Γιατί η επίσκεψη Κέρι σε Κύπρο και Ελλάδα δεν πήγε καλά

Η επίσκεψη του αμερικανού ΥΠΕΞ Τζον Κέρι σε Κύπρο και Ελλάδα ,μπορεί να χαρακτηρίζεται επιτυχημένη από τις κυβερνήσεις των δύο χωρών,αλλά τα δεδομένα δεν επιτρέπουν “πανηγυρισμούς”. Στην Ελλάδα είπε το αναμενόμενο “βρείτε τα με τους Τούρκους” για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο. Σ΄ ότι αφορά στη Κύπρο μετά από την επίσκεψη Κέρι υπήρξε μια διευκρίνηση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ η οποία ακυρώνει τον νόμο που προτάθηκε από τους βουλευτές Σιτσιλίνε και Μπιλιράκη και επιτρέπει υπό προϋποθέσεις την πώληση στην Κύπρο αμυντικού υλικού αμερικανικής κατασκευής.

Προϋπόθεση γι΄ αυτό ήταν ότι οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας θα βεβαιώνουν με έκθεση το Κογκρέσο ότι είναι απαραίτητα αναγκαίο για την εθνική ασφάλεια της Κύπρου και τις προσπάθειες αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, η πώληση αμυντικού υλικού.

Τώρα αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ διευκρινίζει ότι
«το εδάφιο 1276 του νόμου που υπέγραψε ο Πρόεδρος Ομπάμα απαιτεί από τα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας να υποβάλουν έκθεση προς το Κογκρέσο, εκτιμώντας της σχέση ασφάλειας των ΗΠΑ με την Κύπρο, περιλαμβανομένων και των επιπτώσεων των σημερινών περιορισμών στις συναλλαγές αγαθών και υπηρεσιών που σχετίζονται με την άμυνα. Ο νόμος αυτός δεν επηρεάζει τους περιορισμούς στους κανονισμούς για το διεθνές εμπόριο όπλων (ITAR) στις αμυντικές μας συναλλαγές με την Κύπρο».

Η διευκρίνηση γίνεται μετά από απαίτηση του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί .