , ο αντιστράτηγος Πανιτσίδης είπε πολλά “φλογερά” και επικριτικά για πολλούς. Το “σούσουρο” είναι δεδομένο.

Και στις δύο περιπτώσεις έγινε προσπάθεια να μην “βγουν στον αέρα” τα κείμενα των ημερήσιων διαταγών των αποχωρούντων. Όποιος διάβασε την ημερήσια διαταγή του αντιναύαρχου Σπύρου Κονιδάρη θα διαπίστωσε ότι επρόκειτο για ένα απόλυτα ευπερεπές κείμενο ,με το οποίο είπε πολλές και μεγάλες αλήθειες. Και γι΄ αυτό μόνο χρήσιμο μπορεί να αποδειχτεί.

Οι ημερήσιες διαταγές αποχώρησης απ΄ όσο γνωρίζουμε δεν είναι …διαβαθμισμένα κείμενα. Μέχρι την εποχή που υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέλαβε ο Πάνος Παναγιωτόπουλος αμέσως μετά από τις τελετές παράδοσης – παραλαβής , οι ομιλίες των αξιωματικών που παρέδιδαν ή αναλάμβαναν καθήκοντα, “ανέβαιναν” άμεσα στις ιστοσελίδες των Γενικών Επιτελείων τους. Με την τελετή παράδοσης – παραλαβής του αντιστράτηγου Κώστα Γκίνη άρχισε η απαράδεκτη πρακτική να μετατραπούν… σε “μυστικά έγγραφα” οι ημερήσιες διαταγές! Και απ΄ ότι μαθαίνουμε στην περίπτωση της ΑΣΔΕΝ έγινε και “επιχείρηση” να “μαζευτεί” ακόμη και το βίντεο της Κινηματογραφίας Στρατού!

Κάποιος θα πρέπει να ενημερώσει βεβαίως όσους λαμβάνουν τέτοιες αψυχολόγητες αποφάσεις ότι ευτυχώς για κάποιους και δυστυχώς για κάποιους άλλους η τεχνολογία έχει προχωρήσει τόσο πολύ και τόσο γρήγορα που και με ένα απλό κινητό τηλέφωνο ….κάνεις υπερπαραγωγές! Συνεπώς τέτοιες προσπάθειες είναι καταδικσμένες να αποτύχουν.

Γιατί πρέπει να ξέρει και ο τελευταίος πολίτης -κατά τη γνώμη μας- και την τελευταία μη απόρρητη λεπτομέρεια όσων συμβαίνουν στις ΕΔ το έχουμε ξαναγράψει. Γιατί πρώτα απ΄ όλα οι ΕΔ είναι ένας χώρος που η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών εμπιστεύεται και σέβεται. Και τέλος γιατί έχει δικαίωμα και ο τελευταίος φορολογούμενος να γνωρίζει αν τα λεφτά που πληρώνει για την Εθνική Άμυνα πιάνουν πραγματικά τόπο. Και οι επιλογές ανθρώπινου δυναμικού είναι πολύ πιο σημαντικές ακόμη και από τις αγορές οπλικών συστημάτων.

Ελπίζουμε η “ρετρολαγνεία” που διακρίνουμε τους τελευταίους ειδικά μήνες στην κορυφή της ηγεσίας των ΕΔ να μην μας οδηγήσει πίσω στην εποχή της ΥΕΝΕΔ!

Διαβάστε ακόμη:

ΟΛΗ η διαταγή – βόμβα του υπαρχηγού Στόλου : «Δεν σιώπησα ποτέ υπηρέτησα το ΠΝ όχι παρέες»