Γερμανικές αποζημιώσεις – «Καθόρισαν» και την αλλαγή ηγεσίας στο ΥΠΕΞ; Τι άλλαξε με Βενιζέλο

Μπορεί η αλλαγή στην ηγεσία του ΥΠΕΞ να έχει σχέση και με το καυτό θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων που ο κ.Σόϊμπλε δεν θέλει ούτε να ακούσει; Όσο κι αν “ξορκίζουμε” την συνωμοσιολογία δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι είναι ένα σοβαρό ενδεχόμενο. Ο Αβραμόπουλος είχε αντιμετωπίσει τελείως διαφορετικά το ζήτημα απ΄ ότι δείχνει να το αντιμετωπίζει ο Βενιζέλος.

Να θυμηθούμε λίγο τα γεγονότα:

•11 Απριλίου 2013

Η γερμανική κυβέρνηση δια του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τοποθετείται στο θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων που ανακινήθηκε τελευταία με το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων και την πρόθεση των ελληνικών αρχών να τις διεκδικήσουν εφόσον υπάρχει νομική βάση.

Επ’ αυτού ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προειδοποίησε μέσω της εφημερίδας Neue Osnabrücker Zeitung να μην οδηγούνται οι άνθρωποι στην Ελλάδα σε εσφαλμένη κατεύθυνση με όχημα δήθεν νόμιμες αξιώσεις για καταβολή αποζημιώσεων από τη Γερμανία.

«Θεωρώ ότι τέτοιες δηλώσεις είναι ανεύθυνες. Πολύ πιο σημαντικό από το να οδηγούνται οι άνθρωποι στην Ελλάδα σε εσφαλμένη κατεύθυνση θα ήταν να τους εξηγήσει και να τους διαφωτίσει κανείς για τον δρόμο προς τις μεταρρυθμίσεις και να τους συνοδεύσει σε αυτήν την πορεία. Η Ελλάδα έχει επιτύχει πολλά μέχρι τώρα, αλλά έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει. Και από αυτόν τον δρόμο δεν πρέπει να αποπροσανατολίζεται. Σε ότι αφορά τις αξιώσεις για καταβολή αποζημιώνω δεν βλέπω καμιά ελπίδα, γιατί το ζήτημα αυτό έχει ξεκαθαριστεί από καιρό», είπε στην εφημερίδα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

•Την ίδια μέρα η απάντηση Αβραμόπουλου

«Κανένας συσχετισμός δεν υπάρχει, ούτε μπορεί να υπάρξει, ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στην Ελλάδα και στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων. 

Άλλωστε, οι γερμανικές αποζημιώσεις είναι θέμα που έχει αναδειχθεί εδώ και πολλά χρόνια από την Ελληνική Πολιτεία.

Το εάν έχει λήξει ή όχι η υπόθεση αυτή το καθορίζει η διεθνής δικαιοσύνη, καθώς από τη φύση του, το θέμα αυτό άπτεται του διεθνούς δικαίου και των διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων.

Η Ελλάδα δεν «αποπροσανατολίζεται» από την πολιτική των μεταρρυθμίσεων, παρά τις μεγάλες θυσίες που βαρύνουν στους ώμους του ελληνικού λαού.»

•24 Απριλίου 2013

Απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ο Αβραμόπουλος συνεχίζει:

“…Δεν υπάρχει, επίσης, καμία αμφιβολία ότι το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων είναι σύνθετο και παρουσιάζει ιδιαίτερη πολυπλοκότητα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Υπάρχει όμως και η άλλη, ιδιαίτερα σημαντική διάστασή του, η ηθική και ιστορική και αυτό αγγίζει την καρδιά όλων των Ελλήνων, όπως επίσης είναι αλήθεια ότι αυτό το ζήτημα θα έπρεπε να είχε διευθετηθεί νωρίτερα. Αλλά θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι, καμιά φορά η ιστορία δεν κρίνει με το χρόνο αλλά με τις πράξεις. Σε καμία περίπτωση όμως, η ανακίνηση και η επαναφορά του θέματος δεν πρέπει να θεωρηθεί ως εχθρική κίνηση προς ένα λαό, με τον οποίον πορευόμαστε μαζί στους κόλπους της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Οι ίδιοι οι πολίτες της Γερμανίας έχουν καταδικάσει τις θηριωδίες του ναζιστικού καθεστώτος και σήμερα μαζί με όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς βιώνουν την εποχή της Δημοκρατίας. Και είναι βέβαιο, ότι κατανοούν τη θέση των Ελλήνων, η οποία, σε καμία περίπτωση, δεν ταυτίζει τη σημερινή δημοκρατική Γερμανία με το ναζιστικό καθεστώς. Το αντίθετο, από κοινού με τη Γερμανία και με όλες τις δημοκρατικές χώρες της Ευρώπης δίνουμε δυναμικό παρόν στο πλευρό των λαών που αγωνίζονται για Δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα και κράτος δικαίου”.

Και κλείνοντας είχε πει: “το ζήτημα των αποζημιώσεων είναι ανοιχτό, αλλά, όπως είπα και στην πρωτολογία μου, αυτήν τη φορά θα κλείσει. Και σημείωσα ότι θα κλείσει με τη Δικαιοσύνη να θριαμβεύει. Στην κίνηση αυτήν είμαστε όλοι παρόντες ως εκλεγμένοι εκπρόσωποι του ελληνικού λαού.

Θέλω όμως να αναφερθώ και στο γερμανικό λαό. Ένα λαό, που αναγεννήθηκε και αυτός από τις στάχτες της καταστροφής, στην οποία οι ναζί τον είχαν οδηγήσει. Σήμερα αυτός ο λαός μας παρακολουθεί.

Από αυτήν την αίθουσα εκπέμπουμε ένα μήνυμα αλληλεγγύης προς όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς, μπροστά στους κοινούς στόχους και τις κοινές προκλήσεις”.

Έχει γίνει σαφές ότι το ΥΠΕΞ υπό την ηγεσία του Ευάγγελου Βενιζέλου αντιμετωπίζει σαφώς με πιο “ήπια διάθεση” το ζήτημα. Στην τελευταία ανακοίνωσή του ο αντιπροόεδρος και ΥΠΕΞ αναφέρει:

“Το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων συζητήθηκε, προ ολίγων ημερών, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Γερμανό Υπουργό Εξωτερικών Guido Westerwelle.

Ο κ. Βενιζέλος είχε την ευκαιρία να αναφερθεί εκ νέου στο ζήτημα αυτό και κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών Wolfgang Schaeuble”.

Το σίγουρο είναι ότι έτσι όπως τα έχουν καταφέρει οι Γερμανοί ,έχουν δημιουργήσει στην Ελλάδα ένα τόσο εχθρικό κλίμα ώστε ακόμη κι αν βρεθεί κυβέρνηση να κάνει πίσω, η υπόθεση θα εξακολουθήσει να παραμένει ανοιχτή αφού έχει πλέον δυναμική ως αίτημα των πολιτών. Πολλοί από τους οποίους πριν από λίγα χρόνια ίσως και να μην έπαιρναν στα σοβαρά την πιθανότητα διεκδίκησης γερμανικών αποζημιώσεων.