Γιατί θυμήθηκαν τον Γιάννη Βαρβιτσιώτη στο ΥΕΘΑ

Του Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ

Τα ανεκπλήρωτα όνειρα του Υπουργού Άμυνας  την περίοδο 1990- 1993 Γιάννη Βαρβιτσιώτη ότι η Σαουδική Αραβία θα αγοράσει από την Ελλάδα  τυφέκια  G-3  ως <<αντάλλαγμα>> για την ελληνική στήριξη στον Πόλεμο του Κόλπου  θυμήθηκαν  αρκετοί στο ΥΕΘΑ  διαβάζοντας την είδηση ότι  η Σαουδική Αραβία είναι υποψήφια για να αγοράσει από την  Άγκυρα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ANKA και τανκς ALTAY που κατασκευαζονται στην Τουρκία.

Όπως έχει γράψει το OnAlert,  το δρόμο για τις σχετικές συζητήσεις άνοιξε ο  Σαουδάραβας Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, Al Gobail, που πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα επίσημη επίσκεψη στην Άγκυρα και συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Οζέλ, τον Πρόεδρο κ. Γκιουλ και τον πρωθυπουργό κ.  Ερντογάν. 
Όπως έγινε γνωστό  πίσω από αυτήν την <<υψηλή υποδοχή>> κρύβονταν η πώληση όπλων αξίας 2 δις δολαρίων. Η Σαουδική Αραβία επέδειξε ενδιαφέρον για τα μη επανδρωμένα αεροπορικά μέσα ΑΝΚΑ, των οποίων οι δοκιμαστικές πτήσεις ολοκληρώθηκαν τον Ιανουάριο. Να σημειωθεί ότι η Σαουδική Αραβία χρησιμοποιεί τα άρματα Abrams, αμερικανικής κατασκευής, που είναι υψηλού κόστους. Για αυτό, γράφει η Βατάν, αναμένεται να προτιμήσει τα τουρκικά άρματα ALTAY…