Γιατί μένει στο ΥΠΕΘΑ ο Αβραμόπουλος και οι «κουρασμένοι» υπουργοί που το θέλουν

Το νέο σήριαλ μετά από τις ευρωεκλογές και τις περιφερειακές δημοτικές εκλογές είναι ο ανασχηματισμός. Λες και τελικά αυτό ήταν το πρόβλημα της χωρας και το ζητούμενο των εκλογών. Δεν χρειάζεται να σχολιάσουμε ότι η πολιτική πο ασκεί μια κυβέρνηση σε συνθήκες σαν κι αυτές που βιώνει σήμερα η Ελλάδα δεν έχουν να κάνουν με τα πρόσωπα ή τέλος πάντων μόνο μ΄ αυτά.

Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν με κεντρικό πρόσωπο τον Στουρνάρα. Μένει ή φεύγει είναι το ερώτημα αν και η απάντηση που όλοι αναζητούμε είναι αν θα αλλάξει κάτι -προς το καλύτερο- στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Με όποιον υπουργό.

Αυτό που ενδιαφέρει βέβαια την συντριπτική πλειοψηφία των αναγνωστών του Onalert που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τον χώρο της Εθνικής Άμυνας είναι τι θα γίνει στο ΥΠΕΘΑ.

Έχοντας το …προνόμιο να μην ασχολούμαστε με το πολιτικό ρεπορτάζ μπορούμε με πολύ …ωμό τρόπο να πούμε την άποψή μας χωρίς περιστροφές. Ο Αβραμόπουλος πρέπει να παραμείνει. Είναι τόσο καλός υπουργός θα πείτε; Έκανε θαύματα στην Εθνική Άμυνα; Έλυσε προβλήματα; Τίποτα απ΄ όλα αυτά . Οι λόγοι για τους οποίους υποστηρίζουμε ότι σ΄ αυτή τη φάση δεν πρέπει να υπάρξει αλλαγή στο ΥΠΕΘΑ είναι συγκεκριμένοι και τους θέτουμε προς συζήτηση αναμένοντας και τις δικές σας απόψεις:

• Δεν αντέχει κι άλλη αλλαγή υπουργού το ΥΠΕΘΑ. Από την ημέρα που η οικονομική κρίση ξέσπασε και τυπικά το 2009 έχουν αλλάξει επτά υπουργοί! Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κάθε σοβαρό κράτος θα επέλεγε σ΄ έναν τόσο κρίσιμο για την ύπαρξή του τομέα την τοποθέτηση ενός προσώπου που θα ήταν αποδεκτό και θα το άφηνε να δουλέψει.

•Ο Αβραμόπουλος έχει ένα προσόν που είτε τον συμπαθείς, είτε τον αντιπαθείς , είτε συμφωνείς μαζί του ,είτε είσαι απέναντι δεν μπορείς να μην του το αναγνωρίσεις. Είναι μετρ στο να διατηρεί ισορροπίες , να κλείνει μέτωπα και γενικώς να επιδιώκει …την μέση λύση. Η κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της Εθνικής Άμυνας είναι τουλάχιστον τεταμένη. Η διατήρηση της ηρεμίας και η διαχείριση αυτής της απόλυτα δικαιολογημένης οργής είναι από τα στοιχήματα που ο Αβραμόπουλος ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ κερδίζει.

•Έχει ανοίξει κάποια ζητήματα πολύ σοβαρά που καλό είναι να τα κλείσει ο ίδιος. Μια μετακίνησή του από το ΥΠΕΘΑ τώρα θα τα πάει πολύ πίσω αφού όποιος κι αν είναι ο νέος υπουργός θα χρειαστεί χρόνο για “να μπει στο νόημα”. Το θέμα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και των υποβρυχίων. Το θέμα των Ναυπηγείων Ελευσίνας και των πυραυλακάτων. Το θέμα των ΕΑΣ. Ο εκσυγχρονισμός των F -16 που μαθαίνουμε ότι άρχισε να “κινείται”. Δεν λέμε ότι όλα γίνονται καλά. Όμως κάτι γίνεται. Και βέβαια θα πρέπει να ανοίξει κι άλλα πολλά θέματα που έχουν να κάνουν με τα προβλήματα του κόσμου. Αυτά δεν μπορούν να συνεχίζουν να αντιμετωπίζονται μόνο με δηλώσεις στήριξης και αναγνώρισης της προσφοράς .

•Τα ελληνοτουρκικά δεν πάνε καλά. Και είναι και αυτός ένας λόγος να μην υπάρξουν τώρα αλλαγές στην άμυνα σε οποιοδήποτε επίπεδο.

Παράπονα υπάρχουν πολλά και σε πολλές περιπτώσεις δικαιολογημένα και αιτιολογημένα. Αλλά άποψή μας -και δεν διεκδικούμε ποτέ το αλάθητο- είναι ότι άλλη μια αλλαγή προσώπου δεν θα επιταχύνει τίποτα. Αντιθέτως.

Οι πληροφορίες λένε ότι ο Αβραμόπουλος δεν μετακινείται. Το ερώτημα που υπάρχει είναι αν ο ίδιος θέλει να μετακινηθεί ή όχι. Κάποιοι λένε ότι η ιδέα επιστροφής στο ΥΠΕΞ δεν τον έχει εγκαταλείψει. Και για να λέμε και την αλήθεια -αξιοποιώντας το προνόμιο ότι εμείς δεν έχουμε να κάνουμε με το πολιτικό ρεπορτάζ- τους τελευταίους μήνες καλύπτει σε πολύ μεγάλο βαθμό την απραξία του ΥΠΕΞ. Δεν είναι κακό και δεν πρέπει να το παίρνουν και στραβά οι του ΥΠΕΞ.

Με απλά λόγια ας αφήσουμε για την ώρα τους πειραματισμούς στο Εθνικής Άμυνας. Και τους πολιτικούς υπολογισμούς και τα παιχνιδάκια βεβαίως. Έχουν κυκλοφορήσει διάφορα σενάρια και φήμες για υπουργούς της Κυβέρνησης οι οποίοι εκφράζουν την επθυμία να μετακινηθούν στο ΥΠΕΘΑ …για να ξεκουραστούν απο τα δύσκολα υπουργεία που έχουν!!! Είναι κι αυτό ενδεικτικό για το πόσο εκτός πραγματικότητας ζουν. Το ΥΠΕΘΑ δεν είναι πια το υπουργείο …του αγήματος και της μπάντας , του κόκκινου χαλιού και του vip αεροσκαφους. Είναι εξαιρετικά ζόρικα τα πράγματα στον Χολαργό και στις Ένοπλες Δυνάμεις. Είναι ένα καζάνι που βράζει και κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι θα προκύψει.

Διαβάστε ακόμη:

Ραντεβού Αβραμόπουλου με τον τούρκο υπουργό Άμυνας στις Βρυξέλλες και στο βάθος Άγκυρα

ΑΟΖ : Και ΥΕΘΑ και ΥΠΕΞ ο Αβραμόπουλος – Ποιες επαφές του εκνεύρισαν την Άγκυρα