«Σάμπα» στη Σούδα! Έρχονται Βραζιλιάνοι

Του ΛΟΥΚΑ ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ

Καλοβλέπει η Βραζιλία το ενδεχόμενο να εκπαιδευτούν στο ΝΑΤΟικό Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής στην Σούδα πληρώματα πολεμικών της πλοίων που βρίσκονται – κατά περιόδους – στην Μεσόγειο!
Ήδη μια βραζιλιάνικη φρεγάτα είναι στην περιοχή ανοιχτά του Λιβάνου καθώς η Βραζιλία έχει αυτή την περίοδο η Διοίκηση της Διεθνούς Ναυτικής Δύναμης (UNIFIL) που συγκροτήθηκε με απόφαση του ΟΗΕ το 2006.

Την Δευτέρα ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Κώστας Ήσυχος -συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΝ, αντιναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη- και ο Πρέσβης της Βραζιλίας στην Ελλάδα κ. Edgard Antonio Casciano, επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις του Ναυστάθμου Κρήτης και το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στη Σούδα.
Όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΝ ο Βραζιλιάνος πρέσβης ενημερώθηκε για τις δυνατότητες ελλιμενισμού και υποστήριξης πολεμικών πλοίων της Βραζιλίας, καθώς και για την παροχή εκπαίδευσης των πληρωμάτων τους στις εκεί εγκαταστάσεις.
Η Βραζιλία είναι, είναι ως γνωστόν, μέλος της ομάδας κρατών BRICS ( Βραζιλία, Ινδία, Kίνα, Ρωσία,Νότια
Αφρική) και όπως σημειώνουν διπλωματικοί κύκλοι δεν θα έβλεπε αρνητικά να γίνει η Ελλάδα μια »γέφυρα» για τα συμφέροντα τους στην περιοχή της Μεσογείου. Και στο πλαίσιο αυτό και το ενδεχόμενο μιας ναυτικής παρουσίας των χωρών αυτών στην Μεσόγειο δεν μπορεί να θεωρηθεί ως ένα μη βατό σχέδιο. Για αυτό και οι συζητήσεις για
τις δυνατότητες ελλιμενισμού και υποστήριξης πολεμικών πλοίων της Βραζιλίας στην Σουδα της Κρήτης καθώς και για την παροχή εκπαίδευσης των πληρωμάτων τους στις εκεί εγκαταστάσεις, να έχουν, , ενδεχομένως, μια ευρύτερη γεωπολιτική θεώρηση.