ΓΕΕΘΑ: Η υποδοχή του Στρατηγού Dunford – ΒΙΝΤΕΟ

Το βίντεο από την χθεσινή άφιξη του Αρχηγού του ΓΕΕΔ των ΗΠΑ, Στρατηγού Joseph Dunford στην Ελλάδα, έδωσε στην δημοσιότητα το ΓΕΕΔ των ΗΠΑ. Τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, υποδέχθηκε εχθές το απόγευμα ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος. 

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ – Chairman of the Joint Chiefs of Staff, General Joseph F. Dunford, US Marine Corps, βρίσκεται στην Ελλάδα για επίσημη επίσκεψη, μετά από πρόσκληση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη ΠΝ, η οποία θα ολοκληρωθεί σήμερα, αφού το Νο1 των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ βρίσκεται εδώ και λίγη ώρα στο Στρατόπεδο Παπάγου όπου θα συναντηθεί  με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ. 

Αυτή είναι η τρίτη συνάντηση των επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και ΗΠΑ, μέσα σε διάστημα τριών μηνών, ενδεικτικό του εξαιρετικού επιπέδου στο οποίο βρίσκεται η Ελληνοαμερικανική Αμυντική Συνεργασία. Πραγματοποιείται δε, μετά την υπογραφή της LOA για την απόκτηση των για την μεταφορά των σκαφών ειδικών επιχειρήσεων «Mark V» από τους NAVY SEALS στα «βατράχια» του Πολεμικού Ναυτικού, προμήθεια που θα αλλάξει επίπεδο στην επιχειρησιακή δυνατότητα των ΟΥΚ, και φέρει τη σφραγίδα του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Ναυάρχου Βαγγέλη Αποστολάκη.

Επιπλέον αναμένεται τις προσεχείς ημέρες να πραγματοποιηθεί το ραντεβού των επιτελών της Πολεμικής Αεροπορίας με το κλιμάκιο των Αμερικανών για το πρόγραμμα αναβάθμισης των 84 μαχητικών F-16 στην έκδοση Viper.

Όπως φάνηκε από την έστω και προσωρινή στάθεμευση των αμερικανικών F-22 Raptor στην 110 ΠΜ στη Λάρισσα στις 10 Αυγούστου, θεωρείται δεδομένη η βούληση της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του ελληνικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να επεκτείνει τη «στρατηγική συνεργασία της χώρας μας με τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, αλλά και της λειτουργίας ενός ισχυρού άξονα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου», όπως πρόσφατα είχε δηλώσει από τη Λάρισα ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Πλαίσιο στο οποίο παραχωρήθηκαν υποδομές Μοίρας που πρόσφατα ανέστειλε τη λειτουργία της στην 110 ΠΜ για την εγκατάσταση δύο μη επανδρωμένων αεροσκαφών MQ-9 Reaper τα οποία επιχειρούν πλέον από τη Λάρισα, σε απόρρητες αποστολές προς τον Νότο. Μάλιστα ένα MQ-9 Reaper αξιοποιήθηκε την επομένη της τραγωδίας στο Μάτι Αττικής, «δίνοντας πληροφορίες» στην ελληνική πλευρά μετά από αίτημα του Υπ. Άμυνας, όπως είχε δηλώσει ο κ. Καμμένος.

Μέχρι το τέλος του μήνα, ελληνική και αμερικανική πολεμική αεροπορία αναμένεται να ανανεώσουν για 6 ακόμη μήνες τη συμφωνία παραμονής στη Λάρισα των αμερικανικών κατασκοπευτικών, μη επανδρωμένων αεροσκαφών.Όπως είναι γνωστό, τα MQ-9 Reaper αποτελούν την αιχμή του δόρατος των στρατιωτικών επεμβάσεων των ΗΠΑ με αφορμή και τις επιχειρησιακές δυνατότητες που διαθέτουν καθώς αποτελούν τα πλέον εξελιγμένα αεροσκάφη σε αποστολές εναέριας επιτήρησης και όχι μόνο.  

Δείτε την άφιξη του Αμερικανού Α/ΓΕΕΔ Στρατηγού Joseph Dunford: