Falcon 7X: «Η προμήθεια του σχετίζεται με αντισταθμιστικά ωφελήματα των Mirage, όχι με τα Rafale» είπε ο ΥΕΘΑ

Ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος απάντησε, στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου, σε ερώτηση, που κατέθεσε ο Βουλευτής Αντώνιος Μυλωνάκης με θέμα: «Ανάγκη εξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ η Κυβέρνηση προωθεί την αγορά τέταρτου κυβερνητικού αεροσκάφους» αναφερόμενος στο αεροσκάφος Falcon 7X της γαλλικής κατασκευάστριας εταιρείας Dassault Aviation.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε ότι: «Κατ’ αρχάς κύριο μέλημα της παρούσας Κυβέρνησης, αλλά και του ΥΠΕΘΑ, είναι η ουσιαστική ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων σε προσωπικό και μέσα, γεγονός που αποδεικνύεται από τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί, κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, και αφορούν τόσο σε προσλήψεις προσωπικού όσο και σε μείζονες προμήθειες σύγχρονων οπλικών συστημάτων. Πρωτοβουλίες οι οποίες, κατά γενική παραδοχή, έχουν επιφέρει ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα».

Τι προβλέπει η ΣΑΩ 

Έπειτα, ο ΥΕΘΑ πρόσθεσε: «Εν προκειμένω και στο πλαίσιο της ενεργής Σύμβασης Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων (ΣΑΩ) 28/00, η οποία απορρέει από την προμήθεια δεκαπέντε (15) νέων αεροσκαφών (Α/Φ) ΜΙRΑGΕ 2000-5 και την αναβάθμιση δέκα (10) υπαρχόντων Α/Φ ΜΙRΑGΕ 2000 (ΣΚΠ 026Γ/00) και σύμφωνα με την Τροποποίηση αυτής (Τ-9), εγκρίθηκε το πρόγραμμα D48 «Falcon 7x Package for the HAF» για την παροχή από την εταιρεία DASSAULT στις Ένοπλες Δυνάμεις ενός (1) αεροσκάφους τύπου Falcon 7Χ.

Περαιτέρω, στο ίδιο πρόγραμμα D48 συμπεριλαμβάνονται παροχές που διαμορφώνουν την συνολική ονομαστική του αξία στα 25,8 εκ. Ευρώ, όπως παρακάτω:

Τέλος, τόνισε ότι: «Σύμφωνα με το Άρθρο 9.5 της ΣΑΩ 28/00, όπως τροποποιήθηκε, το πρόγραμμα D48 «Falcon 7x Package for the HAF» θα οδηγήσει σε πλεόνασμα Πίστωσης Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων για την DASSAULT, το οποίο η εταιρεία συμφωνεί να μην χρησιμοποιήσει. Σε κάθε περίπτωση, το πρόγραμμα D48 «Falcon 7x Package for the HAF» αποτελεί εγκεκριμένο πρόγραμμα ενεργής ΣΑΩ και δεν σχετίζεται με την αγορά των αεροσκαφών τύπου Rafale, ενώ η Πολεμική Αεροπορία προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες με σκοπό την παρακολούθηση της καλής εκτέλεσης του έργου. Κατά τα λοιπά αρμόδια να σας απαντήσουν είναι τα συνερωτώμενα Υπουργεία».